Απαντήσεις για τα αίτια που οδήγησαν στην ηχηρή ήττα αναζητά η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδριάζει σήμερα υπό την βαριά σκιά του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, μέσα σε συντροφικές κόντρες και υπό το καθεστώς της επιτακτικής ανάγκης για την αλλαγή στρατηγικής ενόψει των επικείμενων δεύτερων εκλογών.
Η κρίσιμη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα και η Κουμουνδούρου επιδιώκει να αποφύγει την εσωστρέφεια, αν και πληθαίνουν τα στελέχη που μιλούν για ευθύνες της ηγετικής ομάδας που διαχειρίστηκε την προεκλογική εκστρατεία, αλλά και της ίδιας της ηγεσίας. Παραλλήλως, προβάλλει την ανάγκη ενίσχυσης του κόμματος με στόχο από τη μια να αποτελέσει ανάχωμα σε μια ενδεχόμενη παντοδυναμία Μητσοτάκη και από την άλλη να παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ήδη άλλωστε, από το βράδυ της Κυριακής, με αφορμή την άνοδο του ΠΑΣΟΚ διακινούνται σενάρια για δύο πόλους πλέον στην αντιπολίτευση, με στόχο να πληγεί ο ηγετικός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά θεμάτων που φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην σημαντική συρρίκνωση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα σε αυτά είναι η υποψηφιότητα Κατρούγκαλου, η οποία φαίνεται ότι έπληξε το κόμμα ανεξάρτητα από τις άστοχες δηλώσεις του παραμονές των εκλογών για το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών.
Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος δήλωσε στο «Κόκκινο» ότι «όλοι αυτοί που δήθεν κόπτονται για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, δεν έβγαλαν άχνα όταν πριν από τρεις μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη αύξησε τις εισφορές». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το κοινωνικό συμβόλαιο για την Αλλαγή είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με την κοινωνία και τα πράγματα είναι ξεκάθαρα», καθώς και ότι «πουθενά και σε κανένα σημείο το πρόγραμμα δεν προβλέπει αύξηση φόρων και εισφορών», πριν κατηγορήσει τη ΝΔ για σπέκουλα. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι ότι το «κοινωνικό συμβόλαιο για την Αλλαγή» δεν έπεισε τους πολίτες, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, πιθανότατα γιατί δεν επικοινωνήθηκε σωστά.
Από την Δευτέρα όμως, οι συζητήσεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ δεν περιστρέφονται μόνον γύρω από τα αίτια της ήττας, αλλά γύρω και από το θέμα ηγεσίας, που ενδέχεται να τεθεί μετά τις επαναληπτικές εκλογές. Το ότι άνοιξε όμως ήδη από τώρα δεν είναι στα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά ενόψει και της νέας εκλογικής μάχης. Οι δηλώσεις Παπαδημούλη, που αποτελούν έμμεση πρόταση συλλογικής ηγεσίας, η σφοδρή αντίδραση της Ρένας Δούρου σε αυτές, αλλά και η επαναφορά του θέματος των ευθυνών του Αλέξη Τσίπρα από τον Δημήτρη Βίτσα, είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου.
Θέση στην αντιπαράθεση πήρε και η τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία, σε αντίθεση με άλλα προβεβλημένα στελέχη, υποστήριξε, επίσης στο “Κόκκινο” πως η αντικατάσταση του κ. Τσίπρα είναι ευσεβείς πόθοι εκείνων, που ήθελαν και θέλουν να εξαφανίσουν το κόμμα. Η ίδια σχολίασε ότι η προεκλογική εκστρατεία «αναλώθηκε πολύ στις συνεργασίες», παρά την «επιθετικά αρνητική στάση των άλλων κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης». Κατηγόρησε μάλιστα τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού χώρου ότι «με ευθύνη τους η υπόθεση της απλής αναλογικής τελείωσε για τη χώρα μας για πολλά χρόνια» και ζήτησε ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ για να μην γίνει η Δεξιά «απόλυτος κυρίαρχος της χώρας».