Οι επιχειρηματίες Πρόεδροι των Π.Α.Ε και οργανώσεις φιλάθλων, φαίνεται ότι είναι έτοιμοι για «μεγάλη κόντρα» με την Κυβέρνηση, με πολλαπλές παρενέργειες (πολιτικές , οικονομικές κ.α) με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν, τουλάχιστον μέχρι της 17 Ιανουαρίου στα γήπεδα (10% της χωρητικότητας και μέχρι 1.000 φίλαθλοι στις εξέδρες).
Το όλο θέμα συνιστά -πλην όλων των άλλων παραμέτρων– και μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς φαίνεται πως το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο, αν συνεχίσει να επιμένει η Κυβέρνηση στον περιορισμό αυτό και δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει και κινητοποιήσεις οπαδών, ανεξαρτήτως του εάν το μέτρο αυτό από υγειονομική οπτική έχει χρησιμότητα μπροστά στις απανωτές εκρήξεις της πανδημίας.
«Παράταση» μέχρι 15 Γενάρη
Τουλάχιστον για την ώρα και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου διαφαίνεται ότι θα υπάρξει ένα άτυπο μορατόριουμ , καθώς στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (30/12) οι Εκπρόσωποι της Super League, με τον Υπουργό Υγείας , ο κ. Πλεύρης και μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις του ζήτησε υπομονή από τους φιλάθλους και της Π.Α.Ε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, θα εφαρμοστεί η Υπουργική απόφαση, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων. Ωστόσο όπως είπε , «επειδή υπήρξαν επειδή υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις από τη Super League για τον τρόπο λειτουργίας του πρωτοκόλλου, που θα τηρούνται τα μέτρα και παράλληλα θα μπορεί να λειτουργήσει και όσο το δυνατόν πιο ομαλά η διαδικασία του πρωταθλήματος, από την πλευρά μου δεσμεύθηκα ότι αυτές τις προτάσεις θα τις πάρουμε το επόμενο διάστημα, προκειμένου να τις επεξεργαστούμε μαζί με τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, με σκοπό να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και, αν το επιτρέπει η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, η βούληση μας είναι να ανοίξουν τα γήπεδα με τρόπο που θα προστατεύεται και η Δημόσια Υγεία».
Η κυβέρνηση προφανώς επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να ηρεμήσει το κλίμα και να σταθμίσει πώς θα πορευτεί μετά τις 15 Ιανουαρίου στο μείζον αυτό ζήτημα.
Γιατί ξεσηκώθηκαν ΠΑΕ και καναλάρχες
Οι αντιδράσεις των Π.Α.Ε και πρωτίστως των «ισχυρών» , είναι μεγάλες , προεξάρχοντος του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΟΣΦΠ) , αλλά και των Δημήτρη Μελισανίδη (Α.ΕΚ.) και Γιάννη Αλαφούζου (Π.Α.Ο) .
Μόνο βέβαια που οι κ.κ Μαρινάκης, Μελισανίδης και Αλαφούζος δεν ηγούνται μόνον μεγάλων Π.Α.Ε , δεν είναι μόνο μεγάλοι επιχειρηματίες , είναι ταυτόχρονα και κάτοχοι σημαντικών, μεγάλων και με επιρροή Μ.Μ.Ε (τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες , sites). Συνεπώς αν «τεντωθεί» κι΄άλλο το σχοινί δεν αποκλείεται να υπάρξει σκληρή και μετωπική αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση, με βολές από μεγάλα Μ.Μ.Ε τα οποία μέχρι πρόσφατα είχαν «επικοδομητική» και «ήρεμη έως και φίλια» στάση προς την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
Πάντως και για την ώρα τουλάχιστον η Κυβέρνηση και το Μαξίμου, θα έχουν να συνεκτιμήσουν στην όλη εξέλιξη και την «προσεχτική διαφοροποίηση» του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό (Παραπολιτικά 90,1) ανέφερε ότι τα περιοριστικά μέτρα αναμένονται να επανεξεταστούν.
Διαφοροποίηση Αυγενάκη
Ομολόγησε πως υπάρχουν δυσκολίες στην εφαρμογής της, καθώς όπως ανέφερε υπάρχουν μεγάλα ποδοσφαιρικά κλαμπ, όπου ο αριθμός των εισιτηρίων διαρκείας είναι πολλαπλάσιος, ενώ σημείωσε ότι σέβεται την απόφαση και υπογράμμισε πως σε όλες τις φάσεις της πανδημίας τον κύριο λόγο τον είχαν οι λοιμωξιολόγο. Τόνισε πως πριν από ένα χρόνο στην επανεκκίνηση του αθλητισμού η Σούπερ Λιγκ 1 παρουσίασε έναν οδικό χάρτη που προέβλεπε πολλές παραμέτρους και μεγάλο μέρος συνευθύνης από τις ΠΑΕ. Όπως είπε το μέτρο ατόνισε καθώς κάποιες ΠΑΕ ξέχασαν τι σημαίνει έλεγχος στην είσοδο των γηπέδων.
Ο κ. Αυγενάκης τόνισε επίσης πως υπάρχουν ΠΑΕ που θίγονται περισσότερο από τα μέτρα καθώς έχουν χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας και άλλες που δεν θίγονται και θέλουν να εξασφαλίσουν οικονομική ενίσχυση, ενώ ανέφερε πως το μέτρο θα επανεξεταστεί.
Οι ΠΑΕ, με τη στάση τους φαίνεται ότι πιέζουν την Πολιτεία για αναπλήρωση των εσόδων. Εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται να προκρίνουν την πλήρη απαγόρευση παρουσίας, ώστε να αποζημιωθούν οι φίλαθλοι και οι ομάδες. Στην συνάντηση των Εκπροσώπων των ΠΑΕ με τον Υπουργό Υγείας τέθηκε επί τάπητος και μια ακόμα εναλλακτική από τους εκπροσώπους της Super League, η χωρητικότητα στα γήπεδα να φτάσει στο 50% και όχι στο 10% και μάξιμουμ τα 1.000 άτομα.
Τον χορό των αντιδράσεων ξεκίνησε η ΠΑΕ Ολυμπιακός του κ. Μαρινάκη με δύο ανακοινώσεις. Πρώτα μέσω της σελίδας της «Θύρας 7» στο Facebook, με ανάρτηση και εν συνεχεία με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας.
Ακολούθησαν οι ΠΑΕ ΑΕΚ του κ. Μελισανίδη και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός του κ. Αλάφούζου. Πέραν των τόνων που χρησιμοποιούν στις ανακοινώσεις, κοινός τόπος ξκαι για τους τρεις είναι να τρέξουν διαδικασίες στη Super League και να επανεξεταστούν τα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τα γήπεδα. Πρακτικά να φύγει από τη μέση το 10% και το μάξιμουμ των 1.000 φιλάθλων.
Ερωτήματα
Το μείζον πολιτικό ερώτημα είναι μέχρι που θα το «τραβήξουν» οι κ.κ Μαρινάκης, Μελισανίδης και Αλαφούζος αν τελικά μετά τις 15 Ιανουαρίου δεν αλλάξει το μέτρο;
Επίσης θέμα και ερωτήματα εγείρονται για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Όπως ποια θα είναι η επόμενη κίνηση τους αν παραμείνει το μέτρο και υπάρχουν κινητοποιήσεις και εντάσεις ;
Ή ακόμα θα άρουν ή θα αλλάξουν ένα περιοριστικό μέτρο για τα γήπεδα και τις ΠΑΕ και θα αφήσουν ως έχουν όλα τα άλλα οριζόντια περιοριστικά μέτρα, που αφορούν επαγγελματικούς κλάδους και κοινωνικές ομάδες που επίσης διαμαρτύρονται;
Διαβάστε ακόμα:
Χατζηδάκης: «Έρχονται αλλαγές για κατώτατο μισθό και αναστολή εργασίας» | Politicus.gr
Γιώργος Κατρούγκαλος: Χιούμορ, κριτική και ελευθερία (politicus.gr)