Σοβαρές απειλές κατά του κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ελλάδα διαπιστώνει η υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου LIBE, που είχε επισκεφτεί τη χώρα μας από τις 6 μέχρι τις 8 Μαρτίου. H LIBE διαπίστωσε σειρά προβλημάτων σχετικά με τις συνθήκες του κράτους δικαίου και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία αρνήθηκε να την δει εξαπολύοντας μάλιστα επίθεση στα μέλη της.
Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών καταγγέλλει την παραβίαση του απορρήτου δημοσιογράφων και τον εκφοβισμό αξιωματούχων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και η Αρχή για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών. Σύμφωνα μάλιστα με τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών, η Εθνική Υπηρεσία Διαφάνειας, δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική, ενώ εκφράζει και ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία της.
Την ανησυχία της υποεπιτροπής LIBE προκαλεί και η συνεχιζόμενη παρενόχληση της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Η υποεπιτροπή δεν παραλείπει να εκφράσει την έκπληξή της για το γεγονός ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, δεν υπάρχει ακόμη ορατή πρόοδος στην αστυνομική έρευνα. Καλεί μάλιστα τις αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Europol, γιατί η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Ιδιαίτερη ανησυχία δείχνει και για το γεγονός ότι πολλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν απειλές και λεκτικές επιθέσεις, ακόμα και από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς, καθώς και για την παραβίαση του απορρήτου τους με spyware ή αγωγές SLAPPs (Στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού).
Στα αρνητικά καταγράφεται και η συγκέντρωση των Μέσων Ενημέρωσης σε έναν μικρό αριθμό ολιγαρχών, αλλά και οι αδιαφανείς διαδικασίες διορισμών, όπως και η παρενόχληση και ο εκφοβισμός αξιωματούχων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων όπως ο Διαμεσολαβητής.
Η διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών, σε συνδυασμό με αμφιβολίες για την ακεραιότητα τμημάτων της αστυνομίας και συγκρούσεις συμφερόντων, οδηγεί σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας όπου μπορεί να ευδοκιμήσει η διαφθορά. Η LIΒΕ καλεί την κυβέρνηση και τις αρχές να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα κατά προτεραιότητα και να εφαρμόσουν πλήρως όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η υποεπιτροπή ανησυχεί σοβαρά και για τη μεταχείριση των μεταναστών στα σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, προτρέπει την κυβέρνηση να άρει αμέσως τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε ΜΚΟ και δημοσιογράφους και ζητεί να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν όλες οι πρωτοβουλίες που συμβάλλουν σε μεγαλύτερη διαφάνεια σε αυτά τα θέματα, όπως ο μηχανισμός υποβολής εκθέσεων από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η πλειοψηφία των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την κυβέρνηση και όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν δράση κυρίως σε ό,τι αφορά την ενδοοικογενειακή και αστυνομική βία. Παραλλήλως σημειώνει ότι το δικαστικό σύστημα είναι εξαιρετικά αργό και αναποτελεσματικό, γεγονός που οδηγεί σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας, όπως και ότι η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά.
Στο στόχαστο της υποεπιτροπής μπαίνει και η επιστολή του Γιώργου Γεραπετρίτη (23/04/23) στον πρόεδρο της LIBE Λόπες Αγκιλάρ, με την οποία κατηγορούσε τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή ενός κράτους μέλους, εμπλοκή σε πολιτικά παιχνίδια τη στιγμή που έχουν ήδη προκηρυχθεί εθνικές εκλογές». Σχολιάζει μάλιστα την ανακοίνωσή του ότι «κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν θα είναι διαθέσιμοι για συναντήσεις με την αντιπροσωπεία», χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το δυστύχημα στα Τέμπη και κάνοντας λόγο για «παντελή έλλειψη πολιτικής ευπρέπειας και κοινής λογικής», επειδή τα μέλη της υποεπιτροπής θέλησαν να κάνουν τη δουλειά τους.
Εξηγούν τέλος, ότι λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης αναγκάστηκαν να εξηγήσουν ότι κατά το διάστημα της αποστολής οι εκλογές του 2023 ούτε είχαν προγραμματιστεί ούτε είχαν ανακοινωθεί επίσημα, ότι σεβάστηκαν το τριήμερο εθνικό πένθος για την πολύνεκρη τραγωδία, που είχε λήξει στις 3 Μαρτίου, και ότι το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε αποφασίσει να μην αναβληθεί η αποστολή μέσω κατεπείγουσας διαδικασίας.
Γρηγόρης Γεροτζιάφας: Επιταχύνεται το τέλος της ηγεμονίας του νεοφιλελευθερισμού