Πολιτική

Γιατί ξαφνικά απέκτησε αξία η 21η Μαΐου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Όλοι θυμούνται τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε η ΝΔ, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν λίγες εβδομάδες, τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαίοι υπουργοί του, όταν αναφέρονταν σε αυτές μιλούσαν για τον «σκόπελο της απλής αναλογικής» που πρέπει να ξεπεραστεί για να πάμε σε δεύτερη αναμέτρηση με άλλο εκλογικό σύστημα και να πετύχουν την ποθούμενη αυτοδυναμία.

Ακόμη και με την προκήρυξη των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στελέχη της κυβέρνησης έδειχναν ότι ο ορίζοντάς τους είναι η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Έσπευσαν μάλιστα να την προσδιορίσουν και χρονικά για τις 2 Ιουλίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, και ιδιαίτερα μετά την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, η ρητορική της ΝΔ για τη σημασία της πρώτης Κυριακής άλλαξε. Η τοποθέτηση του Ανδρουλάκη άνοιξε μία συζήτηση που κατέληξε στην παραδοχή από τη ΝΔ και προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι οι πρώτες εκλογές βγάζουν πρωθυπουργό και κόμμα που θα κυβερνήσει και οι δεύτερες καθορίζουν το πως αυτός ο πρωθυπουργός θα κυβερνήσει.

Στην πορεία, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνει συχνά στις προεκλογικές ομιλίες του, κυρίως αυτές της προηγούμενης εβδομάδας, ότι η Κυριακή είναι μία, η 21η Μαΐου. Χωρίς να εγκαταλείψει τις αναφορές στην αυτοδυναμία, η οποία μπορεί να επιτευχθεί, και μάλιστα υπό προϋποθέσεις, μόνο με δεύτερες εκλογές, δίνει πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα στο αποτέλεσμα των πρώτων.

Σε αυτό συνέβαλε και η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που  τονίζουν εξ αρχής ότι στόχος τους είναι η κυβέρνηση συνεργασίας με προοδευτική κατεύθυνση και έχουν απευθύνει ανάλογα καλέσματα όχι μόνον στο ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25, αλλά ακόμη και στο ΚΚΕ. Ο Τσίπρας σημειώνει βέβαια ότι προϋπόθεση για αυτό είναι να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ νικητής από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Στην πορεία, ωστόσο, έθεσε διλήμματα κυρίως προς το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ για το τι στάση θα κρατήσουν στην περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών οδηγούσαν σε μια «κυβέρνηση ανοχής».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε βέβαια ο ίδιος αυτή την συζήτηση πριν τρεις  ημέρες με την συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, (είχε προηγηθεί το “όχι” και του Βαρουφάκη, μετά το πάγιο “όχι” του ΚΚΕ), τονίζοντας ότι «μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα είναι σταθερή» για να ζητήσει, ευθύς αμέσως, από τους πολίτες την «ισχυρότερη δυνατή εντολή». Αυτή η αλλαγή, ωστόσο, μάλλον δεν εφησυχάζει τη ΝΔ και κυρίως τον Μητσοτάκη, ο οποίος δεν πιστεύει, ότι ο βασικός αντίπαλός του, ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν παραιτηθεί από την ιδέα μιας «κυβέρνησης ηττημένων». Η δήλωσή του, άλλωστε, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ότι φυσικά και θα παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και «αναλόγως του αποτελέσματος» θα ληφθούν αποφάσεις είναι ενδεικτική

Οι ειδήσεις σήμερα

Το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο ως συγκριτικό πλεονέκτημα του Αλέξη Τσίπρα

Δένδιας: Ούτε ήμουν ούτε είμαι οπαδός του κατευνασμού, και το έχω αποδείξει εμπράκτως

Παρέμβαση Γιώργου Παπανδρέου: Ο Ανδρέας ανήκει στον λαό

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago