Πολιτική

Ανδρουλάκης: Και για τη σταθερότητα η ευθύνη είναι αναλογική

«Η ευθύνη για τη σταθερότητα είναι αναλογική και επιμερίζεται βάσει της λαϊκής ετυμηγορίας. Αν ο ελληνικός λαός δώσει ισχυρότερα ποσοστά σε άλλα κόμματα, τότε έχουν μεγαλύτερη ευθύνη από εμάς», απαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στις κατηγορίες που του προσάπτουν περί κινδύνου πολιτικής αποσταθεροποίησης, εξαιτίας της απόρριψης εκ μέρους του των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα για τη θέση του πρωθυπουργού.

Προσθέτει επίσης ότι «Αν συμφωνεί ο κ. Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι μόνο ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, ας κάνουν ένα προγαμιαίο συμβόλαιο και ας πουν ότι όποιος είναι πρώτος από τους δύο τους, θα γίνει πρωθυπουργός με τη στήριξη του άλλου».

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Νίκος Ανδρουλάκης περιγράφει με σαφή τρόπο τη στρατηγική με την οποία, εφόσον χρειαστεί, θα προσέλθει σε συζητήσεις για να προκύψει κυβερνητική συνεργασία. «Αν έχουμε μια ισχυρή εντολή, άρα τη δύναμη της διαπραγμάτευσης, θα ξεκινήσουμε συζήτηση προγραμματικών συγκλίσεων με τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Εάν επιτευχθούν οι προγραμματικές συγκλίσεις, θα προσπαθήσουμε να υπάρξει συμφωνία με πρόσωπα κοινής αποδοχής, κυρίως στο πρόσωπο του πρωθυπουργού» αναφέρει.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, δεν μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα αποφασίσω μόνος μου. Θα είναι το πρόσωπο, που θα συμφωνήσουμε όλοι μαζί. Όπου υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας, συζητούν και για προγράμματα και για πρόσωπα κοινής αποδοχής». Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι «εκείνοι που έχουν πρωταγωνιστήσει στα προβλήματα, δεν μπορούν να είναι πρωταγωνιστές των λύσεων. Γι’ αυτό λέμε σταθερότητα, προοδευτική ατζέντα και συγκλίσεις σε πρόγραμμα και σε πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν πολιτικές συμμαχίες».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκιαγράφησε μάλιστα και τα χαρακτηριστικά των προσώπων που θα επανδρώσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας, τονίζοντας ότι πρέπει «να έχουν πολιτική αυτονομία, υψηλό δείκτη αξιοπιστίας, επάρκεια, διεθνές κύρος. Και, βέβαια, να μπορεί ο ελληνικός λαός να ακουμπήσει πάνω τους τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του για το μέλλον». Σημείωσε επίσης ότι «χρειαζόμαστε πρόσωπα με πολιτική και επιστημονική επάρκεια, που δεν είναι αναγκαίο να είναι βουλευτές, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Παραλλήλως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει και στη θέση του ότι οι επικεφαλής των Δημοσίων Οργανισμών πρέπει να επιλέγονται με ανοικτές διαδικασίες.  Να μην είναι κομματικοί διορισμοί και η «θητεία τους να είναι μεγαλύτερη από τον εκλογικό κύκλο, πενταετής, άρα δε θα συνδέονται με τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ώστε να μην είναι και οι ίδιοι ευάλωτοι σε πολιτικές πιέσεις. Ο στρατηγικός στόχος είναι στο μέλλον οι υπουργοί να αναλαμβάνουν το χαρτοφυλάκιο τους συνοδευόμενοι από ελάχιστους συνεργάτες».

Οι ειδήσεις σήμερα

Το διπλό καθήκον του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δημοκρατία έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Νέα επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: Χορηγός της ακροδεξιάς ο Μητσοτάκης

Αντιδράσεις και από τον Άρειο Πάγο: Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η τροπολογία για Κασιδιάρη λέει ο αντιπρόεδρος

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago