Πολιτική

Με τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον Μητσοτάκη – Πως αντέδρασαν κυβέρνηση και πρωθυπουργός

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τελικά, όπως είχε ανακοινώσει, την τροπολογία για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, στο ελληνικό Δημόσιο, όπως εξήγγειλε ότι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές. Ήδη μάλιστα από την εξαγγελία της κίνησης στην οποία προχώρησε σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν τον πρωθυπουργό και τη ΝΔ να την υπερψηφίσουν, τονίζοντας ότι ο κ Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να περιμένει να γίνουν οι εκλογές για κάτι που μπορεί να ψηφιστεί σήμερα.

Με την κίνηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στον πρωθυπουργό και τη ΝΔ, η οποία μόλις πριν περίπου τρεις εβδομάδες, αγνοώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των δημοτικών εταιριών ύδρευσης, καθώς και κοινωνικών φορέων, υπερψήφισε την μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), εντάσσοντας σε αυτήν το νερό και τα απορρίμματα.

Στην ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις 7 και 8/2023 της Επιτροπή Κανονιστικής Συμμόρφωσης του ΣτΕ. Αποφάσεις, με τις οποίες η Επιτροπή αποδέχεται την προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ που αφορά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 190 και 191/2022 για την έξοδο των εταιριών Ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης από το λεγόμενο Υπερταμείο. Με τις ίδιες αποφάσεις το ΣτΕ διατάσσει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιστροφή των μετοχών των δύο εταιρειών στο  Δημόσιο, δίνοντας του διορία έξι μηνών!

Πολιτικά, ωστόσο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάει με αυτήν την ενέργεια ένα βήμα μπροστά από τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξήγγειλε την επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, αν και η κυβέρνηση του, στις 21 Μαρτίου πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ τον νόμο για την ΡΑΕ, στον οποίο όλα τα κόμματα είδαν απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού. Και αυτό παρότι, την ημέρα εκείνη, είχαν κοινοποιηθεί οι αποφάσεις της Επιτροπή Κανονιστικής Συμμόρφωσης του ΣτΕ.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού, πριν λίγες ημέρες, για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ ήρθε μετά την μεγάλη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, την οποία κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να αποδομήσουν. Και φυσικά σε αυτήν την εξαγγελία Μητσοτάκη απάντησαν κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντάς την ως «ορισμό της πολιτικής εξαπάτησης».

Σήμερα, εν αναμονή κατάθεσης της τροπολογίας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο  πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία, αναφέροντας ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μετέφερε στο Υπερταμείο τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και δρομολόγησε έτσι την ιδιωτικοποίησή τους. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά, όπως είπε, αυτό δεν μπορεί να γίνει με τροπολογία, μία ημέρα πριν κλείσει η Βουλή. Απέρριψε έτσι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει συνεννόηση με τους δανειστές. Σε ό,τι αφορά το γιατί δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν το έχουμε κάνει τέσσερα χρόνια για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσουμε το νερό».

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζουν στην τροπολογία που κατέθεσαν ότι «οι αποφάσεις του ΣτΕ του 2022 ακύρωσαν τις πράξεις με τις οποίες μεταβιβάστηκε το πλειοψηφικό πακέτο του 50% συν μίας μετοχής του μετοχικού κεφαλαίου, που κατείχε το ελληνικό Δημόσιο στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, προς την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε». Σημειώνουν, μάλιστα, ότι «η μεταβίβαση αυτή έγινε με την ισχυρή δικλίδα του άρθρου 2 του νομού 4425/2016 που προέβλεπε δεσμεύσεις που προκύπτουν από το Σύνταγμα και υποχρεώσεις συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις».

Παραλλήλως, επισημαίνουν ότι η «κεντρική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος , ο σεβασμός των δικαστικών αποφάσεων και η διασφάλιση της ποιότητας, της καθολικότητας, της προσιτής τιμής των παρεχόμενων λειτουργικών υπηρεσιών από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΔΑΘ και ειδικότερα της διαρκούς και συνεχούς ύδρευσης αποχέτευσης, αγαθών ζωτικής σημασίας για την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων και την ελεύθερη ανάπτυξή τους και επομένως για την υγεία τους όπως επιτάσσει το Σύνταγμα».

Οι ειδήσεις σήμερα

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» – Αυτονόητος ο εισαγγελέας λέει η Κουμουνδούρου

Το πρώτο σχόλιο Μητσοτάκη για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός δικαστικού σώματος ο αρεοπαγίτης Χρήστος Τζανερίκος – Υπέβαλε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις για την ανοιχτή επιστολή

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago