«Η εκτίμησή μου είναι ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, με δεδομένες τις ημερομηνίες που βαθμολογούν, είτε τον Οκτώβριο είτε τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο θα έχει τελειώσει αυτό το θέμα, θα έχει λάβει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα και τυπικά» δήλωσε ο Θεόδωρος Πελαγίδης, υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, σε σημερινή (24/5) συνέντευξή του.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο ίδιος τόνισε ότι από πέρσι έπρεπε να είχε λάβει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχουν όμως διάφορες επιφυλάξεις, μια εξ αυτών η πολιτική σταθερότητα. «Έχει σημασία να καταλάβει ο κόσμος και οι άνθρωποι που χειρίζονται τα ζητήματα αυτά, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση της χώρας μας σήμερα, ανέφερε για τα δημόσια οικονομικά πως «τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023 έχουμε υπεραπόδοση 1,8 δισ. και χωρίς την ανάπτυξη που είχαμε πέρσι, αλλά η οικονομία, υπογράμμισε, πηγαίνει καλά μακροοικονομικά. «Έχει μπει ο προϋπολογισμός στα κουτάκια. Δεν μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση από όπου και αν προέρχεται να κάνει αυτό που νομίζει» είπε χαρακτηριστικά.
«Τα προβλήματα που έχουμε, η φυγή των νέων, το δημογραφικό, η δικαιοσύνη, η κατάσταση των σχολείων, η κατάσταση των πανεπιστημίων, το κράτος και οι μεταρρυθμίσεις, οι πολλές δημόσιες δαπάνες, είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε δαπάνες, που σημαίνει μια χώρα η οποία πρέπει να δει πώς θα βελτιώσει το κράτος της και να το περιορίσει αλλά και να το βελτιώσει, αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τεθούν από δω και πέρα και πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αλλά η κινδυνολογία του τύπου ότι έρχονται μαύρες μέρες λιτότητας δεν υπάρχει αυτό, δεν φαίνεται» ανέφερε ακόμα ο κ. Πελαγίδης.
«Η Ελλάδα πρέπει να μπει στο ραντάρ των ξένων επενδυτών»
Επιπλέον, μετά και την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η Ελλάδα αναμένεται να μπει και στο ραντάρ των ξένων επενδυτών. «Είναι λογικό. Είναι γνωστό αυτό. Θα μπει, διότι τα κεφάλαια, τα οποία οι διαχειριστές τους τοποθετούν σε διάφορες ευκαιρίες, θα τοποθετήσουν μέσα από το γεγονός της αναβάθμισης και την ελληνική οικονομία. Το βασικό είναι οι τράπεζες, το βασικό είναι η ιδιωτική οικονομία, πέρα από το δημόσιο» σημείωσε.
Ως προς το κατά πόσο μια περαιτέρω αύξηση στις επενδύσεις θα γίνει αντιληπτή στην κοινωνία και εντέλει στην καθημερινότητα του πολίτη, ο κ. Πελαγίδης εξήγησε ότι η βελτίωση της οικονομίας ξεκινάει πάντα πρώτα από τις αγορές και μετά αρχίζει και διαχέεται. «Μια εταιρεία ή ένας ιδιώτης ή ένας επιχειρηματίας πηγαίνει καλά προφανώς πρώτα αυτός και σε μεγαλύτερο βαθμό αυτός λαμβάνει τα οφέλη της επιτυχίας του εν πάση περιπτώσει, αλλά μετά αυτό διαχέεται στην οικονομία, αυτός δαπανά, ξοδεύει, προσλαμβάνει. Να βγούμε λίγο από την ιδέα ότι υπάρχει ένα 20-30% που πηγαίνει καλά και τώρα πρέπει να διαδοθεί αμέσως αυτό στην οικονομία. Όχι, παίρνει κάποιο καιρό. Έτσι γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.