Πολιτική

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» – Αυτονόητος ο εισαγγελέας λέει η Κουμουνδούρου

Την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκάλεσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του σαββατιάτικου φύλλου της «Εφ.Συν.» για τον «πάγο» που βάζει η Κομισιόν σε ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι αφορούν στην αγορά εξοπλισμού ανακύκλωσης που προωθείται στην ελληνική  Αυτοδιοίκηση.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλείται το ρεπορτάζ της εφημερίδας και κάνει λόγο για «σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων στην ανακύκλωση με υπογραφή Γεωργιάδη και με τη βούλα της Κομισιόν». Καλεί δε τη δικαιοσύνη να παρέμβει και να διερευνήσει «σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα χρήματα που δόθηκαν παράνομα».

Η Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Σκάνδαλο δεκάδων εκατομμυρίων στην ανακύκλωση με υπογραφή Γεωργιάδη και με τη βούλα της Κομισιόν – Σε ποιες τσέπες κατέληξαν τα χρήματα που δόθηκαν παράνομα;»

Η Ελλάδα αναδεικνύεται και πάλι σε μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Αυτή τη φορά για τα πολυκέντρα -τα περίφημα «σπιτάκια»- ανακύκλωσης. Όπως αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών, η Κομισιόν με επιστολή της, αφήνει σαφείς αιχμές για αδιαφάνεια στην ανακύκλωση, αλλά και σοβαρά ζητήματα απόδοσης του εξοπλισμού και παγώνει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο, ζητώντας τα ρέστα από τον άριστο Υπουργό Ανάπτυξης και την κυβέρνηση.

Ένα έργο που η κυβέρνηση επέλεξε να χρηματοδοτήσει όχι μία, αλλά δύο επιπλέον φορές, με ΕΣΠΑ και με το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου, το χρηματοδοτούν υποχρεωτικά και μόνο πολίτες και επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ειδικό τέλος για την ανακύκλωση σε κάθε προϊόν που αγοράζουν.

Σε ποιες τσέπες «γαλάζιων» παιδιών λοιπόν κατέληξαν δεκάδες εκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογουμένων; Μετά την παρέμβαση κόλαφο και της Κομισιόν θεωρούμε αυτονόητη την παρέμβαση και των εισαγγελικών Αρχών.

Σημειώνεται ότι το ρεπορτάζ του Στέργιου Ζιαμπάκα στην Εφημερίδα των Συντακτών έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή της επιτρόπου για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζας Φερέιρα. Από την επιστολή αυτή αναδύεται δυσαρέσκεια έως και εκνευρισμός από την Κομισιόν προς τις ελληνικές αρχές, καθώς ενημερώνεται ο Έλληνας υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ότι η Επιτροπή απαιτεί διευκρινίσεις σχετικά με τις επενδύσεις που αφορούν τα «σπίτια ανακύκλωσης» («recycling houses») και, μέχρι αυτές να παρασχεθούν, η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αποσύρεται. Οι Βρυξέλλες αφήνουν μάλιστα υπόνοιες και για το ενδεχόμενο μελλοντικής εμπλοκής της OLAF.

Οι ειδήσεις σήμερα

Δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση χρεών: Ποιοι εντάσσονται στις 72 και 120 δόσεις

Το πρώτο σχόλιο Μητσοτάκη για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτός δικαστικού σώματος ο αρεοπαγίτης Χρήστος Τζανερίκος – Υπέβαλε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις για την ανοιχτή επιστολή

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago