Την εν μέρει επιβολή capital control εξετάζει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση του ρουβλίου που υποχώρησε σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα κατρακύλησε κάτω από το φράγμα των 100 έναντι του δολαρίου.
Αντιδρώντας στην «βουτιά» του ρωσικού νομίσματος, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη, στην οποία αποφασίστηκε αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 12%.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η πρόταση να επιβληθούν capital controls στα έσοδα από εξαγωγές συζητήθηκε σε συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των εξαγωγέων τη Δευτέρα, η οποία έλαβε χώρα πριν από την ανακοίνωση της Τράπεζα της Ρωσίας για έκτακτη αύξηση των επιτοκίων.Πάντως φαίνεται ότι στη συνάντηση δεν επετεύχθη σημαντική πρόοδος και ενδέχεται να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Μετά την αύξηση των επιτοκίων, το ρούβλι ενισχύθηκε αλλά έχασε γρήγορα τα κέρδη. Παραμένει μεταξύ των τριών νομισμάτων με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος, με απώλειες περίπου 25%.
Χωρίς πρόσθετα μέτρα μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ενισχυθεί το ρούβλι, σύμφωνα με την οικονομολόγο της Renaissance Capital, Sofya Donets. Ωστόσο, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας έχει «παγώσει» λόγω κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Δύση για την εισβολή της, οι αξιωματούχοι θεωρείται πως θα βλέπουν θετικά τις άμεσες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος.
«Τα αίτια της πτώσης του ρουβλίου είναι εγχώρια και δεν έχουν να κάνουν με τα σοκ ενός λογαριασμού κεφαλαίου- που καταγράφει την καθαρή ροή των επενδυτικών συναλλαγών σε μια οικονομία-. Τα capital controls είναι τα καταλληλότερα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα σοκ. Οι περιορισμοί κεφαλαίων θα βλάψουν επίσης τις νεοφυείς αλυσίδες εφοδιασμού που προσπαθεί να δημιουργήσει η Ρωσία για να αποφύγει τις κυρώσεις», σχολιάζει το Bloomberg Economics.