Πολιτική

Στην Κομισιόν φέρνει το Predator ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγω Σουδάν – Εξηγήσεις ζητά και το Renew Europe για την παρακολούθηση Κύρτσου

Με αφορμή τις αιματηρές συγκρούσεις στο Σουδάν, αλλά και τη «μη» απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στα ερωτήματα της Κουμουνδούρου και του Γιώργου Κατρούγκαλου, στους οποίους μάλιστα καταλόγισε θεωρίες συνωμοσίας και «ελαφρότητα», η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της παράνομης εξαγωγής του Predator από την Ελλάδα. Πρόκειται για την γνωστή αποκάλυψη των New York Times ότι το παράνομο κατασκοπευτικό λογισμικό εξήχθη στην αφρικανική χώρα με άδεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι πέντε πλέον, μετά την αποπομπή του Αλέξη Γεωργούλη, ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτούν την Επιτροπή, αν η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Κομισιόν και έδωσε διευκρινίσεις, καθώς και αν της έχει κοινοποιηθεί το πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο το Μαξίμου δεν έχει δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα. Ρωτούν επίσης με ποιες ενέργειες σκοπεύει η Επιτροπή να συμβάλλει στη διερεύνηση αυτής, της σκοτεινής , όπως την κατονομάζουν, υπόθεσης.

Την ερώτηση υπογράφουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά. Την ίδια ώρα και η ευρωομάδα Renew Europe καλεί την ελληνική δικαιοσύνη να επιταχύνει τις έρευνες για τις υποκλοπές των συνομιλιών του ευρωβουλευτή της Γιώργου Κύρτσου, καθώς και για άλλες περιπτώσεις κατάχρησης spyware στην Ελλάδα, οι οποίες φέρεται ότι έγιναν με το πρόσχημα της απειλής για την εθνική ασφάλεια.

Το Renew Europe επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει αυτές τις διαδικασίες και σημειώνει ότι δεν εμπίπτουν στην έννοια του ευρωπαϊκού κεκτημένου για το κράτος δικαίου. «Εάν το δικαστήριο δεν εξετάσει δεόντως την υπόθεση, οι ανελεύθερες πρακτικές του «βαθέος κράτους» αναμφίβολα θα συνεχιστούν», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Renew Europe.

«Ζητάμε σαφήνεια» σχολιάζει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και προσθέτει ότι «οι παράνομες υποκλοπές της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και η στόχευση δημοσιογράφων, όπως εγώ, είναι απειλή για τη δημοκρατία. Έχει πολύ μικρή σχέση με την εθνική ασφάλεια, είναι η μόνη μεταμφίεση για απόκτηση πολιτικού ελέγχου και κάλυψης της διαφθοράς».

Οι ειδήσεις σήμερα

Αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία έδειξαν οι χρηματαγορές

Τσαπανίδου: Η καταγγελία για τον κ. Γεωργούλη αγγίζει ζητήματα βαθιά ριζωμένα στο αξιακό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ

Μετωπική Ανδρουλάκη σε Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Γεωργούλη

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago