Νέα ηγεσία, αλλά και μεταβατική εκπροσώπηση του κόμματος στο κοινοβούλιο καλούνται να αναδείξουν τα καθοδηγητικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να μην είναι ξανά υποψήφιος.
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το Σάββατο αναμένεται να προσδιοριστούν τα επόμενα βήματα για την εκκίνηση των διαδικασιών της διαδοχής του Αλέξης Τσίπρα. Δεν αποκλείεται πάντως ο οδικός χάρτης που θα συμφωνηθεί να έρθει προς έγκριση και στη συνεδρίαση της Κ.Ε του κόμματος.
Πιεστική είναι ωστόσο και η εκλογή νέου επικεφαλής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο οποίος θα σηκώσει και το βάρος της εκπροσώπησης του κόμματος στη Βουλή, απέναντι στην κυβέρνηση, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων.
Την ίδια ώρα, η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία εμφανίζεται ως επικρατέστερη για τη θέση, φέρεται να επιθυμεί η εκλογή της να έχει την έγκριση του συνόλου των μελών της Κ.Ο, με σκοπό να αποφευχθούν διαφωνίες που μπορεί να πυροδοτήσουν ένα διχαστικό κλίμα.
Σε ό,τι αφορά την εκλογή προέδρου, παρότι κανένας από τους επίδοξους “δελφίνους” δεν έχει ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητα του, στο παρασκήνιο είναι έντονη η ονοματολογία. Μάλιστα, οι φερόμενοι ως διεκδικητές της αρχηγίας φέρονται να χωρίζονται σε δυο ομάδες. Από τη μία οι κοινοβουλευτικοί (Αχτσιογλου, Τσακαλώτος, Χαρίτσης και ο Πολάκης) και από την άλλη οι κομματικοί (Δούρου, Τεμπονέρας και Σακελλαρίδης). Η Ρένα Δούρου μπορεί βέβαια να αλλάξει ομάδα, καθώς θα μπει στη Βουλή, αν ο Αλέξης Τσίπρας κρατήσει την έδρα στην Ά Πειραιά.
Για την ώρα πάντως δείχνει αδύναμο το σενάριο για εκλογή αρχηγού από την ομάδα των κομματικών, καθώς θα οδηγούσε αναγκαστικά σε σχήμα δυαρχίας. Αυτό πάντως που πολλοί στην Κουμουνδούρου θεωρούν ως βέβαιο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να παρέμβει υπέρ κάποιου εκ των διεκδικητών.