Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος ασκήθηκαν σε επτά άτομα για κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας για την κατά παρέκκλιση ταχύτερη διεκπεραίωση συντάξεων σε κατάστημα ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη.
Οι επτά φέρονται να εξέδιδαν πλαστές βεβαιώσεις αναπηρίας και κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία, δωροδοκία, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, απάτη κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, χρήση υπηρεσιακού απορρήτου, εμπορία επιρροής, διακίνηση ναρκωτικών κ.α
Οι εμπλεκόμενοι και ο τρόπος δράσης
Στην υπόθεση εμπλέκονται διευθυντής καταστήματος ΙΚΑ, η δικηγόρος κόρη του και άλλα πέντε άτομα που εντοπίστηκαν από τις αρχές. Μεταξύ αυτών τρεις γιατροί, ο προϊστάμενος και υπάλληλοι της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το δικηγορικό γραφείο της κόρης του διευθυντή λειτουργούσε ως «κάλυψη» και εκεί 65χρονος πήγαινε καθημερινά και πραγματοποιούσε τα «ραντεβού» με τους υποψήφιους «πελάτες».
Όπως προέκυψε από τις έρευνες, τα χρήματα τα έπαιρναν υπό τον «μανδύα» της «δικηγορικής αμοιβής», έτσι ώστε να φαίνονταν νόμιμοι σε ενδεχόμενο έλεγχο των Αρχών.
Οι ασθενείς-πελάτες απευθύνονταν στο δικηγορικό γραφείο της 36χρονης, προκειμένου εκείνη μέσω του πατέρα της να επιτύχει την πιστοποίησή τους με υψηλά ποσοστά αναπηρίας κατά την εξέτασή τους από τα μέλη της ορισθείσας υγειονομικής επιτροπής.
Υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ενημέρωναν -φυσικά με το αζημίωτο- νωρίτερα τους γιατρούς που θα συμμετείχαν στην επιτροπή για τα στοιχεία των ασθενών, προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό ποσοστό αναπηρίας και βεβαίως αναλόγως με το αίτημα του κάθε ενδιαφερόμενου υπήρχε συγκεκριμένος τιμοκατάλογος. Μεταξύ των μελών επίσης υπήρχε ένας συγκεκριμένος κώδικας επικοινωνίας για να συνεννοούνται τα μέλη της μεταξύ τους. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και ασκήθηκαν διώξεις.