Οικονομία

Πρόταση Κομισιόν για διαφορετικά επίπεδα δημόσιου χρέους για κάθε χώρα

Ξεχωριστά όρια του δημόσιου χρέους για το κάθε κράτος μέλος προτείνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας, την οποία σκοπεύει να παρουσιάσει στα μέσα του 2022. Οπως υποστηρίζει ο Ιταλός Επίτροπος δεν μπορεί όλες οι οικονομίες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Επίσης απορρίπτει την πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ για «οριζόντια» αύξηση του «αποδεκτού» ορίου του δημόσιου χρέους στο 100% του ΑΕΠ για όλα τα κράτη μέλη. 

«Δεν μπορούμε να πακετάρουμε όλες τις χώρες μαζί. Οι διαφορές στο ύψος του χρέους είναι πολύ μεγάλες για κάτι τέτοιο» υποστήριξε ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Franfkurter Allgemeine Zeitung», σε μια χρονική στιγμή, που η πανδημία έχει εκτινάξει τα επίπεδα του χρέους των περισσότερων κρατών μελών, πολύ πάνω του 60% που προβλεπόταν στην συνθήκη του Μααστρίχτ, ενώ γίνεται σαφές ότι και το 2022 θα είναι μία δύσκολη χρονιά, που θα απαιτήσει αυξημένες δαπάνες από τα περισσότερα κράτη-μέλη. 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που προτείνει θα θέτει μεμονωμένους στόχους για την κάθε χώρα, προσθέτοντας παράλληλα ότι θα πρέπει επίσης να δωθούν πιο αποτελεσματικά εργαλεία στην Κομισιόν για την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων. Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε: «Αυτό απλώς δεν ανταποκρίνεται στην ιδέα μου για μια διαφοροποιημένη αντιμετώπιση για τα κράτη». 

Οι Μάριο Ντράγκι και Εμμανουέλ Μακρόν επέλεξαν την παραμονή των Χριστουγέννων να δώσουν στη δημοσιότητα, το κοινό μανιφέστο τους για τη μεταρρύθμιση των κανόνων που διέπουν τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών μελών.  Ο Πρόεδρος της Γαλλίας και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας παραδέχονται ότι αυτοί οι κανόνες που ίσχυαν μέχρι τώρα «κατέπνιξαν την ανάπτυξη μέσω μη πρακτικών προσαρμογών του προϋπολογισμού» και υποστηρίζουν ότι οι προκλήσεις των επόμενων ετών στην ΕΕ, απαιτούν νέους στόχους και νέα εργαλεία. 

«Όπως δεν επιτρέψαμε στους κανόνες να εμποδίσουν την απάντησή μας στην πανδημία-γράφουν-, έτσι δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις τώρα».

Ο Ιταλός οικονομολόγος, Τζουζέπε Λιτούρι σχολίασε πολύ εύστοχα ότι οι δύο ηγέτες «αναγκάζονται να αναγνωρίσουν ότι για παράδειγμα, η «πράσινη μετάβαση» δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με σαγιονάρες, με κουβάδες και φτυάρια. Οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι τεράστιες και απαιτούν προσπάθεια, αλλά όχι με εργαλεία 20 ετών».

Διαβάστε ακόμα:

Οι κανόνες της «λιτότητας» πρέπει να αλλάξουν για να γίνουν δημόσιες επενδύσεις, λένε Ντράγκι και Μακρόν

Σολτς – Ντράγκι συμφώνησαν στα γενικά, αλλά άφησαν τα δημοσιονομικά εκτός συζήτησης

Τσίπρας στο PES: Τέσσερις αλλαγές για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago