Στα κάγκελα είναι κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες με την ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης ότι το «πασχαλινό καλάθι», εκτός από αυγά, κουλούρια και τσουρέκια, θα περιλαμβάνει και κατσίκια και αρνιά. Οι διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων και των παραγωγών έρχονται να προστεθούν σε εκείνες των καταναλωτών που κατά γενική εκτίμηση δεν είδαν ουσιαστικές διαφορές στην αγοραστική τους δύναμη από τα «καλάθια» του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.
Κτηνοτρόφοι και κρεοπώλες κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, προαναγγέλλοντας μάλιστα και νομικές ενέργειες κατά του μέτρου, καθώς θεωρούν ότι ευνοεί αποκλειστικά τα σουπερμάρκετ και ισοδυναμεί με σύσταση καρτέλ στην αγορά κρέατος.
Σε κοινή ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και το Συντονιστικό των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης υπενθυμίζουν τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, που είχε πει: «δεν σκοπεύω στο “Καλάθι του Πάσχα” στα σουπερμάρκετ να βάλω το αρνί και το κατσίκι, διότι ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σουπερμάρκετ. Ποτέ δεν είδα το “καλάθι” ως έναν μηχανισμό για να βλάψω άλλους κλάδους της αγοράς και δεν θέλω να το κάνω».
Με βάση τα παραπάνω οι παραγωγοί ρωτούν τι άλλαξε μέσα σε λίγες ημέρες και τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «σκοπεύουν να πλήξουν την αγορά κρέατος υποδεικνύοντας στους καταναλωτές να αγοράσουν τα αμνοερίφια από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ εις βάρος των Ελλήνων κτηνοτρόφων και κρεοπωλών οι οποίοι διακινούν το 80% της εγχώριας παραγωγής κρέατος».
Παραλλήλως επισημαίνουν και τον κίνδυνο παραπλάνησης των καταναλωτών, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, ωθούνται να αγοράσουν «αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγόμενα ή ελληνοποιημένα αμνοερίφια». Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στους ίδιους μιλούν βεβαίως για καταστροφή του κτηνοτροφικού κλάδου που αριθμεί πάνω από 120.000 παραγωγούς και δημιουργεί τουλάχιστον άλλες 100.000 θέσεις εργασίας.
Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι ήδη δέχονται πιέσεις από μεγάλους προμηθευτές, προκειμένου να πουλήσουν σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος, το οποίο οριοθετούν στα 9 ευρώ το κιλό για το αρνάκι γάλακτος. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τις δηλώσεις του υπουργού κρατικό παρεμβατισμό που οδηγεί μεγάλες ομοειδείς επιχειρήσεις σε αθέμιτες συμπράξεις (καρτέλ) για διαμόρφωση ενιαίας τιμής, σε βάρος του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Εντωμεταξύ, οι τιμές να έχουν πάρει ήδη τον ανήφορο, οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν την τιμή του αρνιού στα κρεοπωλεία στα 13-14 ευρώ το κιλό, τουλάχιστον 1 ευρώ ακριβότερα από πέρυσι.
«Να πουλήσω εγώ 5,5 ευρώ όταν το κόστος παραγωγής σ ’εμένα είναι πάνω στην καλύτερη περίπτωση στην πιο οργανωμένη μονάδα από 8,5 ευρώ, που σε άλλες περιπτώσεις φτάνει και 9 ευρώ; Κανένας δεν πρόκειται να τα βγάλει πέρα» είπε, μιλώντας στο Open, ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως στόχος είναι η τιμή του αρνιού να μείνει γύρω στα 10 ευρώ και απέδωσε τις αυξητικές τάσεις στο Πάσχα των Καθολικών. «Κάναμε αρκετές συζητήσεις και με τους κτηνοτρόφους και με τα σούπερ μάρκετ για την τιμή που θα μπορούμε να έχουμε στο αρνί και το κατσίκι» είπε, για να παραδεχθεί στη συνέχεια ότι «φέτος, το αρνί και το κατσίκι έχουν πρωτόγνωρη αύξηση σε σχέση με πέρυσι». Απέδωσε δε το γεγονός στο ότι «φέτος έχουμε μικρότερη παραγωγή και λόγω του Πάσχα των Καθολικών υπήρξε πολύ μεγάλη εξαγωγή και γι’ αυτό πιέστηκαν και οι τιμές».
Άνοιγμα της ψαλίδας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Pulse
Ανδρουλάκης: Αν δεν πάω το ΠΑΣΟΚ παρακάτω, θα θέσω εαυτόν σε αξιολόγηση
Με ολονυχτίες θέλει να τονώσει την αγορά ο Άδωνις Γεωργιάδης