Μηνύματα για μείωση των κρατικών ελλειμμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έστειλε το ΔΝΤ, σε έκθεση του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
Η έκθεση του ΔΝΤ απεστάλη προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και την ευρωτράπεζα, λίγες ώρες αφότου η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2%.
Το Ταμείο υποστηρίζει πως πρέπει να συνεχιστεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής «για «έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στο στόχο» του 2%.
Παράλληλα, το ΔΝΤ προτρέπει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να βοηθήσουν την ΕΚΤ με περικοπές δαπανών, επειδή η οικονομία θα ανακάμψει ελαφρά φέτος και του χρόνου, παρά τη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.
«Η δημοσιονομική εξυγίανση θα πρέπει επίσης να προχωρήσει για να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να αποκατασταθεί ο δημοσιονομικός χώρος» σημειώνεται από τον Ταμείο.
Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν προέβλεψε τον Μάιο ότι τα δημόσια οικονομικά της Ευρωζώνης θα βελτιωθούν, με το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα να συρρικνώνεται στο 3,2% του ΑΕΠ φέτος από 3,6% πέρυσι και να μειώνεται στο 2,4% του ΑΕΠ το 2024.
Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει επίσης να μειώνεται και η Επιτροπή το βλέπει στο 90,8% του ΑΕΠ για το σύνολο της Ευρωζώνης φέτος, από 93,1% πέρυσι, και να μειώνεται περαιτέρω στο 89,9% το 2024.
Σύμφωνα με το Reuters, το Ταμείο κάλεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να ολοκληρώσουν τη συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, οι οποίοι τέθηκαν σε εφαρμογή για να αποτρέψουν τον υπερβολικό δανεισμό των κυβερνήσεων.
Η μεταρρύθμιση θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ αργότερα την Παρασκευή, αλλά δεν αναμένεται μεγάλη πρόοδος, επειδή η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν σε διαφωνία σχετικά με το αν θα πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη ετήσια μείωση του χρέους υποχρεωτική για όλους.
«Μια γρήγορη συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα στήριζε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα», δήλωσε το ΔΝΤ.