Πολιτική

Η συζήτηση για την εκλογική κατάρρευση, μέσα και γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως ήταν φυσικό, το καταιγιστικό πολιτικό αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου έχει ανάψει μεγάλες συζητήσεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς / κεντροαριστεράς γενικότερα. Αρθρογράφοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και αναλυτές έχουν καταθέσει τις σκέψεις τους για τα αίτια της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ και για το τι δέον γενέσθαι. Σταχυολογούμε μερικές από αυτές:

  • Ο Σπύρος Ραπανάκης, διευθυντής της “Αυγής”: Ευθύνη και ειλικρίνεια
    • «…Πώς εξηγείται η τόσο ισχυρή επικράτηση της Ν.Δ. έπειτα από κρίσεις πανδημίας, ακρίβειας, παρακολουθήσεις, Τέμπη;» είναι το ερώτημα που πλανάται από χθες. Η απάντηση δεν είναι απλή, η διαπίστωση ωστόσο είναι σαφής: Η Ελλάδα μετατρέπεται ραγδαία σε μια ανατολικού τύπου ελλειμματική Δημοκρατία. Όπου τα ζητήματα Δημοκρατίας, δικαιωμάτων, κοινωνικού φιλελευθερισμού, κοινωνικού κράτους θεωρούνται περιττές λεπτομέρειες. Όπου επιβραβεύονται τα κόμματα και οι ηγέτες που χρησιμοποιούν κάθε αθέμιτο μέσο, με σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους, στις οποίες βασίζουν την τελική επικράτησή τους. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας το είπε χθες καθαρά: Άμεσα αλλαγές, ώστε να δοθεί η επόμενη μάχη των εκλογών του Ιουνίου. Η Αριστερά είναι δύναμη αγώνα, που θέλει να κερδίζει, να πείθει, να ηγεμονεύει διά του σχεδίου, της ιδεολογίας και της πρακτικής. Ξέρει όμως και να χάνει. Να κάνει απολογισμό και να αντιλαμβάνεται τι έφερε την ήττα έως ότου τη μετατρέψει ξανά σε νέες νίκες. Συλλογικά και συγκροτημένα. Η Ιστορία δεν τελειώνει σε μια εκλογική αναμέτρηση, όσο σκληρό κι αν είναι το αποτέλεσμα. Το μέλλον, άλλωστε, πάντα διαρκεί πολύ…»
  • Κώστας Αργυρός: Το τσουνάμι του ορμπανισμού:
    • «…Μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφοι παραπάνω, μερικές μονάδες ποσοστιαίας αύξησης δεν μπορεί να θολώνουν τόσο το βλέμμα και την κρίση και να περνά απαρατήρητο αυτό που η πατροπαράδοτα συντηρητική Εστία χαρακτήρισε χθες «Μοναρχία Μητσοτάκη». Κάποιοι μπορεί να στρογγυλοκάθονται στα ποσοστά τους και να αυτοσυγχαίρονται, ξεχνώντας πως «ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εθνικό χρέος να ανασυνταχθεί και να αποτελέσει τον λιμενοβραχίονα απέναντι στο τσουνάμι του ορμπανισμού.»
  • Σεραφείμ Κοτρώτσος: Μήπως ηττήθηκε ο Τσίπρας πριν τον νικήσει ο Μητσοτάκης;
    • «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε τις εκλογές την Κυριακή. Τις είχε χάσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, όταν είχε χάσει και την γείωσή του με την κοινωνία και παλινδρομούσε μεταξύ εσωστρέφειας, αντιπολίτευσης χωρίς πυξίδα και στόχευση και απουσίας ορθολογικού σχεδίου εξουσίας»
  • Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα ευθύνης και ανασύνταξης
    • «…Τώρα, όμως, δεν είναι ώρα για παραίτηση και εσωστρέφεια, ούτε για μια επιπόλαιη και επιδερμική ανάγνωση της ήττας. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. θα κάνει την αυτοκριτική του και θα αντλήσει πολύτιμα συμπεράσματα. Ο Πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας και τα συλλογικά όργανα κάνουν ήδη όλες τις απαραίτητες αλλαγές σε επίπεδο προσανατολισμού και στρατηγικής. Θα διαπιστώσει γιατί δεν κατόρθωσε να κρατήσει ισχυρούς τους δεσμούς του με τον δημοκρατικό κόσμο, θα αναγνώσει τους λόγους για τους οποίους οι αναποφάσιστοι άλλο ξεκίνησαν να ψηφίσουν και άλλο τελικά ψήφισαν, και θα επιστρέψει σοφότερος και ισχυρότερος»
  • Βαγγέλης Γέττος: Ιχνηλατώντας στα συντρίμμια του ΣΥΡΙΖΑ
    • «…Ο Αλέξης Τσίπρας όφειλε να έχει παραιτηθεί το βράδυ των εκλογών. Θα το είχε κάνει αν τον ένοιαζε να μην πάρει μαζί του στην καταστροφή και ό,τι απόμεινε από την Αριστερά εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει να κερδίσει κάτι προσωπικά στις επόμενες κάλπες ακόμα και αν οικειοποιηθεί μερικές μονάδες από τα κόμματα που έμειναν εκτός. Η δήλωσή του ότι ‘’παραμένει στο τιμόνι στα δύσκολα’’ πείθει μόνο πορωμένα κομματικά στελέχη και αρνητές της πραγματικότητας. Αντίθετα, η παραίτησή του παράλληλα με το κάλεσμα σε όλη την αριστερά να μην επιτρέψει στη ΝΔ να συγκεντρώσει 180 έδρες (που αυτός πρέπει να είναι πια ο ‘’εθνικός’’ στόχος του ΣΥΡΙΖΑ), ίσως να είναι πιο αποτελεσματικές κινήσεις για την προφύλαξη της δημοκρατίας. Το όφειλε στην παράδοση της Αριστεράς και στο πολύπαθο ηθικό πλεονέκτημά της. Αυτά είναι τα μόνα που θα απομείνουν την επαύριο, σαν απάγκιο για την κοινωνική καταιγίδα που έρχεται. Εκεί πάνω θα ανατάξει τις δυνάμεις του το νέο, γνήσιο, αταλάντευτο, χρήσιμο, ώριμο αριστερό κίνημα…»
  • Γιώργος Λακόπουλος: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου – Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε από τον εαυτό του και ο Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ
    • «…Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε δραματικά, γιατί δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο για τη χώρα στο εσωτερικό και τον διεθνή χώρο. Δεν είχε συνεκτικό πρόγραμμα αλλαγής πορείας με την επιστροφή του. Πρωτίστως δεν υπήρχαν στο προσκήνιο τα πρόσωπα που θα υλοποιούσαν αυτό το πρόγραμμα… Κανείς δεν εμπιστεύεται όσους εμφανίζονται ως ηγετικά στελέχη δίνοντας με τη συμμετοχή τους στα όργανα την εικόνα ενός οπισθοδρομικού κόμματος. ΄Οσους εκπροσωπούν στα κανάλια το χειρότερο είδος πολιτικού. Και όσους ζητούσαν την ψήφο των πολιτών για να «τιμωρήσουν» τους άλλους…»
  • Στελιος Κούλογλου: Τις εκλογές δεν τις κέρδισε ο Μητσοτάκης. Τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ:
    • «…Τις εκλογές του Μαίου δεν τις κέρδισε ο Μητσοτάκης. Τις έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αιτίας μιας σειράς λαθών και αλλοπρόσαλλων κινήσεων οι οποίες αναλύθηκαν χθες. Αυτό είναι πολύ κρίσιμο για τη συνέχεια, ενόψει των εκλογών του Ιουνίου. Γιατί αν οι πολίτες που ψήφισαν προχθές ήταν πεπεισμένοι νεοδημοκράτες, θα ήταν πολύ δύσκολο να μετακινηθούν…»
  • Αντώνης Λιάκος, καθηγητής ΕΚΠΑ:
Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago