Επιλογές

Χουάν Κάρλος και Ελ Ασίρ: Ο βασιλιάς και ο έμπορος όπλων – «Αμίγκος» για πάντα

Φαίνεται ότι πράγματι κάποιες φιλίες αντέχουν στο χρόνο, ειδικά αν έχουν αξιοποιήσει ως συγκολλητική ουσία το… χρήμα. Αυτές τις μέρες η ισπανική εφημερίδα EL PAÍS γράφει για την «συνύπαρξη» στο Αμπου Ντάμπι του πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος Α‘ με τον Ισπανολιβανέζο έμπορο όπλων Αμπντούλ Ραχμάν Ελ Ασίρ, εναντίον του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης και διώκεται σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης για φοροδιαφυγή ή άλλες κατηγορίες

Η φιλία των δύο ανδρών χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980 όταν και οι δύο έζησαν τις καλύτερες ίσως ημέρες τους. Ο Χουαν Κάρλος είναι σίγουρα μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της Ισπανίας του 20ου αιώνα. Ανέβηκε στο θρόνο χάρις σε μια επιλογή και στην εύνοια του δικτάτορα Φράνκο, ο οποίος τον είχε «εκπαιδεύσει» για αυτό το ρόλο, αλλά όταν τον διαδέχτηκε μετά το θάνατό του ο νεαρός βασιλιάς απόφάσισε να ακολουθήσει το δικό του δρόμο και να οδηγήσει την Ισπανία σε μια δημοκρατική μετεξέλιξη. Αποκορύφωμα η σθεναρή του στάση απέναντι στην απόπειρα πραξικοπήματος το Φεβρουάριο του 1981.

Ο Χουαν Κάρλος ζει σήμερα απαξιωμένος μάλλον μακριά από την πατρίδα του, έχοντας εγκαταλείψει οικειοθελώς τον θρόνο από το 2014 υπό το βάρος σκανδάλων τόσο οικονομικών, όσο και «ροζ» ενώ από το 2020 διεξάγονται έρευνες για το ρόλο του στην υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα σε μια κοινοπραξία ισπανικών εταιριών και τη Σαουδική Αραβία, με την βασιλική οικογένεια της οποίας διατηρούσε στενές σχέσεις, ύψους 6,7 δισ. ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστεί η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει τη Μέκκα με τη Μεδίνα.

Η μοναξιά της «εξορίας» είναι αυτή που τον έφερε πάλι κοντά στον Ελ Ασίρ, σύμφωνα με δηλώσεις κοινών γνωστών στην ισπανική εφημερίδα.

Ένας από τους μάρτυρες αυτών των συναντήσεων στο Άμπου Ντάμπι πιστεύει ωστόσο ότι ο Ελ Ασίρ χρησιμοποιεί την παλιά του φιλία με τον πρώην αρχηγό του κράτους ως «ασπίδα» για να γλυτώσει από τις νομικές του εμπλοκές. Όταν ρωτήθηκε για αυτές τις αναφορές, το παλάτι στη Μαδρίτη απάντησε ξεκαθαρίζοντας ότι οι ιδιωτικές δραστηριότητες του Χουάν Κάρλος δεν αφορούν το βασιλικό Οίκο.

Ο Ελ Ασίρ, 71 ετών, είναι ένας διάσημος διεθνώς έμπορος όπλων, που θεωρείται ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις ισπανικές στρατιωτικές εξαγωγές τις τελευταίες δεκαετίες. Το πού βρίσκεται ήταν ένα μυστήριο, από τότε που επέλεξε να διαφύγει από το δικαστικό σύστημα πριν από τρία χρόνια.

«Αόρατος» εδώ και χρόνια

Ήταν στις 4 Οκτωβρίου 2018 που εξαφανίστηκε από τον χάρτη. Εκείνη την ημέρα, είχε μια σημαντική συνάντηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Μαδρίτης, όπου επρόκειτο να δικαστεί για φερόμενη φοροδιαφυγή εκατομμυρίων. Κατάφερε να καθυστερήσει την ακρόαση έναν μήνα ισχυριζόμενος ότι έπασχε από ασθένεια και ενώ βρισκόταν στην Ελβετία, μια χώρα στην οποία μετακόμισε όταν άρχισαν τα προβλήματά του με την Ισπανική Φορολογική Υπηρεσία.

Η δίκη μεταφέρθηκε στις 5 Δεκεμβρίου, στη συνέχεια στις 5 Φεβρουαρίου και τελικά στις 5 Μαρτίου, αλλά δεν προσήλθε σε καμία από τις ακροάσεις. Οι δικαιολογίες του δικηγόρου του και οι επαναλαμβανόμενες μη εμφανίσεις εξάντλησαν την υπομονή του εισαγγελέα και του δικαστηρίου, που τελικά εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Ο Ελ Ασίρ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης οκτώ ετών εάν κριθεί ένοχος, καθώς και πρόστιμο 80 εκατ. ευρώ και επιστροφή φόρου 14,8 εκατ. ευρώ. Η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι «παρέλειψε συνειδητά» να δηλώσει κέρδη 31 εκατ. ευρώ και δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση. Η δόλια δραστηριότητα φέρεται να του εξοικονόμησε 12,03 εκατομμύρια ευρώ από φόρους το 2002 και 2,7 εκατομμύρια ευρώ το 2003.

Ο διάσημος έμπορος όπλων δεν έχει όμως νομικά στην Ισπανία. Στη Γαλλία, καταδικάστηκε για το «Karachigate», ένα σκάνδαλο διαφθοράς που αφορούσε την πώληση όπλων στο Πακιστάν. Το δικαστικό σύστημα σε αυτή τη χώρα εξέδωσε στα μέσα του 2020 άλλο ένα ένταλμα για την έκδοσή του. Η υπόθεση έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον αφού μέρος από τις μίζες για την πώληση υποβρυχίων χρηματοδότησε την προεδρική εκστρατεία του πρώην Γάλλου πρωθυπουργού, Εντουάρ Μπαλαντίρ.

Στην Ελβετία, οφείλει επίσης 2,2 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους, σύμφωνα με την εφημερίδα Bergen Zeitung.

Μια ζωή «καλύτερη κι από ταινία»

Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς περίεργο το γεγονός ότι η ζωή του δεν έχει μεταφερθεί ακόμα στις κινηματογραφικές οθόνες, αφού το σενάριο της είναι εντυπωσιακό. Οι λεπτομέρειες που περιγράφει η EL PAÍS είναι κάτι παραπάνω από γαργαλιστικές. Ο Ελ Ασίρ είναι γιος συγγραφέα και τραγουδιστή. Εμφανίστηκε στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1980, χάρη στις επαφές του με την υψηλή κοινωνία της Ισπανίας και με αρκετούς πολιτικούς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE). Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Σαμίρα Κασόγκι, εκδότρια του γυναικείου περιοδικού Al Sharkiah, και κόρη του προσωπικού γιατρού του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαλίζ αλ Σαούντ. Ήταν η αδερφή του διαβόητου Αντνάν Κασόγκι, Σαουδάραβα διακινητή όπλων που ζούσε στη Μαρμπέγια στην Ισπανία και ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη όταν πέθανε το 2017.

Η Σαμίρα χώρισε από τον αιγυπτιακής καταγωγής επιχειρηματία Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ, με τον οποίο απέκτησε τον γιο Ντόντι Αλ Φαγιέντ, τον εραστή της Πριγκίπισσας Νταϊάνα την εποχή του θανάτου της το 1997. Τα αδέρφια Κασόγκι είχαν σχέση με τον Τζαμάλ Κασόγκι, τον δημοσιογράφο της Washington Post που δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018 από πράκτορες της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας.

Μετά το διαζύγιο με τη Σαμίρα (που πέθανε το 1986), ο Ελ Ασίρ το 1985 παντρεύτηκε τη Μαρία Φερνάντες-Λονγκόρια, κόρη του Ισπανού πρέσβη στην Αίγυπτο, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Αργότερα χώρισαν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ίδρυσε μια εταιρεία που ονομάζεται Exel στη Μαδρίτη. Οι πρώτες του επιχειρήσεις αφορούσαν την πώληση στρατιωτικών όπλων στο Μαρόκο και φορτηγών στη Σομαλία. Χάρη στη φιλία του με τον Χουάν Κάρλος Α’, ήταν καλεσμένος στον γάμο του τότε πρίγκιπα Φελίπε ντε Μπορμπόν (σημερινός βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’) και της Λετίθια Ορτίθ.

Το 2016, γιόρτασε τον γάμο μιας από τις κόρες του στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Γκστάαντ και ναύλωσε ιδιωτικό τζετ για τους καλεσμένους. Ανάμεσά τους ήταν η κόρη του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αζνάρ και ο σύζυγός της, επιχειρηματίας Αλεχάντρο Αγκάγκ.

Ο Ελ Ασίρ φρόντιζε πάντως να κρατάει πάντα χαμηλό προφίλ και να αποφεύγει εμφανίσεις τύπου «σελέμπριτυ». Στα αρχεία εφημερίδων, για παράδειγμα, δεν υπάρχει σχεδόν ούτε μία φωτογραφία του. «Έζησε σχεδόν όλη του τη ζωή με δανεικά χρήματα, ζητώντας από κάποιους για να πληρώσει κάποιους άλλους», δήλωσε ένας επιχειρηματίας με τον οποίο συνομίλησε η EL PAÍS. Η εφημερίδα δεν κατάφερε φυσικά να εξασφαλίσει δηλώσεις από τον ίδιο τον Ελ Ασίρ, ή κάποιο πρόσωπο από το περιβάλλον του. Ούτε φυσικά από τον καλό του φίλο Χουάν Κάρλος.

Μια γερμανική ματιά στην παρουσία των «κομμουνιστών» Unidas Podemos στην κυβέρνηση της Ισπανίας

Θα κόψει τις δουλειές της πολεμικής βιομηχανίας η Πράσινη ΥΠΕΞ Μπέρμποκ;

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι Ρωσίας-Κίνας προκαλούν μια «Στιγμή Σπούτνικ»

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago