Κόσμος

Μια γερμανική ματιά στην παρουσία των «κομμουνιστών» Unidas Podemos στην κυβέρνηση της Ισπανίας

Mια αποτίμηση της συμμετοχής των «κομμουνιστών» (όπως μάλλον σαρκαστικά τους αποκαλεί) Unidas Podemos στην Ισπανία επιχειρεί σε ανάλυση της η γερμανική Deutsche Welle, ένα χρόνο αφότου ανέλαβαν καθήκοντα στην κυβέρνηση Σάντσεθ.

Αναρωτιέται αν επαληθεύτηκαν οι ζοφερές προβλέψεις για κατάρρευση της οικονομίας, σε ένα κείμενο που έχει ενδιαφέρον επειδή ακριβώς αποτελεί μια γερμανική ματιά στην εξέλιξη αυτή, και ουσιαστικά καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι φόβοι ορισμένων ήταν υπερβολικοί.

Η ιστοσελίδα σημειώνει:

«Ο επιχειρηματικός κόσμος αναμφισβήτητα είχε φοβηθεί τους νέους κομμουνιστές του κόμματος Unidas Podemos που ανέλαβαν υπουργικούς θώκους τον Ιανουάριο του 2020 στην κυβέρνηση συνασπισμού με αριστερό πρόσημο, με κυρίαρχο εταίρο το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSOE) και πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ. Μήπως θα καταργούσαν τη μoναρχία, για να καθιερώσουν την αβασίλευτη δημοκρατία και να εξορίσουν τον Χουάν Κάρλος στην Ελβετία; Μήπως δεν πιστεύουν στον Θεό, αλλά στον Μαρξ; Μήπως θα επέβαλαν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας;

Αλλά ο μεγαλύτερος φόβος ήταν ότι οι υπουργοί του Unidas Podemos θα προκαλούσαν την κατάρρευση της ισπανικής οικονομίας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι σχετικοί ενδοιασμοί δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με την Banca de España, την κεντρική τράπεζα της χώρας, ο δείκτης ανάπτυξης για το τρέχον έτος υπολογίζεται σε 4,5%, ενώ η ανεργία κυμαίνεται στο 14,5%, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό για τα ισπανικά δεδομένα. Παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας και μία ελάχιστα ικανοποιητική τουριστική σεζόν, η Ισπανία καταγράφει για μία ακόμη χρονιά πλεόνασμα στις εμπορικές συναλλαγές της, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (INE).

Το άρθρο παραδέχεται ότι «χάρη στις πιέσεις που άσκησαν οι υπουργοί των Unidas Podemos, ο ελάχιστος μισθός στην Ισπανία αυξήθηκε αισθητά από τα 860 στα 1.125 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Ακόμη και ο συντηρητικός οικονομολόγος Χαβιέ Μορίγιας Γκόμεθ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο Ισπανικό Ελεγκτικό Συνέδριο, παραδέχεται ότι «προκαλεί έκπληξη» η εξέλιξη της οικονομίας και η προθυμία για διάλογο που επιδεικνύει η κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Χοσέ Μανουέλ Κοράλες, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (Universidad Europea), θεωρεί ότι η κομμουνιστική ιδεολογία ουσιαστικά δεν επηρεάζει τις αποφάσεις της κυβέρνησης Σάντσεθ στην οικονομική πολιτική, παρά τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης, των ισπανικών ΜΜΕ, αλλά και των ίδιων των Unidas Podemos περί του αντιθέτου.»

Συμπερασματικά, τονίζει ο καθηγητής Κοράλες, η Ισπανία κατάφερε να επιτύχει τους απαραίτητους συμβιβασμούς. Για να γίνει αυτό «ασφαλώς βοήθησαν ο τρόμος της πανδημίας, η κλιματική αλλαγή, η εμπειρία της ασταθούς διακυβέρνησης και της ισχνής πλειοψηφίας στην προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά και τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ που εκταμιεύουν οι Βρυξέλλες». Σε αντίθεση με τη δημοσιονομική κρίση του 2012, αυτή τη φορά η Ισπανία έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις με ευρεία κοινωνική συναίνεση και όχι στην πλάτη των εργαζομένων.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο εδώ.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago