Απόψεις

Οταν η «πράσινη βιασύνη» της Κομισιόν μπλέκει στα γαλλογερμανικά γρανάζια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει την φιλοδοξία να υποβάλει το περίφημο «σχέδιο ταξινόμησης» (EU taxonomy) πριν από τα Χριστούγεννα. Με βάση αυτό θα μπορούν να καθορίζονται οι όποιες οικονομικές δραστηριότητες ως βιώσιμες ή όχι, μια διαδικασία που προβλήθηκε ως «επαναστατική» και συνδέεται και με την «νέα πράσινη συμφωνία». Αλλά η υπόθεση έχει παραλύσει – εξαιτίας της γαλλογερμανικής διαμάχης για την πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο, που έχουν διχάσει την Ευρώπη συνολικά.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μοιάζει εγκλωβισμένη κάθε φορά, που παρουσιάζεται μια διαφωνία μεταξύ των δύο ισχυρών χωρών της Ενωσης, που ήταν όμως ακριβώς αυτές που στήριξαν την υποψηφιότητά της.

«Η Κομισιόν της ΕΕ έχει γίνει γραμματεία για τα κράτη μέλη, μόνο κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας προχωρά με αυξανόμενη αυστηρότητα» σχολιάζουν κάποιοι δημοσιογράφοι στις Βρυξέλλες. Αλλά ακόμα και αυτό μπορεί να το κάνει, μόνο επειδή το Βερολίνο και το Παρίσι το στηρίζουν.

Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, ο Πρόεδρος Μακρόν και ο Καγκελάριος Σολτς έχουν να «διευκρινίσουν» μεταξύ τους πολλά ζητήματα. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο επόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, προτρέπει το Βερολίνο να βιαστεί. Ο Σολτς δείχνει να φρενάρει, προκειμένου να εμβαθύνει στα ζητήματα και να βρει τις ισορροπίες του με τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Αυτό αποδείχτηκε σε βασικά ζητήματα όπως η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση ή η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας. Όσον αφορά την ενέργεια, οι Πράσινοι είναι αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να φρενάρουν, αφού θα ήταν σχεδόν προδοσία απέναντι στην εκλογική τους πελατεία να αποδεχτούν ως «βιώσιμη» και φιλική με το περιβάλλον την ατομική ενέργεια. Στον τομέα των δημοσιονομικών το FDP του Κρίστιαν Λίντνερ θέλει πάση θυσία να αποφύγει υποχωρήσεις απέναντι στα σχέδια χαλάρωσης του Νότου, όπως αυτά εκφράστηκαν εν μέρει στο κοινό άρθρο Μακρόν-Ντράγκι στους Financial Times.

Η Επιτροπή της φον ντερ Λάιεν, δεν έχει το πολιτικό βάρος για να «σπρώξει» τους δύο μεγάλους να τα βρουν και να προχωρήσουν γρηγορότερα. Είναι «παράλυτη», όπως ομολογούν με απογοήτευση ανώτεροι υπάλληλοι της Κομισιόν.

Δεν είναι μόνο η «ταξινόμηση» το πρόβλημα. Ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο για τις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες στον τομέα της παραγωγής έχει επίσης αναβληθεί για το 2022. Το ίδιο ισχύει για την χαρακτηρισθείσα ως επείγουσα απαραίτητη ενημέρωση για τον «οικολογικό σχεδιασμό» των προϊόντων, που αφορά για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα.

Και τα τρία παραδείγματα αποτελούν μέρος της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» που ανακοίνωσε πριν από δύο χρόνια η Πρόεδρος της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν. Όμως η πρώην υπουργός των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών δεν έχει καταφέρει τις περισσότερες φορές να ικανοποιήσει τις προσδοκίες, που η ίδια αρέσκεται να δημιουργεί.

Ειδικά όταν κάνει το λάθος να υποτιμήσει τη διαφορά προσέγγισης μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού και καταλήγει να εκτίθεται.

Διαβάστε επίσης

Σολτς – Ντράγκι συμφώνησαν στα γενικά, αλλά άφησαν τα δημοσιονομικά εκτός συζήτησης

Το χάος στη Λιβύη αναβάλει τις εκλογές

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago