Η νέα Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ έχει υποσχεθεί μια διαφορετική προσέγγιση σε ότι αφορά τις άδειες εξαγωγής οπλικών συστημάτων κυρίως όταν πρόκειται για χώρες εκτός ΕΕ ή ΝΑΤΟ. Ηταν ένα από τα ζητήματα στα οποία δεν υποχώρησαν οι Πράσινοι για να υπογράψουν την κυβερνητική συμφωνία. Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλει κανείς ότι το εννοεί. Αλλά από την πρόθεση έως την πράξη οι δρόμος είναι γεμάτος πειρασμούς.
Αλλωστε κάτι ανάλογο υπήρχε και στην προηγούμενη διακήρυξη της τελευταίας κυβέρνησης. Αλλά όπως επισημαίνει μερίδα του γερμανικού Τύπου το αποτέλεσμα δεν είχε καμιά σχέση με την υπόσχεση. Ειδικά την τελευταία χρονιά ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών κατέγραψε ρεκόρ εξαγωγών στρατιωτικών εξοπλισμών, ξεπερνώντας τα 9 δισ. Ευρώ. Λες και ήθελε να προλάβει να «ξεπουλήσει» πριν παραδώσει τα σκήπτρα.
Προκλητικές για πολλούς ήταν οι συμφωνίες με την Αίγυπτο, που θεωρητικά ήταν στη λίστα των απαγορευμένων προορισμών. Το γεγονός ότι κορυφαίες ΜΚΟ κατηγορούν τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν εμπόδισε τις αποφάσεις. Αντίστοιχα ζητήματα υπάρχουν και με τις πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία. Αλλά η χρήση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «αλά καρτ» είναι κάτι στο οποίο έχουν εξειδικευτεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η «Süddeutsche Zeitung» σε ένα σαρκαστικό σχόλιο της, σημείωνε αυτή την εβδομάδα ότι «η χώρα θέλει να υπερασπιστεί την ειρήνη, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να παραιτηθεί από προσοδοφόρες αναθέσεις σε εταιρείες οπλικών συστημάτων». Η εφημερίδα υπενθύμιζε, ότι στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, που εγκρίνει τέτοιες παραγγελίες ανήκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πλέον καγκελάριος Όλαφ Σολτς, έδωσε πράσινο φως γρήγορα για μεγάλες παραγγελίες. Θα πράξει ως καγκελάριος διαφορετικά από ότι έπραξε ως «απλός» υπουργός; Θα αφήσει ας πούμε τον Εμανουέλ Μακρόν να μαζεύει όλο το χρήμα από τις σχετικές αγορές;
Η υπεύθυνη, φιλειρηνική, ανθρωπιστική εικόνα που θέλει να μεταδώσει προς τα έξω η Μπέρμποκ μπορεί να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Ενα τμήμα αυτής της πραγματικότητας αφορά για παράδειγμα την παράδοση συστημάτων που έχουν παραγγελθεί στο παρελθόν. Τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση όταν θα είναι έτοιμα προς μεταφορά; Θα τα μπλοκάρει; Θα «αθετήσει» τις δεσμεύσεις της; Η απάντηση είναι προφανής…
Oπως αποκάλυψε το «der Spiegel» στις πρώτες εννέα μέρες της θητείας της η νέα κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές 3 πλοίων και 16 συστοιχιών αντιαεροπορικών συστημάτων προς την Αίγυπτο, αξίας 4,91 δισεκατομμυρίων. Οι Πράσινοι γκρίνιαξαν λίγο για το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί καταλλήλως από τους Σοσιαλδημοκράτες για αυτή την εκκρεμότητα. Αλλά φυσικά δε μπλόκαραν τη συμφωνία. Και οι Χριστιανοδημοκράτες, από την θέση της αντιπολίτευσης πλέον είχαν κάθε λόγο να τους ειρωνευτούν για τα «κροκοδείλια δάκρυα», που έχυσαν εκ των υστέρων.
H Mπέρμποκ πάντως δηλώνει ότι στο μέλλον θέλει να αλλάξουν όλα. Πρώτα θα πρέπει να φροντίσει να «πάρει» από το σύντροφό της στο κόμμα Ρόμπερτ Χάμπεκ την πλήρη αρμοδιότητα για το ζήτημα, αφού οι εξαγωγές όπλων θεωρητικά ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας. Και φυσικά να σταματήσει να κρύβεται πίσω από την «πολυπλοκότητα» του θέματος, που αφορά και τη συνολικότερη προσέγγιση της ΕΕ, που σε τέτοιες περιπτώσεις είναι χρήσιμη για να της φορτώνεται ο «μουτζούρης».
Διαβάστε ακόμα
Αλώβητη στην πανδημία η πολεμική βιομηχανία
Βερολίνο καλεί Αγκυρα – Νέοι άνθρωποι, ίδιες ιδέες
Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ: Το πρώτο που θα γίνει χειμώνα και σε αραβική χώρα – Η γεωπολιτική σημασία
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…