«Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα εργαστεί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως αυτή της κλιματικής κρίσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με τον Χιλιανό ομόλογό του Αλμπέρτο βαν Κλάβερεν. Ο κ Γεραπετρίτης τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων την οικονομία, την ενέργεια, την πράσινη ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη ναυτιλία.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την πρόθεσή τους να αναβαθμίσουν τη διμερή συνεργασία Ελλάδας-Χιλής, αλλά και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της κοινότητας χωρών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής (CELAC). «Ελλάδα και Χιλή εμπνεόμαστε από κοινές, θεμελιώδεις αξίες: τη δημοκρατία και την ειρήνη των λαών», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει τις καλές της υπηρεσίες για να προωθήσει τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Χιλής».
Παραλλήλως, ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη δέσμευση της Χιλής να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2025-2026. Πρόσθεσε επίσης, ότι με τον Χιλιανό ομόλογό του, τους συνδέει σε προσωπικό επίπεδο, «η αγάπη για τη νομική επιστήμη και το Δίκαιο, που αποτελεί τη βάση κάθε ευνομούμενης πολιτείας».
Αναφέρθηκε τέλος στη «μικρή, αλλά δραστήρια ελληνική κοινότητα στη Χιλή, διακεκριμένο μέλος της οποίας είναι και η σύντροφος του Προέδρου της Χιλής, η Irina Karamanos, με καταγωγή από την Κύμη της Ευβοίας». Κατέληξε δε, σημειώνοντας ότι αυτή «είναι η δύναμη των λαών, όπως την αποτύπωσε στο συγκλονιστικό έργο-σύμβολο της ελευθερίας Canto General, ο νομπελίστας Χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα, το οποίο μελοποίησε ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης μας, Μίκης Θεοδωράκης».