Σε πανκαλλιτεχνικό- πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλεί ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος στις 10 Ιανουαρίου για την επιβίωση και την υγεία του κλάδου. Οι μουσικοί, αλλά και οι εργαζόμενοι στην εστίαση αντιδρούν έντονα στα οριζόντια μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι καθιστούν αδύνατη την εργασία τους αφού απαγορεύεται ξανά η μουσική τόσο στην εστίαση όσο και στην διασκέδαση.
«Η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας αυξάνει τους νεκρούς στη χώρα μας και αφήνει χιλιάδες καλλιτέχνες άνεργους χωρίς μέτρα στήριξης από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα», επισημαίνουν σε ανακοίνωση τους. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου
«Τα οριζόντια μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση καθιστούν αδύνατη την εργασία του μουσικού – για μια ακόμη φορά καθώς απαγορεύει ξανά τη μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση. Η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας αυξάνει τους νεκρούς στη χώρα μας και αφήνει χιλιάδες καλλιτέχνες άνεργους χωρίς μέτρα στήριξης από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα.
Ταυτόχρονα επιδοτεί τους επιχειρηματίες παραγωγούς και εργοδότες – γενναιόδωρα τους μεγάλους, με ψίχουλα τους μικρούς. Το μόνο μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση είναι η ατομική ευθύνη. Μειώνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τη δημόσια υγεία, αγνοώντας τις έρευνες των επιστημόνων, που λένε ότι θα είχαμε κατά 40% λιγότερους νεκρούς με ένα επαρκέστερο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Πολλές παραστάσεις, παραγωγές, συναυλίες ακυρώνονται η αναβάλλονται με τραγικές συνέπειες για τους μουσικούς. Ενώ οι γιορτές είναι παραδοσιακά περίοδος εντατικής εργασίας για τον κλάδο μας, σήμερα μένουμε χωρίς εισόδημα. Διακινδυνεύσαμε την υγεία μας δουλεύοντας σε χώρους με συνωστισμό που συχνά δεν τηρούσαν τα μέτρα, δεχτήκαμε πιέσεις να εργαστούμε ακόμα και με covid ενώ ακόμη και κρούσματα αποκρύφτηκαν για να μην ”πέσει” η παραγωγή. Τώρα απαγορεύτηκε εντελώς η μουσική, είμαστε όλοι άνεργοι με κρατική εντολή, χωρίς καμιά αποζημίωση.
Δεν θα ανεχθούμε άλλο αυτήν την κατάσταση.
Καλούμε σε πανκαλλιτεχνικό-πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 10/01/22 στο Σύνταγμα.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
Δωρεάν ράπιντ τεστ σε όλους τους εργασιακούς-συναυλιακούς χώρους με ευθύνη της κυβέρνησης. Δωρεάν χορήγηση σε όλους των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Η επιδημιολογική επιτήρηση δεν είναι αποκλειστικά ατομική μας ευθύνη, ούτε μπορεί το κόστος της να βαρύνει τους εργαζόμενους. Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων.
Να δοθεί επιτέλους η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και για όσο ουσιαστικά συνεχίζεται ο περιορισμός της εργασίας μας.
Να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός όσων συναδέλφων εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών εκπρόθεσμα.
Να δοθούν άμεσα τα Δώρα Χριστουγέννων του 2020 και 2021 καθώς και το Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας του 2021 που δικαιούμαστε από τα ένσημα των επιδοτήσεων.
Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του ΕΡΓΑΝΗ για να μπορούμε να πάρουμε επιδότηση ανεργίας μετά τις απολύσεις του Ιανουαρίου και να διορθωθούν τα λάθη σε ΚΑΔ και ένσημα σε σχέση με το εποχικό επίδομα.
Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης και οι συνάδελφοι που δουλεύουν με μπλοκάκι και οι μικροί επαγγελματίες με εισοδηματικά κριτήρια
Να αποζημιωθούν όλοι οι συνάδελφοι σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής παράστασης.
Να αποζημιωθούν οι συνάδελφοι που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω νόσησης από Covid-19.
Στον δρόμο μεγαλώνει η φωνή μας. Καλούμε σε συντονισμό όλα τα σωματεία στο Θέαμα-Ακρόαμα και όλους τους φορείς καλλιτεχνών. Όλοι και όλες στο Σύνταγμα με τα μουσικά μας όργανα. Ξέρουμε πως μέσα από τους αγώνες μας έχουμε κατακτήσεις. Θα συνεχίσουμε μαζικά με μεγαλύτερη δύναμη, επιμονή και συσπείρωση».
Εστίαση: «Ξαναπληρώνουμε το μάρμαρο»
«Η εστίαση ενοχοποιείται για μια ακόμη φορά και καλείται να ”ξαναπληρώσει το μάρμαρο”».
Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.
Όπως καταγγέλλεται σε σχετική ανακοίνωση: «Σε μια κομβική στιγμή για την εξέλιξη του covid στην χώρα μας, η κυβέρνηση στοχοποιεί και παρουσιάζει τον κλάδο μας ως τον ένοχο της διασποράς. Υπάρχει διάχυτη στη κοινωνία η απορία: οι σαρδέλες στα ΜΜΜ δεν κολλάνε, δεν διασπείρουν;
Η κυβέρνηση είχε δυο χρόνια περιθώριο να θωρακίσει το ΕΣΥ και να διαχειριστεί το θέμα των συγκοινωνιών. Δεν το έκανε! Αντιθέτως στον νέο προϋπολογισμό είδαμε περικοπές στον τομέα της υγείας. Επίσης δεν έγινε η παραμικρή ενίσχυση στο στόλο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Το θέμα λοιπόν θα ”επιλυθεί” κλείνοντας για μια ακόμη φορά την εστίαση.
Έχουμε ξαναπεί ότι βάλαμε πλάτη στα δύο πρώτα lockdown στερούμενοι του δικαιώματός μας στην εργασία και σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Το κάναμε από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη. Η κυβέρνηση μάς καλεί εκ νέου να λειτουργήσουμε τρεις ώρες στην πραγματικότητα, 21.00 – 24.00, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα συσσωρευμένα χρέη της τελευταίας διετίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι βιώσιμες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αναρωτιόμαστε: μήπως έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση Πισσαρίδη που θεωρεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις βαρίδι για την ελληνική οικονομία; Θυμίζουμε πως το 84% των επιχειρήσεων του κλάδου μας είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 15 εργαζόμενοι).
Προφανώς στην κυβέρνηση διέφυγε ότι στην απεργία της 16ης Νοέμβρη, έκλεισε το 95% των καταστημάτων. Να είστε σίγουροι -κύριοι της κυβέρνησης- πως η κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργίας της 16ης Νοεμβρίου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων βρίσκεται στις επάλξεις για νέες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.
Τέλος να τονίσουμε πως αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμού, σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε την εργαλειοποίηση του κλάδου μας και την ανάδειξη του σε μοχλό πίεσης προς την κοινωνία.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων που πλησιάζουν τις 29.000 – 72 θάνατοι – 20.636 νεκροί
To τσουνάμι της πανδημίας, η αναστάτωση της αγοράς και το τέλος της «ανεμελιάς»