Στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας της έναντι του δολαρίου υποχώρησε την Τρίτη η τουρκική λίρα, καθώς πλανάται στον αέρα αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα μέσα του Μαΐου, η οποία μπορεί και να οδηγήσει στην πρώτη εναλλαγή στην εξουσία, εδώ και είκοσι χρόνια.
Το τουρκικό νόμισμα έπεσε στην ισοτιμία 19,5996:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, σε επίπεδο δηλαδή που δεν έχει προηγούμενο, αφότου δημιουργήθηκε η νέα τουρκική λίρα, τον Ιανουάριο του 2005. Τότε, είχαν αφαιρεθεί έξι μηδενικά σε σχέση με την προηγούμενη αξία της.
Σημειώνεται, ότι μετά την ιλιγγιώδη υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, στα τέλη του 2021, η κυβέρνηση Ερντογάν έθετε σε εφαρμογή μέτρα υποστήριξης της λίρας, η οποία υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και τη φυγή κεφαλαίων. Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό δείχνει ότι «απέτυχε», όπως ανέφερε ο Μάικ Χάρις της εταιρείας συμβούλων Cribstone Strategic Macro.
Ο πληθωρισμός στη χώρα, παρότι επιβραδύνεται αδιαλείπτως τους τελευταίους πέντε μήνες, εξακολουθούσε να βρίσκεται στο 50,51% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Την ίδια ώρα, ενώ οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες έχουν θέσει σε εφαρμογή πολύ πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια, η Τουρκία επέλεξε αντίθετο δρόμο, μειώνοντας δραστικά τα δικά της.
Με πολιτική επιλογή του Ερντογάν, το κύριο κατευθυντήριο επιτόκιο της κεντρικής τουρκικής τράπεζας (TCMB) μειώθηκε κατά 14% και διαμορφώθηκε στο στο 8,5%, από τον Αύγουστο του 2022. Το σκεπτικό του Τούρκου προέδρου ήταν ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό, η άποψη αυτή όμως κινείται αντίθετα στο κυρίαρχο ρεύμα οικονομικής θεωρίας.
Οι παρεμβάσεις του Ερντογάν στη διαμόρφωση των επιτοκίων αποτελούν μέρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης με τον βασικό αντίπαλό του για την προεδρία, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να υπόσχεται, ότι αν εκλεγεί θα επαναφέρει την Τουρκία στην οικονομική «ορθοδοξία» και θα ξαναδώσει αυτονομία στην κεντρική τράπεζα. Οι επιλογές του Ερντογάν στην οικονομική ΄πολιτική αποτελούν το σημαντικότερο μειονέκτημά του στην προεκλογική αντιπαράθεση και είναι αυτές που μπορεί να του στερήσουν την επανεκλογή. Ήδη, άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις δίνουν βραχύ προβάδισμα στον βασικό του αντίπαλο.
Θέλει την ευκαιρία του ο Τσίπρας – Ζητάμε να κυβερνήσουμε για πρώτη φορά χωρίς την τρόικα, είπε
Δώρο 65 δισ. από την ΕΕ στις βιομηχανίες για να μη μεταναστεύσουν