Και μετά την Άννα Διαμαντοπούλου …και ο Γιώργος Φλωρίδης (εξέχων στέλεχος του άλλοτε κραταιού εκσυγχρονιστικού μπλοκ και Υπουργός των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ/Σημίτη) δίνει στίγμα στήριξης στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και «επιστρέφει», λαμβάνοντας πλέον σαφείς αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ ασκώντας τους και κριτική ότι απομακρύνονται από τον χώρο του Κέντρου, αλλά και για διαχειριστικές αδυναμίες.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, επίσης επίλεκτο στέλεχος του «εκσυγχρονισμού», αφού προτάθηκε και στηρίχθηκε από τον Πρωθυπουργό για την Προεδρία του ΟΟΣΑ και στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής της Ε.Ε για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας, με τον πλέον επίσημο τρόπο, επαναπροσεγγίζει τον «τρίτο πολο», δηλαδή το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη.
«Υπάρχει τρίτος και σοβαρός παίκτης»
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη , όπως η ίδια δήλωσε σε συνέντευξη της, τον εκτιμά «για την προσπάθεια του σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την χώρα που προκύπτουν διαρκώς πρωτοφανείς κρίσει». Ωστόσο προσθέτει πως «αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι εντάσσομαι ή συμφωνώ με τον κομματικό του χώρο». Κράτησε και ένα «καρφί» για τον Πρωθυπουργό λέγοντας πως «κανένας σοβαρός πολιτικός δεν έχει βεβαιότητες περί μόνιμης ηγεμονίας». Επίσης ξεκαθάρισε ότι ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ , γιατί ανήκει στην παράταξη , σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «τώρα υπάρχει τρίτος και μάλιστα σοβαρός παίκτης στο πολιτικό σύστημα».
Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης επιχείρησαν να δημιουργήσουν το 2017 και αφού είχαν πάρει αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ την πολιτική κίνηση «Ώρα Αποφάσεων». Όμως η προσπάθεια δεν απέδωσε , ο Γιάννης Ραγκούσης πέρασε στη συνέχεια στο ΣΥΡΙΖΑ , Άννα Διαμαντοπούλου και Γιώργος Φλωρίδης συνέχισαν διακριτές διαδρομές και υπήρξε στη πορεία προσέγγιση (όχι ένταξη) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο του ανοίγματος του προς το Κέντρο και της αξιοποίησης στελεχών που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ .
Όμως ούτε η Άννα Διαμαντοπούλου, ούτε ο Γιώργος Φλωρίδης , αξιοποιήθηκαν σε Κυβερνητικές θέσεις ή σε θέσεις κλειδιά στο Κράτος.
«Οι κεντροαριστεροί» της Κυβέρνησης
Ο κ. Μητσοτάκης προσέγγισε και αξιοποίησε , με το άνοιγμα προς το Κέντρο άλλα επώνυμα στελέχη όπως τον Κυριάκο Πιερρακάκη (Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλοτε μέλος του Ε.Γ του ΠΑΣΟΚ, επί ηγεσίας Ευάγγελου Βενιζέλου), τον Γιώργο Γεραπετρίτη (Υπουργό Επικρατείας), τον Άκη Σκέρτσο (Υπουργό Επικρατείας), αλλά και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που χρημάτισε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τώρα έχει αναλάβει Ειδικός Σύμβουλος, Επικεφαλής του Προγράμματος Εσωτερικής Ασφάλειας του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Βέβαια για τον κ. Χρυσοχοϊδη παραμένει για την ώρα ανοικτό ένα ερώτημα, αν θα αξιοποιηθεί εκ νέου από τον κ. Μητσοτάκη σε Υπουργική θέση ή αν θα τον αφήσει να κλείσει τον κύκλο του. Και αν δεν αξιοποιηθεί σε άλλη Υπουργική θέση τι ακριβώς θα πράξει. Θα βρει διόδους επικοινωνίας με τον «φυσικό του χώρο» το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή θα επιλέξει να μείνει εκτός;
Ακυρώνουν το αφήγημα Μαξίμου
Το comme back Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, δημιουργεί «ισχυρά πολιτικά απόνερα», καθώς αναιρεί εν μέρει το αφήγημα Μαξίμου ότι η εκλογή Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ , θα συμπιέσει τον Αλέξη Τσίπρα μιας και θα «μαζέψει» δανεικούς προς τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφους Κεντροαριστερών. Πλέον «γέφυρες» του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με κεντρώους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν Κ. Μητσοτάκη και Ν.Δ , μπορούν να αποτελούν Α. Διαμαντοπούλου, Γ.Φλωρίδης
Ο Ε. Βενιζέλος
Το άλλο και σημαντικό πολιτικό μέγεθος στην Κεντροαριστερά ο Ευάγγελος Βενιζέλος που συνέπεσε πολλές φορές με τους «εκσυγχρονιστές» για την ώρα είναι εκτός ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ, ωστόσο διατηρεί μια πολιτική επιρροή μέσω του Ομίλου «Κύκλος Ιδεών» αλλά κυρίως λόγω καταλυτικών παρεμβάσεων το τελευταίο διάστημα , όπου με προσεχτικό τρόπο δήλωνε «παρών», ασκώντας προσεκτική κριτική στον Κ. Μητσοτάκη και διατυπώνοντας προτάσεις που «άγγιζαν» και την Αντιπολίτευση (π.χ πυρκαγιές , Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία κ.α).
Ο κ. Βενιζέλος έστειλε ένα συγχαρητήριο sms στον Νίκο Ανδρουλάκη (ο οποίος ήταν Γραμματέας του Κόμματος επί Προεδρίας του) , το βράδυ της εκλογής του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Αν και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος ήταν προσεκτικός και διακριτικός στη διάρκεια της κούρσας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ , ωστόσο συνεργάτες του και τμήματα του παλιού μηχανισμού του στήριξαν , πρωτίστως στη Θεσσαλονίκη που έχει επιρροή, τον Νίκο Ανδρουλάκη
Αν και στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ , είναι η άμεση οργανωτική ανασυγκρότηση του Κόμματος (που εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα) και το θέμα του ονόματος και των συμβόλων, ωστόσο στο παρασκήνιο στελέχη και συνεργάτες του εξετάζουν το τι θα γίνει με όσους επανακάμπτουν στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και κυρίως με επώνυμους και διακεκριμένα στελέχη που πέρασαν και από Υπουργικές θέσεις.
Ο Ν. Ανδρουλάκης
Ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης στη προεκλογική περίοδο και παραμονές του δεύτερου γύρου (απέναντι στο Γιώργο Παπανδρέου) σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Άννας Διαμαντοπούλου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι χωρούν στο κόμμα υπό την ενδεχόμενη ηγεσία του, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Άννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε ότι χώρος υπάρχει για όσους «έχουν προσφέρει στο παρελθόν, έχουν ένα δείκτη υψηλής αξιοπιστίας και δεν έχουν πληγώσει τον ελληνικό λαό».
Απαντώντας δε σε ερώτηση το ενδεχόμενο επιστροφής στελεχών που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «τα στελέχη που έφυγαν για λόγους καρέκλας και όχι πολιτικούς λόγους», δεν έχουν θέση.
Θέση στα ψηφοδέλτια
Βέβαια το ερώτημα είναι τι ρόλους θα έχουν τελικά όσοι από τους λεγόμενους «εκσυγχρονιστές» επιστρέψουν οριστικά.
Για την ώρα, όπως λένε στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να τρέξει την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος , να αξιοποιήσει τις περίπου 270.000 που προσήλθαν στις κάλπες , να προχωρήσει σε μια ισορροπημένη ανανέωση του κόμματος, χωρίς αποκλεισμούς και με αξιοποίηση όλων των στελεχών. Σε αυτή την περίπτωση, αν και ακόμα δεν έχει γίνει αναλυτική συζήτηση, ένα πιθανό σενάριο για όσους από τους λεγόμενους επώνυμους επανακάμψουν οριστικά, θα υπάρχει θέση στα ψηφοδέλτια . Δηλαδή αν και οι ίδιοι επιθυμούν θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια και θα δώσουν την «μάχη του σταυρού». Ενδεχομένως ο κ. Ανδρουλάκης να τους συμβουλεύεται σε μείζονα ζητήματα και να ακούει τη γνώμη τους, όμως για την ώρα τουλάχιστον τα πρόσωπα που θα κρατήσουν κεντρικούς ρόλους πρώτης γραμμής, θα είναι άλλα.
Διαβάστε ακόμη:
ΣΥΡΙΖΑ: Ζυμώσεις του «βιότοπου της Αριστεράς» με το «προοδευτικό κέντρο» εν όψει συνεδρίου