Στα οικονομικά ζητήματα, τα οποία βρίσκονται ψηλά στην ιεράρχηση των πολιτών σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, στρέφουν τα μηνύματά τους τα δύο μεγάλα κόμματα προεκλογικά, από διαφορετική σκοπιά το καθένα.
Η προεκλογική ρητορική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εστιάζει στους «ξεχασμένους» της καταγραφόμενης οικονομικής ανάπτυξης και στα ευάλωτα στρώματα, νοικοκυριά αλλά και -μικρομεσαίες, κυρίως- επιχειρήσεις που ακόμα κι αν δεν είναι οικονομικά εγκλωβισμένοι με κόκκινα δάνεια και οφειλές, βρίσκονται «εκτός» του θετικού οικονομικού κύκλου που απεικονίζουν οι δείκτες και οι αριθμοί.
Το επιτελείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από την άλλη πλευρά, επιχειρεί να στρέψει την προεκλογική συζήτηση στην οικονομία, αφενός για να μεταστρέψει την προσοχή από την τραγωδία των Τεμπών που της προκαλεί δημοσκοπική αιμορραγία, αλλά και για να προβάλει τα κυβερνητικά επιτεύγματα στην οικονομία μέσα από την θετική εξέλιξη βασικών οικονομικών μεγεθών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται με κάθε ευκαιρία στην ανάγκη στήριξης των πλέον αδύναμων στρωμάτων, αλλά η ρητορική του εστιάζει κυρίως στην επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, δια της οποίας, όπως είπε χθες, θα παραχθεί «δημόσιος πλούτος» ο οποίος θα μετατραπεί «σε περισσότερη απασχόληση και καλύτερες αμοιβές».
Μητσοτάκης: Ανάπτυξη και αναβάθμιση
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σε εκδήλωση που οργάνωσε το υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική» απευθύνθηκε κυρίως στις μεσαίες και ανώτερες εισοδηματικά τάξεις, δίνοντας έμφαση στην προσδοκώμενη αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, και στην καλή πορεία των οικονομικών δεικτών.
«Η ανάπτυξη πρέπει να διευρύνει συνολικά το δημόσιο πλούτο και μέρισμα από αυτόν να μετατρέπεται σε περισσότερη απασχόληση, σε καλύτερες αμοιβές. Επιμένω πολύ σε αυτό και σε μεγαλύτερη φροντίδα για τους πιο ευάλωτους», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά και στα εύσημα που είχε αποδώσει νωρίτερα στην ελληνική οικονομία ο πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόναχιου που βρέθηκε στην Αθήνα.
Το κυβερνών κόμμα εντείνει την προεκλογική του εκστρατεία με καταιγισμό μηνυμάτων τα οποία εστιάζουν στην οικονομία, όπου η πορεία των δεικτών είναι θετική, σε πολλά μέτωπα, από την μεγέθυνση του ΑΕΠ (άνω του 6% το 2022), την ενίσχυση των εξαγωγών, την αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων καθώς και τη δημοσιονομική σταθεροποίηση με μηδενισμό του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού το 2022.
Η ρητορική αυτή απευθύνεται στο προνομιακό δημοσκοπικό κοινό της Ν.Δ. το οποίο αποτελείται κατά κύριο λόγο από τις μεγαλύτερες ηλικίες και τις μεσαίες-ανώτερες εισοδηματικές τάξεις, οι οποίες ευνοούνται περισσότερο από τις οικονομικές εξελίξεις που προαναφέρθηκαν.
Η επικείμενη αναβάθμιση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, για παράδειγμα, θα ωφελήσει κυρίως τις τράπεζες, τις εισηγμένες και άλλες μεγάλες εταιρείες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται εκδίδοντας ομόλογα ή θα υποδεχθούν τις αυξημένες ροές επενδύσεων σε ελληνικές μετοχές. Από την άλλη πλευρά, όμως, η αναβάθμιση μικρό αποτέλεσμα θα έχει στη δυνατότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να δανειστούν με καλύτερους όρους και χαμηλότερο κόστος.
Τσίπρας: Υφυπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη στεγαστική πολιτική, τα δάνεια και το ιδιωτικό χρέος, προτείνοντας ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής που απευθύνεται στις νεότερες ηλικίες για τις οποίες η απόκτηση στέγης είναι «άπιαστο όνειρο» αλλά και στα μεσαία στρώματα που ύστερα από την υπερδεκαετή κρίση έχουν εγκλωβιστεί σε κόκκινα δάνεια και οφειλές προς το Δημόσιο και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της πρώτης κατοικίας τους.
Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε τη δημιουργία υφυπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών, την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, καθώς και δημιουργία μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών ο οποίος θα είναι δεσμευτικός για τις τράπεζες, τα funds και τις εταιρείες διαχείρισης οφειλών (servicers) έτσι ώστε να υποχρεώνονται σε ρυθμίσεις δανείων χωρίς να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.
Και τα τρία αυτά θέματα, αγγίζουν την καρδιά οικονομικών ζητημάτων τα οποία απασχολούν κρίσιμα τμήματα του εκλογικού κοινού στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει καλύτερες δημοσκοπικές επιδόσεις, όπως οι νεότερες ηλικίες, για τις οποίες η στέγη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα. Το ίδιο συμβαίνει όμως και με τα μικρομεσαία επιχειρηματικά στρώματα, τα οποία βρίσκονται διαχρονικά εκτός τραπεζικού δανεισμού και κατά κανόνα έπαιρναν επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκευση προσωπικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία για πολλούς είναι σήμερα εκτεθειμένα σε πλειστηριασμούς.
Ταυτόχρονα, το ιδιωτικό χρέος αποτελεί πλέον ένα «παγόβουνο» για την ελληνική οικονομία, του οποίου η κορυφή είναι τα τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι πιθανόν ότι θα αυξηθούν στο περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων που διαμορφώνεται διεθνώς.
Κίνδυνος για 500.000 οφειλέτες από την ΑΑΔΕ – Έρχονται κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ενοικίων
Στο Δικαστήριο ο Τραμπ – Δρακόντεια μέτρα στη Νέα Υόρκη
Στουρνάρας: Δεν βλέπω αβεβαιότητα λόγω εκλογών, θα υπάρξει κυβέρνηση με τον άλφα ή βήτα τρόπο