Πολιτική

Οι υποκλοπές στο debate: Η ομολογία Μητσοτάκη, η αντίδραση Τσίπρα και το αίτημα Ανδρουλάκη

Παρότι επιχείρησε να εμφανιστεί προσεκτικός στις απαντήσεις του και να παραμείνει στην προβολή του προεκλογικού προγράμματός του και στην υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου του, ο πρωθυπουργός, σε κάποιες ερωτήσεις στο debate, έπεσε σε επικοινωνιακά λάθη. Έτσι, στην ερώτηση για τις υποκλοπές παραδέχθηκε την ύπαρξη σκανδάλου, προκαλώντας τις άμεσες αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η δημοσιογράφος Ράνια Τζίμα ρώτησε τον πρωθυρουργό: «Είχατε πει τότε ότι δεν γνωρίζατε, για μια υπηρεσία πάντως που επιλέξατε να την έχετε στην απόλυτη ευθύνη σας. Θα ήθελα να μας πείτε λίγο πριν τις εκλογές να μας πείτε γιατί παρακολουθήθηκε ένας αρχηγός του στρατεύματος, γιατί παρακολουθήθηκε ένας πολιτικός αρχηγός που κάθεται ένα μέτρο μακριά από εσάς, κι αν είναι κίνδυνος για την δημοκρατία. Θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες γιατί του ζητάει να τον ψηφίσει σε λίγες μέρες, αλλά και ένας εν ενεργεία τότε υπουργός σας».

Στην απάντησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας, και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης. Επειδή όμως μιλάμε για κράτος δικαίου, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό, όμως το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά. Σύμφωνα με τον Economist η δημοκρατία μας έχει κάνει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Η «ομολογία» σκανδάλου από τον πρωθυπουργό δεν πέρασε απαρατήρητη από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε να τοποθετηθεί εκτός ερώτησης για το θέμα και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει αμέσως εξηγήσεις.

«Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο. Αισθάνομαι λίγο αμήχανα να κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, στον κύριο Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κύριο Ανδρουλάκη. Και ερωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι “οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθούνταν ο κύριος Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς εγώ θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν είναι πράγματι κατάσκοπος, εθνικά επικίνδυνος; Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκε στις μη “επαρκείς” εξηγήσεις που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποστροφή που φέρνει σε δύσκολη θέση τους Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα, αλλά και στις διευκρινίσεις του πρωθυπουργού ότι «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία»,  λέγοντας: «Ναι δεν είμαι κίνδυνος για τη Δημοκρατία, αλλά είμαι κίνδυνος για τη ΝΔ, γι αυτό και με παρακολουθούσαν. Στόχος μου είναι να αναλάβουν τις ποινικές ευθύνες τους και πάνε φυλακή όσοι το διέπραξαν».

Στη συνέχεια επανήλθε και πάλι στο θέμα τονίζοντας ότι «όταν υπάρχουν τέτοια εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εγώ λέω αυτό που ισχύει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στην ποινική δικαιοσύνη, απάντησε για το τι ζητά σχετικά με τον Μητσοτάκη και το σκάνδαλο των υποκλοπών».

Οι ειδήσεις σήμερα

Οι παράλληλοι μονόλογοι των πολιτικών αρχηγών – Τι είπαν στο debate – Η παραδοχή Μητσοτάκη για τις υποκλοπές

Debate: Τι δήλωσαν προσερχόμενοι οι πολιτικοί αρχηγοί

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago