Οικονομία

Κατά 10% τη μέρα ανεβαίνουν οι τιμές στις μάσκες FFP2 – Πρόστιμα μαμούθ… από Δευτέρα λέει ο Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, «άστραψε και βρόντηξε» και απείλησε με πρόστιμα- «μαμούθ» (από… Δευτέρα που λειτουργούν οι υπηρεσίες) τις επιχειρήσεις που αισχροκερδούν, εκμεταλλευόμενες την πανδημία. Αυτό όμως, δεν στάθηκε ικανό να συγκρατήσει το ράλλυ ανόδου που ξεκίνησε στις τιμές των μασκών FFP2 και ΚΝ95 από όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση τους. Γιατί, έρευνα του politicus.gr καταδεικνύει ότι υπάρχουν μάσκες οι οποίες ανατιμώνται ως και κατά 10% την ημέρα! Μέχρι να ανοίξουν οι υπηρεσίες για να βεβαιώσουν τα πρόστιμα, οι επιχειρήσεις που αισχροκερδούν θα έχουν ήδη «γδάρει», όπως είπε και ο υπουργός, τους πολίτες, με αφορμή την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον

Για την ακρίβεια, οι τιμές «τσίμπησαν» κι άλλο από χθες και συνεχίζουν να ανεβαίνουν, παρά τις προειδοποιήσεις του κ. Γεωργιάδη για εξονυχιστικούς ελέγχους στην αγορά και πολύ υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι υπάρχει αισχροκέρδεια. Σύμφωνα με έρευνα αγοράς του politicus.gr, στο bestprice.gr το πακέτο των 10 τεμαχίων της Famex FFP2 NR Particle Filtering Half Mask Γκρι αυξήθηκε περαιτέρω σήμερα κατά 9,9% στα 3,30 ευρώ από 2,99 που ήταν η ελάχιστη τιμή της χθες.

Στο γράφημα του bestpice.gr φαίνεται η εξέλιξη της τιμής της συγκεκριμένης μάσκας σε σχέση με χθες

Καθημερινή «έκρηξη» τιμών

Την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων, το ίδιο προϊόν αυξήθηκε κατά 35,9% στα 2,99 ευρώ από 2,20 ευρώ. Φυσικά, αυτή είναι η ελάχιστη τιμή, καθώς οι συγκεκριμένες μάσκες πωλούνται ως και 7,50 ευρώ. Το ερώτημα, φυσικά, είναι ποιο το περιθώριο κέρδους των πωλητών. Στον ίδιο ιστότοπο, αμετάβλητη έμεινε σήμερα η τιμή του πακέτου των 100 τεμαχίων της Mediroc FFP2 NR Protective Mask Λευκή, το οποίο πωλείται στα 91 ευρώ από 65,9 ευρώ που πωλείτο στις 22 Δεκεμβρίου.

Στο skroutz.gr σήμερα μπορούμε να δούμε τον… ορισμό της λέξης «ράλλυ» σε ό,τι αφορά τις τιμές των μασκών FFP2. Το προϊόν Welooo FFP2 Μάσκα Προστασίας BFE >98% γαλάζια στη συσκευασία των 10 τεμαχίων, εκτόξευσε σήμερα την τιμή του στα 4,10 ευρώ. Χθες, το ίδιο κατάστημα (έχει σημασία αυτό), διέθετε ακριβώς το ίδιο προϊόν στα 3,5 ευρώ, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου βρίσκαμε αυτές τις μάσκες στα 2,9 ευρώ.

Ασταμάτητο το ράλλυ στην τιμή της συγκεκριμένης μάσκας. Το γράφημα από την πλατφόρμα Skroutz.gr

Στην έρευνά μας, διαπιστώσαμε πως σήμερα, 25 Δεκεμβρίου, τα 10 τεμάχια Famex Μάσκα Προστασίας FFP2 Particle Filtering Half NR Midnight πωλούνται στα 3 ευρώ. Προφανώς η αύξηση της τάξεως του 42,58% που πήρε χθες, εν μια νυκτί η τιμή του προϊόντος, το οποίο ως και τις 22 Δεκεμβρίου διατίθετο προς 2,1 ευρώ αποφασίστηκε πως είναι… αρκετή (προς το παρόν). Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για το πακέτο των 10 τεμαχίων της Famex Μάσκας Προστασίας FFP2 NR για Παιδιά Lilac. Η τιμή του προϊόντος εκτοξεύθηκε σήμερα στα 2,80 ευρώ, ενώ χθες είχε πάρει άλλη αύξηση της τάξεως του 10,09% καθώς πωλείτο προς 2,40 ευρώ από 2,18 ευρώ πριν ανακοινωθεί η υποχρεωτική χρήση της.

Από 2,40 στα 2,80 ευρώ εν μία νυκτί η τιμή αυτής της μάσκας

Άδωνις: «Πρόστιμα ως και 1 εκατ. ευρώ»

Νωρίτερα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για τα μέτρα και τη λειτουργία της αγοράς τις ημέρες των εορτών υπενθύμισε ότι υπάρχει νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Εξοργισμένος για το ράλλυ στις τιμές των μασκών, τόνισε ότι προβλέπονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την πανδημία, αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων τους, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι και 1 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός υπενθύμισε ακόμη ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία: «Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από 20%, από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την έναρξη της πανδημίας».

Παράλληλα, για όποιον παραβεί αυτή την απαγόρευση, τα πρόστιμα είναι μεγάλα. «Έχουμε βάλει πολλά πρόστιμα έως τώρα σε όσους τόλμησαν να το κάνουν» σημείωσε ο ίδιος. Για το θέμα της ανατίμησης των μασκών αυξημένης προστασίας σε συγκεκριμένο κατάστημα, στο οποίο οι τιμές, μετά από την ανακοίνωση των νέων μέτρων, αυξήθηκαν κατά 42%, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), θα ελέγξει την υπόθεση, με δική του εντολή, και θα γίνει έλεγχος και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποία πωλείται το προϊόν. Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε, μέσω της εκπομπής, τον επιχειρηματία που ευθύνεται για το ζήτημα, να μειώσει άμεσα τις τιμές. Πάντως ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος παρέμενε αμετάβλητη σε σχέση με χθες.

Παράλληλα, σε επικοινωνία που είχε με την ηλεκτρονική πλατφόρμα, εν ώρα εκπομπής, ανέφερε ότι δεν ευθύνεται η πλατφόρμα για την αύξηση της τιμής των μασκών, όμως οι έλεγχοι θα γίνουν κανονικά σε όλους και εφόσον διαπιστωθεί η παράβαση το πρόστιμο θα είναι μεγάλο.

«Το πρόστιμο που θα μπει δεν θα το έχετε ξαναδεί. Τόλμησε να πάει Χριστουγεννιάτικα, επειδή ήρθε η Όμικρον, να γδάρει τον κόσμο. Του συστήνω να προλάβει, γιατί έρχεται Δευτέρα που οι υπηρεσίες δουλεύουν και το πρόστιμο θα κατοχυρωθεί. Μη νομίζουν ότι εγώ θα επιτρέψω εν μέσω αυτής πανδημίας να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του κόσμου» είπε ο υπουργός.

Σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε, πως η κυβέρνηση θα δράσει ανάλογα με τις εισηγήσεις τις επιτροπής, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα lockdown και ότι στις αρχές του νέου έτους θα αποφασιστούν κάποια νέα, ήπια μέτρα.

Ακόμη, ανέφερε ότι στους ελέγχους που έγιναν στα μαγαζιά δεν βρέθηκαν ανεμβολίαστοι. Τέλος, για τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως η στήριξη προς τους πολίτες θα είναι συνεχής και σημείωσε ότι, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα αναγράφεται και η συνολική έκπτωση, δηλαδή το ποσό που πληρώνει το κράτος ώστε να ισορροπήσει τις ανατιμήσεις προκειμένου να έχουν εικόνα και οι ίδιοι οι καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης:

«Φωτιά» πήραν οι τιμές στις μάσκες μέσα σε λίγες ώρες

Φωτιά ακρίβειας ως και 60,9% καίει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago