Πολιτική

Μιχάλης Καλογήρου: Η χώρα υπέστη «θεσμικά κατάγματα» την τελευταια 4ετία – Η επόμενη μεγάλη δίκη θα είναι για τα Τέμπη

Η χώρα υπέστη σοβαρά «θεσμικά κατάγματα» την τελευταία 4ετία, με μεγαλύτερο τις παρακολουθήσεις που ήταν το πρώτο σκάνδαλο το οποίο στον στενό του πυρήνα δεν είχε τα χρήματα, αλλά τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας. 

Αυτό υπογράμμισε ο Μιχάλης Καλογήρου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, σε συνομιλία που είχε στο Φόρουμ των Δελφών με τη δημοσιογράφο Ιωάννα Μάνδρου.

Ο κ. Καλογήρου ανέφερε ότι δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που προτάσσει το θέμα του Κράτους Δικαίου, αλλά το ζήτημα θέτουν οι ανεξάρτητες αρχές, επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε., οι δικηγορικοί σύλλογοι, οι δικαστικές οργανώσεις. 

«Πάμε σε εκλογές και δεν έχουμε δει πειθαρχικές έρευνες για την ΕΥΠ, δεν έχουμε μάθει εάν υπήρχε δίκτυο και τις σχέσεις με την κυβέρνηση (…) Δεν έχει αποκατασταθεί η εικόνα των θεσμών».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσει το θέμα της Δικαιοσύνης διότι το αίτημα θέτει η ίδια η κοινωνία και τούτο δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση του δικαστικού συστήματος, αλλά τη Δικαιοσύνη παντού, στην κοινωνία, την οικονομία, την υγεία. 

«Επί 4 χρόνια η κοινωνία ζει πολλαπλές κρίσεις, με την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, τις υποκλοπές και την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου, με τελική “φωτογραφία” τα Τέμπη είπε ο κ. Καλογήρου και υπογράμμισε ότι ο πολίτης ζητά Δικαιοσύνη διότι αισθάνεται ανασφαλής.

Ο κ. Καλογήρου απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση για το λεγόμενο «κόμμα Κασιδιάρη» και εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετείχες στη δημόσια συζήτηση με στόχο μια καθαρή και αποτελεσματική νομοθετική πρωτοβουλία και αυτό αποτυπώθηκε και στην πρόταση που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία νομοθέτησε μόνη της. 

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Καλογήρου προσδιόριζε συγκεκριμένες αρνητικές προϋποθέσεις για να αποτρέπεται η ανακήρυξη ενός κόμματος ως υποψήφιου στις εκλογές, ενώ, αντιθέτως, η πρόταση της κυβέρνησης δημιούργησε ένα πλαίσιο ερμηνείας και αξιολογικών κρίσεων.

«Αυτό είναι μια δομική διαφορά» είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ανέφερε ότι ο προβληματικός χαρακτήρας των κυβερνητικών παρεμβάσεων φάνηκε και από το γεγονός ότι χρειάστηκαν δύο πρόσθετες νομοθετικές τροποποιήσεις, οι οποίες μάλιστα έγιναν σε χρόνο όχι αδιάφορο, προεκλογικό.  

«Είδαμε ζοφερές καταστάσεις, με αλγεινές θεσμικές εντυπώσεις, αφού τελευταία στιγμή η αρμοδιότητα πέρασε στην ολομέλεια του τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου» τόνισε ο κ. Καλογήρου. 

Σε ερώτηση αναφορικά με αιτιάσεις ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής καθυστέρησε, ο κ. Καλογήρου τόνισε ότι ουδεμία κυβέρνηση μπορεί να καθυστερήσει μια δικαστική απόφαση, ούτε να πανηγυρίζει επειδή επί των ημερών της ελήφθη μια δικαστική απόφαση, διότι η διάκριση των εξουσιών είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή. 

Διευκρίνισε, όμως, ότι επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ελήφθησαν μέτρα διοικητικά προκειμένου να απαλλαγούν από το φόρτο άλλων υποθέσεων οι δικαστές που εκδίκασαν πρωτόδικα την υπόθεση της Χρυσής Αυγής , προκειμένου να αφιερωθούν σε αυτήν και να μην καθυστερήσουν. 

«Το τονίζω αυτό, με τη ματιά στραμμένη στην επόμενη μεγάλη δίκη, που θα είναι εκείνη για τα Τέμπη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου. 

Ειδήσεις σήμερα

Τσίπρας από τους Δελφούς: Έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας

Η υψηλή τηλεθέαση των συνεντεύξεων Τσίπρα και η άρνηση Μητσοτάκη για τηλεμαχία

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago