Οι ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Συμμαχίας, ωστόσο δεν δόθηκε στο Κίεβο πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα ένταξης, όπως επεδίωκε ο Ζελένσκι. Παραλλήλως, οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ εξαιρούν την Ουκρανία από την υποχρέωση να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης, κάτι που επισπεύδει τις διαδικασίες.
«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», ανέφερε ανακοίνωση. Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, τόνισαν ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.
«Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη “πρόσκληση”» τόνισε ο Ζελένσκι, όταν ρωτήθηκε για την έντονη δυσαρέσκεια που είχε εκφράσει λίγες ώρες νωρίτερα, όταν έγραφε σε ανάρτησή του στο twitter «φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία βούληση ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ούτε να γίνει μέλος της Συμμαχίας», θεωρώντας «παράλογο» ότι δεν έχει δοθεί στη χώρα του χρονοδιάγραμμα ένταξης.
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι οι Σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να επενδύουν κάθε χρόνο «τουλάχιστον 2%» του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες. «Έντεκα σύμμαχοι έχουν φτάσει ή ξεπεράσει αυτό το όριο. Αναμένουμε ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο έτος» είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Στο ανακοινωθέν τονίζεται επίσης ότι «η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία» και οι ηγέτες εκφράζουν τη συνεχή υποστήριξή τους στις περιφερειακές προσπάθειες των Συμμάχων που έχουν στόχο τη διατήρηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, όπως καθορίζεται από τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936. Θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε περαιτέρω τις εξελίξεις στην περιοχή τονίζουν οι Σύμμαχοι, μία εβδομάδα πριν τη λήξη της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν και την σοβαρή ανησυχία τους για τις “κακόβουλες δραστηριότητες” του Ιράν εντός του συμμαχικού εδάφους, καλώντας την Τεχεράνη να σταματήσει τη στρατιωτική της υποστήριξη στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μη επανδρωμένων αεροσκαφών.