Πολιτική

Οι πέντε άξονες του προγράμματος Μητσοτάκη για τη νέα τετραετία – Τί είπε για μισθούς, συντάξεις, Υγεία και Παιδεία

Σε πέντε άξονες αναπτύσσεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2023-2027 που παρουσίασε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Ξεκινώντας την παρουσίαση ο πρωθυπουργός είπε ότι «τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια, τα οποία βάλαμε την πρώτη τετραετία της ΝΔ» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του έκανε σημαντικά βήματα προόδου και «επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε ως πρώτο άξονα την παραγωγική Ελλάδα, που αναπτύσσεται και παράγει νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το εισόδημα όλων των Ελλήνων. Παραλλήλως αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που ήταν σχεδόν δύο φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης και τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες.

«Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου, αλλά ταυτόχρονα μειώσαμε τους φόρους και τις εισφορές κάτι που αποδεικνύει την απόλυτη συνέπεια πράξεων, τόνισε και έδειξε διαφάνεια όπου αναφέρονταν αναλυτικά οι μειώσεις φόρων» είπε και πρόσθεσε ότι «η χώρα κατάφερε για πρώτη φορά το 2022 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα παρά τις μειώσεις των φόρων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις επενδύσεις μεγάλων κολοσσών στη χώρα μας όπως η Microsoft και η Pfizer, ενώ έδειξε και μια φωτογραφία από τα ναυπηγεία της Σύρου, επισημαίνοντας ότι δεν είναι το μόνο ναυπηγείο που ξαναλειτούργησε με άλλους όρους και ανέφερε και τα παραδείγματα της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι επενδύσεις δεν λένε πολλά πράγματα αν δε συνοδεύονται και από καλούς μισθούς και σημείωσε ότι «η πρόκληση ήταν πάντα πώς θα στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνοντας τους μισθούς σε σύνδεση με την παραγωγικότητα και τη δυνατότητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». «Σκοπός μας είναι ο κατώτατος μισθός να φθάσει τουλάχιστον τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας» υπογράμμισε και υποσχέθηκε ανεργία κάτω από 8% το 2027, μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και νέες αυξήσεις στις συντάξεις 3-4%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στον Τουρισμό, επισημαίνοντας ότι πέρασε μια μεγάλη δυσκολία την περίοδο του κορονοϊού, αλλά στηρίχθηκε και επισήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση το 2022 να έχει ρεκόρ εσόδων στις βασικές του αγορές και το 2023 να αναμένεται ακόμη καλύτερο. «Αυτό δεν έτυχε, πέτυχε» τόνισε. Πρόσθεσε επίσης ότι το 2019 είχε προβάλει την πρόθεσή του να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο εργοτάξιο και σήμερα εξελίσσονται έργα ύψους 22,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οικονομικοί στόχοι για την επόμενη τετραετία

Παρουσιάζοντας τους στόχους για την επόμενη τετραετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ, αύξηση επενδύσεων κατά 70%, μείωση δημόσιου χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2030, μείωση της ανεργίας κάτω από το 8% έως το 2027, αύξηση μεριδίου μεταποίησης, με εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ το 2027, 12μηνη τουριστική περίοδος με έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα έχουμε,  για πρώτη φορά μετά από χρόνια, αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω νέου ενιαίου μισθολογίου την 1/1/2024 με συνολική επιβάρυνση 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μόνο για τις απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων και εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και εντατικοί έλεγχοι της επιθεώρησης εργασίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω μείωσης φορολογικών συντελεστών. «Το τέλος επιτηδεύματος εντός της τετραετίας θα έχει πλήρως καταργηθεί. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για όλες τις οικογένειες που έχουν παιδιά. Μειώνουμε σε πρώτη φάση κατά μία επιπλέον μονάδα τις ασφαλιστικές εισφορές για να μειώσουμε τη φορολόγηση στην εργασία και από 1/1/2025 μειώνουμε τα τεκμήρια διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά».

Ψηφιακή επανάσταση στην Υγεία

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για ψηφιακή επανάσταση στην υγεία και την κοινωνική πολιτική, αναφερόμενος αρχικά στην επιχείρηση «Ελευθερία» που όπως είπε είναι μια εικόνα από το μέλλον. «Αυτή την εικόνα θέλουμε σε ολόκληρο το ΕΣΥ» είπε και μίλησε στη συνέχεια για τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, μέσω του myHealth, που θα είναι ολοκληρωμένος στο τέλος της επόμενης τετραετίας. Παραλλήλως αναφέρθηκε στον περιορισμό των βοηθητικών κλινών αλλά και στην αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας, στον εκσυγχρονισμό των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία και στη δραστική ανακαίνιση και των 156 κέντρων υγείας της χώρας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφίες από τις τάξεις του μέλλοντος, όπως είπε, με ψηφιακούς διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις τάξεις από την Ε΄ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου σε 36.000 αίθουσες δημοσίων σχολείων. «Χτίζουμε πάνω στις 25.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έκανε αυτή η κυβέρνηση. Εκτιμούμε 4.000 με 5.000 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών κάθε χρόνο» είπε. Αναφέρθηκε τέλος στο σύγχρονο campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και είπε ότι «έτσι θέλουμε να είναι όλα τα δημόσιά μας πανεπιστήμια» υποστηρίζοντας ότι «η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της εξωστρέφειας για τα δημόσια πανεπιστήμια».

Οι ειδήσεις σήμερα

Τσίπρας σε Κουτσούμπα: Αλλά αυτοί είστε!

Χαραμάδες ελπίδας για την κρίση στην Ουκρανία μετά την επικοινωνία Σι-Ζελένσκι

Τσίπρας από τους Δελφούς: Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago