Προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Όμικρον σε νευραλγικούς τομείς του Δημοσίου, όπως η αστυνομία και το ΕΣΥ όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τους 4.500 ανθρώπους που έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση (το υπουργείο Εσωτερικών) ζήτησε έκτακτο σχέδιο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών από τα υπουργεία . Προχθές μάθαμε για μαζικά κρούσματα -στον πλέον απαραίτητο τομέα εν μέσω πανδημίας- αυτό των νοσοκομείων. Χθες ότι και τα σώματα ασφαλείας «βάλλονται» και ότι νοσούν τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί. Συνολικά πλέον, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία γίνεται λόγος για τουλάχιστον 4.500 αστυνομικούς και υγειονομικούς να είναι σε καραντίνα. Από την κυβέρνηση επισήμως διαβεβαιώνουν ότι ο δημόσιος τομέας θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει γενική κινητοποίηση στο Δημόσιο για να αναπτυχθούν σχέδια αντιμετώπισης της κατάστασης.
Προβληματισμός για τα νοσοκομεία
Τα μαζικά κρούσματα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» σήμαναν συναγερμό για τον κίνδυνο τα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν επιπλέον προβλήματα λόγω αναρρωτικών αδειών, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν ότι τα περισσότερα αφορούσαν διοικητικό προσωπικό και πως ήδη από την Τρίτη οι 35 εξ αυτών είχαν επιστρέψει στην εργασία τους.
Ωστόσο τόσο τα τελευταία στοιχεία από την ΠΟΕΔΗΝ όσο και τα στοιχεία για αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία και περαίτερω πίεση του συστήματος υγείας δεν ειναι ενθαρρυντικά.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος σε δηλώσεις του εκτίμησε πως από τα δημόσια νοσοκομεία απουσιάζουν 2.000 υγειονομικοί, που έχουν τεθεί σε καραντίνα αφού έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό!
Από αυτούς οι περίπου 520 είναι από τα νοσοκομεία της Αττικής (πλην του Πειραιά), είπε ο Μιχάλης Γιαννάκος στην Καθημερινή.
Σημειώνεται πως οι απουσίες των 2.000 υγειονομικών προστίθεται σε εκείνες των 7.000 εργαζομένων στο ΕΣΥ που απουσιάζουν λόγω αναστολής εργασίας, ενώ 2.000 εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν στο τέλος του 2021.
Τα τελευταία στοιχεία που σύμφωνα με πληροφορίες έχει στη διάθεση του το Μαξίμου επιβεβαιώνουν πως η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική. 2.5000 υγειονομικοί (γιατροί και υγειονομικό προσωπικό ) έχουν τεθεί σε καραντίνα, καθώς νοσούν από κορωνοϊό . Σύμφωνα τα ίδια στοιχεία, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι η εξής : Ευαγγελισμός: 89 υγειονομικοί, Γεννηματάς: 64, Σωτηρία: 55, Αγία Σοφία: 56, ΚΑΤ: 66, Αγιος Σάββας: 37 και Ελενα: 41 νοσούντες υγειονομικοί.
Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η δήλωση της πρόεδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη, η οποία τόνισε ότι η καραντίνα 5 ημερών δεν είναι αρκετή και πως οι υγειονομικοί χρειάζεται να παραμένουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 8-10 μέρες σε περίπτωση που νοσήσουν, καθώς και να επιστρέφουν με αρνητικό PCR στα νοσοκομεία για να μη μετατρέπονται σε νέες εστίες μόλυνσης.
Από την άλλη τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας διάστημα στο οποίο η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά της επικράτειας.
Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγωγές από τις 413 στις 28 Δεκεμβρίου, ανέβηκαν στις 442 στις 31 Δεκεμβρίου και στις 452 στις 3 Ιανουαρίου, ενώ την Τρίτη (04/01) εκτοξεύτηκαν στις 641, αυξημένες κατά 42% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη ημέρα. Από αυτές, οι περίπου 270 έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής. Αυτό την ώρα που ο συνολικός αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια έχει εκρηκτική αύξηση της τάξεως του 290 %.
Τούτων δοθέντων πιθανότατα αύριο, ή το αργότερο τη Δευτέρα, η κυβέρνηση στέλνει τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη ιδιωτών ιατρών.
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αύξηση των απλών κλινών covid στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που σηκώνουν το βάρος του 40%. των νοσηλειών. Από τους 4.442 νοσηλευόμενους της επικράτειας, οι 1.600 είναι στην Αττική.
Στην παρούσα φάση νοσοκομείο για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών λόγω κορωνοϊού είναι μόνο το «Σωτηρία», ωστόσο, η μετατροπή και άλλου γενικού νοσοκομείου σε αποκλειστικά covid νοσοκομείου είναι μέσα στον σχεδιασμό, αν κριθεί σκόπιμο από ενδεχόμενη επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών τις επόμενες μέρες.
Ανησυχία στους κόλπους της ΕΛΑΣ
Την ίδια ώρα πρόσθετη ανησυχία προκάλεσε η πληροφορία ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2000 αστυνομικοί σε καραντίνα, επειδή έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής να καταγράφει τα περισσότερα ενεργά κρούσματα, με τουλάχιστον 825 άτομα να έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό. «Τα σώματα ασφαλείας αποδεκατίζονται» , σημείωνε χαρακτηριστικά πηγή της Κατεχάκη και επιβεβαίωσε την καταγραφή τουλάχιστον 200 νεων κρουσμάτων ανήμερα των Φώτων
Η ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για να περιορίσει κατά το δυνατόν τη ραγδαία διασπορά και κυρίως να καλύψει τα κενά και λαμβάνει μέτρα, όπως τηλεργασία στις διοικητικές υπηρεσίες, σταθερά ζευγάρια αστυνομικών σε περιπολικά και μοτοσυκλέτες της ΔΙΑΣ, βάρδιες που δεν θα έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στο περιθώριο της συνάντησής του με τον πρύτανη του ΑΠΘ ρωτήθηκε αν τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν προκαλέσει προβλήματα στην Ελληνική Αστυνομία απάντησε πως «η ΕΛ.ΑΣ. είναι τμήμα της κοινωνίας και υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι έχουν νοσήσει και πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα στη λειτουργία των Υπηρεσιών της Σώματος ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής που αφορούν στην ασφάλεια».
Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ αλλά και σύμφωνα με το ρεπορτάζ των αστυνομικών συντακτών πολλοί διοικητές αστυνομικών τμημάτων επισημαίνουν ότι δυσκολεύονται λόγω κρουσμάτων και αναρρωτικών να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες που προκύπτουν.
Και βεβαίως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού των αστυνομικών παραμένει σχετικά χαμηλό και παρόλο που έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και στην ΕΛΑΣ, όπως έχει ισχύσει για το υγειονομικό προσωπικό, η κυβέρνηση επί του παρόντος το απορρίπτει.
Δεν είναι άλλωστε πολύς καιρός και από τη δήλωση του- νοσούντα από κορωνοϊό αυτό το διάστημα- υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου ο οποίος στην προσπάθεια του να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση δεν καθιερώνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των αστυνομικών είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί διασπείρουν τον κορωνοϊό….»
Το ρίσκο των σχολείων και οι διαβεβαιώσεις
Και βέβαίως όλα είναι ανοικτά για το πως θα θα εξελιχθεί η κατάσταση με τη λειτουργία των σχολείων , μετά την απόφαση – ρίσκο της κυβέρνησης να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου (παρά τις επιφυλάξεις μεγάλης μερίδας της επιστημονικής κοινότητας), με περισσότερα τεστ μεν, αλλά χωρίς να αυστηροποιηθεί περαιτέρω το πρωτόκολλο του 50% συν 1, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έκλειναν πολλά τμήματα σχετικά γρήγορα.
Ως επιχείρημα για το άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 10 Ιανουαρίου, στην κυβέρνηση λένε ότι προτιμούν τα παιδιά υπό την υγειονομική επιτήρηση του σχολείου απ’ ό,τι σε μη ελεγχόμενους χώρους εκτός σχολικών μονάδων. Ωστόσο αυτό δεν απαντά στο ερώτημα γιατί τα παιδιά είναι πιο ασφαλή σε χώρους μαζικού συγχρωτισμού, όπως τα σχολεία, απ’ ό,τι στα σπίτια τους.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως το Μαξίμου με την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει ένα μήνυμα «κανονικότητας», αναλαμβάνοντας ωστόσο και το ρίσκο της εξέλιξης της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης:
EΟΔΥ: 33.716 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 70 νεκροί και 639 διασωληνωμένοι
Πανδημία: Επίταξη ιδιωτών γιατρών από Παρασκευή
Επέλαση της «Όμικρον» στο ΕΣΥ: Σε καραντίνα 2.000 υγειονομικοί
Συναγερμός από την ξαφνική αύξηση των νοσηλειών και την πιθανή νέα αύξηση στις διασωληνώσεις
Ηλιόπουλος: Ανοίγουν τα σχολεία σαν να είναι parking – Είναι επικίνδυνοι πρέπει να φύγουν