Το Κοινοβούλιο θα συζητήσει σήμερα την τελική έκθεση της λεγόμενης επιτροπής Pegasus – που ερευνά τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την υποκλοπή των τηλεφωνικών συνομιλιών δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών. Ενόψει της τελικής ψηφοφορίας την Πέμπτη, αρκετά κόμματα έχουν καταθέσει τροπολογίες σχετικά με το τι θεωρούν απαραίτητο (ή όχι) για να περιορίσουν τη διάδοση του κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ευρώπη.
Οι νομοθέτες Hannah Neumann και Saskia Bricmont, εκ μέρους της ομάδας των Πρασίνων, πρότειναν μια πανευρωπαϊκή απαγόρευση “της ανάπτυξης, πώλησης, απόκτησης, μεταφοράς, εξυπηρέτησης και χρήσης ιδιαίτερα παρεμβατικού κατασκοπευτικού λογισμικού, όπως το Pegasus”. Υποστηρίζουν ότι αν το spyware είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε λογαριασμούς κοινωνικών μέσων, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε ψεύτικες αναρτήσεις από τον λογαριασμό ενός προσώπου που έχει στοχοποιηθεί.
Ο ευρωβουλευτής Jorge Buxadé θέλει να αλλάξει το κείμενο σχετικά με την παρακολούθηση από την Ισπανία μελών της καταλανικής κυβέρνησης και ακτιβιστών, την οποία βοήθησαν να φέρουν στο φως ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Ο Buxadé θα διαγράψει αυτό που αναφέρεται ως “CatalanGate” από το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο και θα αντικαταστήσει τον όρο με “έρευνες σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Ισπανία το 2017”.
Ο Buxadé πρόσθεσε επίσης ότι το Citizen Lab “δεν είχε ποτέ πρόσβαση στις υποτιθέμενες μολυσμένες συσκευές” και ότι ορισμένοι από τους ερευνητές “συνδέονται με το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας”.
Ο Ευρωβουλευτής Ζιλ Λεμπρετόν υπερασπίστηκε το δικαστικό σύστημα της Ουγγαρίας εν μέσω ανησυχιών της ΕΕ για το κράτος δικαίου και αντ’ αυτού έθεσε στο επίκεντρο τη Γερμανία, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι κατασκοπεύει μέλη της αντιπολίτευσης με στόχο “τον εκφοβισμό τους”, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Ο Λεμπρέτον αφαίρεσε επίσης την αναφορά στις προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν στις χώρες να χρησιμοποιούν κατασκοπευτικό λογισμικό, οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης όλων των αδειών εξαγωγής που δεν συνάδουν με τους κανονισμούς για τα αγαθά διπλής χρήσης (τεχνολογία και άλλα προϊόντα που μπορούν να έχουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές).
Πηγή: Efsyn