Συνεχείς αλλαγές προεκλογικής τακτικής εκδηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς μέσα σε λίγες ημέρες, εγκατέλειψε άρον-άρον τη λογική ότι «οι πρώτες εκλογές δεν μετράνε» ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί όλο και περισσότερο ρητορική «συνομιλίας» με την πατριωτική δεξιά και το ακροδεξιό κοινό, σε βάρος του κεντρώου του προφίλ.
Οι μεταπτώσεις αυτές αντανακλούν προφανώς προσαρμογές στην προεκλογική τακτική, οι οποίες είναι αναμενόμενες σε κάποιο βαθμό, αλλά δείχνουν εν προκειμένω μια αμηχανία προσαρμογής στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η απώλεια δυνάμεων για τη Ν.Δ. και η απομάκρυνση του ενδεχόμενου κυβερνητικής αυτοδυναμίας, αλλά και μια ευκαιριακή πολιτική προσέγγιση.
Χάνει κεντρώους ψάχνει δεξιούς
Η επιχείρηση συνομιλίας με την ακροδεξιά προφανώς συνδέεται με το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν φυγή ψηφοφόρων προς το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ο οποίος εμφανίζεται ενισχυμένος και με την εκτίμηση ότι αποτελεί πιθανή δεξαμενή ψήφων για την Ν.Δ.
Η δεξαμενή αυτή γίνεται πλέον κρίσιμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βλέπει ότι έχει μια ευκαιρία να αναπληρώσει από την ακροδεξιά δυνάμεις που χάνει από κεντρώους ψηφοφόρους.
Το προφίλ του εκσυγχρονιστή του κράτους και του αποτελεσματικού μάνατζερ που καλλιεργούσε ο κ. Μητσοτάκης έχει πληγεί ύστερα από την τραγωδία των Τεμπών και το γεγονός αυτό έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στα μάτια των κεντρώων και φιλελεύθερων ψηφοφόρων, οι οποίοι επίσης ιεραρχούν ψηλά και τα θεσμικά ζητήματα και αξιολογούν αρνητικά το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Κι όμως η πρώτη κάλπη μετράει!
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης εγκαταλείπει τη λογική ότι οι πρώτες εκλογές «δεν μετράνε» την οποία καλλιεργούσε μέχρι πρότινος, με το σκεπτικό ότι θα διεκδικούσε αυτοδυναμία σε δεύτερες ή ακόμα και σε τρίτες εκλογές. «Μία είναι η κάλπη, η 21η Μαΐου», είπε χθες από την Ήπειρο όπου βρέθηκε.
Μέχρι πριν λίγες ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και κοντινά στελέχη του στο Μαξίμου όπως ο Άκης Σκέρτσος υιοθετούσαν τη γραμμή ότι «οι πρώτες εκλογές -της 21ης Μαΐου δεν μετράνε» και ότι η πραγματική αναμέτρηση θα γίνει στις επόμενες με στόχο την αυτοδυναμία.
Ωστόσο, η τακτική αυτή αποδεικνύεται αδιέξοδη, καθώς οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η αυτοδυναμία είναι πλέον ανέφικτη, ενώ και μόνο το συγκεκριμένο μήνυμα λειτουργούσε απονομιμοποιητικά για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το μήνυμα που πέρναγε ήταν «μην έρθετε να ψηφίσετε, δεν έχει σημασία».
Ευάγγελος Βενιζέλος: Αντισυνταγματική η στάση Μητσοτάκη
Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι τη στάση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στελεχών του καυτηρίασε σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας «κωμωδία παρεξηγήσεων» και «καταστρατήγηση του Συντάγματος» την άρνηση της ΝΔ να συζητήσει για κυβέρνηση συνεργασίας και να προαναγγείλει δεύτερες και τρίτες εκλογές μέχρι να πετύχει αυτοδυναμία.
Ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τη ρητορική του την επόμενη των δηλώσεων του κ. Βενιζέλου, λέγοντας από την Ήπειρο, όπου βρέθηκε χθες «Μία είναι η κάλπη, η 21η Μαίου».
Είπε συγκεκριμένα ότι: «(…) Πρέπει να απασφαλιστεί μία νάρκη, η νάρκη της απλής αναλογικής που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί, είτε σε ακυβερνησία, είτε σε επικίνδυνες δυνητικές συμμαχίες. Στη Βουλγαρία είχε την Κυριακή τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια χωρίς να μπορεί να καταλήξει σε σταθερή κυβέρνηση. Δεν θέλουμε τέτοιες περιπέτειες στην πατρίδα μας . Η κάλπη της 21ης Μαίου θα καθορίσει ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει. Μία είναι η κάλπη, η 21η Μαίου. Δεν χωρούν επιπολαιότητες, άσφαιρα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας. Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την ψηφοφορία, το κακό για τη χώρα θα εχει συντελεστεί. Δεν μπορεί να είναι ένας τίτλος που γράφει συνεργασία και στην ουσία είναι παραλυσία».
Φράχτης και σύνορα
Από την Ήπειρο επίσης, ο πρωθυπουργός επανέφερε το θέμα του φράχτη στον Έβρο και της μετανάστευσης, με στόχο την πατριωτική δεξιά και την ακροδεξιά, λέγοντας:
«Δεν μπορούμε να παίξουμε με τα εθνικά μας θέματα, ότι δεν μπορουμε να ανεχτούμε η Ελλάδα να είναι ξέφραγο αμπέλι και τη λογική ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα. Πετύχαμε οι παράνομες μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Κρατήστε ένα στοιχείο. Το 2015 το 75% όλων όσοι έμπαιναν παράνομα στην Ευρώπη ήταν από την Ελλάδα. Σήμερα είναι κάτω του 10%. Τα ακριτικά νησιά ανακουφίστηκαν. Τελειώσαμε με την αθλιότητα της Μόριας, οι δομές φιλοξενίας εκσυγχρονίστηκαν. Είναι πολιτική που αναγνωρίζεται και στην Ευρώπη ως ορθή. Αναγνωρίζει και περιφρουρεί τα ελληνικά σύνορα τα οποία είναι και ευρωπαϊκά, επεκτείνοντας τώρα και το τεχνητό εμπόδιο στον Έβρο. Κάποιοι πηγαίνουν μέχρι του σημείου να διεκδικούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μη χρηματοδοτεί ένα τέτοιο έργο. Ο φράχτης θα κατασκευαστεί, είτε με ευρωπαϊκούς, είτε με εθνικούς πόρους γιατί αποτελεί εθνική αναγκαιότητα».
Γιατί «φοβάται» τη νεολαία ο Μητσοτάκης – Οι δημοσκοπήσεις και οι ημερομηνίες των εκλογών
Μητσοτάκης: Τα «καμπανάκια» των δημοσκόπων, η επικοινωνία με Σαμαρά και τα δείπνα της Ντόρας