Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Τέλος στην «κανονικότητα της αδικίας» – Κοστολογημένο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

 Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε, κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ο Αλέξης Τσίπρας.

Έτσι, πέρα από την παρέμβασή του στο θέμα των υποκλοπών μετά την αναγνώριση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι υπάρχει σκάνδαλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «τα τελευταία τέσσερα χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς, ο μισθός τελειώνει την 3η βδομάδα του μήνα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη, οι νέοι βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται, 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν εάν θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς…».

Απευθυνόμενος στους πολίτες, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα εν όψει των εκλογών, τονίζοντας: «Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Είναι στο χέρι μας να φέρουμε μια μεγάλη αλλαγή. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα μεγάλο βήμα για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα αλλάξει τις ζωές μας, θα αλλάξει το ΕΣΥ, θα προχωρήσει στη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Ξέρουμε και μπορούμε. Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Κάναμε λάθη, όμως κυβερνήσαμε με εντιμότητα. Δεν κυβερνήσαμε με βάση το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα. Να ξανακάμουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Με δικαιοσύνη για όλους, δικαιοσύνη παντού».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκείται επ’ αυτού από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι είναι «κοστολογημένο» και ότι «απαντά στις ανάγκες του κόσμου». Αναλυτικά ανέφερε ότι «το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά τις στις ανάγκες του κόσμου. Πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης, όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς στο δημόσιο ή την 13η σύνταξη, υπάρχουν και έσοδα όπως πχ απ’  την υπερφορολόγηση των κερδών».

Τόνισε επίσης ότι «το πρόγραμμα θα έχει όφελος για την πλειοψηφία, όμως θα κοστίσει σε κάποιους, όπως στα funds και σε όσους έβγαλαν δισεκατομμύρια την περίοδο της κρίσης. Δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση. Είναι ντροπή αυτοί που έδωσαν 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε για να δώσετε αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλους. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές σε τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Μιλώντας για το ασφαλιστικό, υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε πρώτη φορά στην εξουσία «έδωσε μια μάχη και έφερε μια συμφωνία στην κρίση του λαού, κάναμε εκλογές. Βγάλαμε τη χώρα απ’ τα μνημόνια, να ρυθμίσουμε το χρέος, να φέρουμε την 13η σύνταξη και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε και κάθε τέλος του χρόνου να δίνουμε ό,τι μπορούμε. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να στηρίξει τους αδύναμους, τονίζοντας ότι, σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, «παρότι ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας, υπήρξε η μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση για να βγάλουμε τη χώρα απ’ τα μνημόνια».

Αντιθέτως, όπως είπε, διακυβέρνηση Μητσοτάκη επέφερε μια τεράστια αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς και αδύναμους στους λίγους και ισχυρούς.  Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα καυστικός στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, σημειώνοντας: «Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από υψηλό ΦΠΑ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΕΦΚ όταν το λένε και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ; Εμείς θα σταματήσουμε αυτό τον μηχανισμό αναδιανομής απ’ τους πολλούς στους ισχυρούς, και θα πάρει ανάσα ο πολίτης. Θα πέσουν οι τιμές. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ λίγο πριν έρθει αυτή η τρομακτική κρίση.  800 εκατ. ευρώ ήταν οι επιδοτήσεις μόνο για τον Σεπτέμβριο, με το ένα τρίτο αυτών των χρημάτων η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει υπό δημόσιο έλεγχο».

Οι ειδήσεις σήμερα

Οι υποκλοπές στο debate: Η ομολογία Μητσοτάκη, η αντίδραση Τσίπρα και το αίτημα Ανδρουλάκη

Οι παράλληλοι μονόλογοι των πολιτικών αρχηγών – Τι είπαν στο debate – Η παραδοχή Μητσοτάκη για τις υποκλοπές

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago