Ανοιχτός σε προγραμματική συζήτηση για κυβέρνηση συνεργασίας μόνο εφόσον αυτή γίνει προεκλογικά, δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο X. Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.
Δεν είναι δυνατόν να γίνει προγραμματική συζήτηση και σύγκλιση μέσα στον χρόνο των λίγων ημερών που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών είπε ο κ Βαρουβάκης και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα αλισβερίσι στο οποίο δεν θα συμμετάσχω γιατί σε δύο μέρες δεν μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση». Τόνισε μάλιστα, ότι το ελληνικό Σύνταγμα δεν δίνει τη δυνατότητα για πολύμηνες διαπραγματεύσεις, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Γερμανία, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το ΜέΡΑ25 προτείνει αλλαγή του Συντάγματος .
Διάλογος για βασικά νομοσχέδια
Περιγράφοντας τη διαδικασία που προτείνει το ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Η προεκλογική συζήτηση που εμείς προτείνουμε ως ΜέΡΑ25 δεν θα οδηγήσει σε καμία περίπτωση σε συμφωνία για τα πάντα, αλλά μόνο για πέντε έξι βασικά νομοσχέδια που θα πρέπει να περάσουμε. Σε όλα τα άλλα διαφωνούμε. Για σκεφτείτε τι όμορφο θα ήταν να μπορούμε να πούμε: “Εμείς κάναμε μία προεκλογική συνάντηση και συμφωνήσαμε σε πέντε πράγματα, σε τρία πράγματα” και να βγούμε μετά στον κόσμο προεκλογικά και να πούμε: “λοιπόν σε αυτά τα τρία τέσσερα πέντε πράγματα έχουμε συμφωνήσει, αλλά στα υπόλοιπα εκατό πράγματα διαφωνούμε”. Και εγώ να πω ως γραμματέας του ΜέΡΑ25 στον ψηφοφόρο: “Ναι, συμφωνήσαμε στα 4-5 αλλά κοιτάξτε και όλα αυτά στα οποία διαφωνούμε, ψηφίστε το ΜέΡΑ25, μην ψηφίσετε το ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έχουμε όλες αυτές τις διαφωνίες”. Και να βγει Αλέξης Τσίπρας και να πει: “Ναι σε αυτά τα πέντε συμφωνήσαμε αλλά στα άλλα 100 διαφωνήσαμε. Ψηφίστε μας εμάς”. Θα ήταν μια πάρα πολύ καλή τονωτική ένεση για την ποιότητα της δημοκρατίας μας».
Προστασία πρώτης κατοικίας
Σχετικά με τα θέματα τα οποία μπορούν να περιληφθούν σε ένα τέτοιο διάλογο, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, είπε ότι αυτά πρέπει να συζητηθούν, αλλά προφανώς περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την προστασία της πρώτης κατοικίας το χρηματιστήριο ενέργειας, την «πράσινη» βιομηχανική επανάσταση και την μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μείωση ΦΠΑ και φορολογικών συντελεστών
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του ΦΠΑ που προτείνει το κόμμα του, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε συντελεστή 24% όταν η γειτονική Βουλγαρία έχει 12% και φορολογικό συντελεστή κέρδους για τους μικρομεσαίους πάνω από 20% όταν η γειτονική χώρα έχει 10%. «Είναι σαν κάποιοι να μην θέλουν να είναι βιώσιμη η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και είπε ότι θα πρέπει οι φορολογικοί συντελεστές να πέσουν στο 10% για τις μικρές επιχειρήσεις, κυρίως τις νεοφυείς (startup), και να αυξηθούν για τις μεγάλες εταιρείες.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υποστήριξε ότι η διαφοροποίηση των φορολογικών συντελεστών θα βοηθήσει και την εξισορρόπηση του ανταγωνισμού. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν μια εταιρεία έχει δεσπόζουσα θέση, ουσιαστικά έχει τη δυνατότητα να κλείνει μικρομάγαζα. Η διαφοροποίηση των φορολογικών συντελεστών μεταξύ του μικρομάγαζου που πάει να κλείσει και της μεγάλης εταιρείας που έχει δεσπόζουσα ολιγοπωλιακή θέση βοηθάει όχι μόνο τα έσοδα του κράτους αλλά και την εξισορρόπηση του ανταγωνισμού. Δεν πρόκειται να τον εξισορροπήσεις πλήρως, αλλά μπορείς να τον βοηθήσεις. Βοηθάει το να μην κλείνουν μικρές επιχειρήσεις ή να ανοίγουν start ups από νέους επιχειρηματίες με κατάργηση της πληρωμής φόρων, με έναν φορολογικό συντελεστή για μικρές επιχειρήσεις, ιδίως νεοφυείς της τάξης του 10%.»
Ψηφιακό πορτοφόλι στην ΕΚΤ για όλους
Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει διατυπώσει για τη δημιουργία ενός δημόσιου δωρεάν ψηφιακού συστήματος καταθέσεων και πληρωμών, με βάση ένα ψηφιακό πορτοφόλι που θα παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με 100% εγγύηση. Από εκεί και πέρα, εξήγησε ο κ. Βαρουφάκης, οι ιδιωτικές τράπεζες θα πραγματοποιούν τραπεζικές εργασίες με ανταγωνιστικούς όρους και το ανάλογο ρίσκο, με αποτέλεσμα ο όποιος κίνδυνος να μην συνδέεται πλέον με τις εγγυημένες καταθέσεις.
Πηγή: ert.gr
Άλλα σημεία της συνέντευξης:
Για τις προτάσεις που υπάρχουν στο οικονομικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 και αν μπορεί να μειωθεί ο ΦΠΑ
Και βέβαια μπορεί. Το ερώτημα είναι ποια είναι η βέλτιστη φορολογική πολιτική στο σύνολό της. Είμαστε δίπλα στη Βουλγαρία, ιδίως η Β. Ελλάδα, που έχει ΦΠΑ 12%, εμείς έχουμε 24%. Στη Βουλγαρία δεν έχουν προπληρωμή φόρου, εδώ έχουμε προπληρωμή φόρου που φθάνει τα 100%. Στη Βουλγαρία οι μικρομεσαίοι έχουν φορολογικό συντελεστή στα κέρδη τους 10%, εδώ έχουμε πάνω από το 20%. Είναι σαν κάποιοι να θέλησαν αυτή η χώρα να μην είναι βιώσιμη.
Το ερώτημα είναι τι θα καταστήσει αυτή τη χώρα βιώσιμη; Γιατί ο ιδιωτικός μας τομέας, ούτε ο δημόσιος, ούτε ο ιδιωτικός δεν είναι βιώσιμοι, όπως έχουν τα πράγματα.
Να μειωθούν και οι κρατικές δαπάνες;
Προφανώς. Συν του ότι έχουμε πάρει δισεκατομμύρια δάνεια, ως κράτος, για να τα δώσουμε στον κ. Μυτιληναίο, στον κ. Περιστέρη, στον κ. Βαρδινογιάννη, στον κ. Λάτση και στη CVC από τότε που είχαμε την έκρηξη του ενεργειακού κόστους.
Αυτό είναι ένα σκάνδαλο. Είμαστε ένα πτωχευμένο κράτος που δανειζόμαστε απίστευτα ποσά για να τα δίνουμε σε πέντε ολιγάρχες εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Η σπατάλη του ελληνικού κράτους είναι τεράστια. Σήμερα ήμουν στο μηχανουργείο του ΗΣΑΠ του Πειραιά, ένα μηχανουργείο με παράδοση 100 ετών και πάνω, το γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση παίρνει έργο επανακατασκευής από ένα μηχανουργείο το οποίο λειτουργεί πάρα πολύ καλά, πάρα πολύ αποτελεσματικά και το δίνει σε μια ισπανική εταιρεία στο Βόλο με τρεις φορές το κόστος και πολύ χειρότερη ποιότητα; Βεβαίως και μπορούν να γίνουν μεγάλες περικοπές, όχι περικοπές των μισθών και των συντάξεων αλλά περικοπές των κονδυλίων που δανείζεται αυτό το δημόσιο, το άμοιρο πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο για να το παίρνουν συγκεκριμένες εταιρείες και συγκεκριμένοι ολιγάρχες και να μας καταλήγουν και με μεγαλύτερη ανασφάλεια από ότι θα είχαμε αν γινόταν σωστά η δουλειά.
Για τη διαφορετική φορολόγηση ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων. Μπορεί να γίνει μέσω του ανταγωνισμού;
Βεβαίως και μπορεί να γίνει, λέγεται προοδευτική φορολογία. Ο στατιστικός συσχετισμός είναι απόλυτος , είναι 100%. Ποιες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις εδώ στην Ελλάδα; Οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ, ο ΟΠΑΠ.. Σε αυτές λέμε να υπάρξει αύξηση του φόρου γιατί η ολιγοπωλιακή τους ισχύς τους δίνει δυνατότητα, όχι να κερδοφορούν αλλά, να προσοδοφορούν με τρόπο ο οποίος είναι καταστροφικός για ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα και την ελληνική οικονομία. Εκεί είτε χρησιμοποιείς τον βούρδουλα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που δεν έχουμε –είναι αστειότητα αυτό που ονομάζουμε Επιτροπή Ανταγωνισμού-, είτε να αυξήσεις ιδιαίτερα τον φορολογικό συντελεστή των προσοδοφόρων.
Πόσο περισσότερο θα εισέπραττε το κράτος από την αύξηση αυτή του φορολογικού συντελεστή;
Ήταν 29%, εμείς λέμε να πάει στο 30%, δεν νομίζω ότι αυτό είναι το ριζοσπαστικό. Θα εισέπραττε ανάλογα με τη δυνατότητα αυτών των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν τη δεσπόζουσα θέση τους στην οικονομία για να προσοδοφορούν. Αλλά δεν είναι μόνο το πόσα έσοδα θα πάρει το κράτος, είναι και θέμα, ουσιαστικά, επιπεδοποίησης των ανταγωνιστικών αγορών. Γιατί όταν έχεις μία εταιρεία με δεσπόζουσα θέση, ουσιαστικά έχει τη δυνατότητα να κλείνει μικρομάγαζα, το να έχεις διαφοροποίηση των φορολογικών συντελεστών μεταξύ του μικρομάγαζου που πάει να κλείσει και της μεγάλης εταιρείας που έχει δεσπόζουσα ολιγοπωλιακή θέση αυτό βοηθάει όχι μόνο τα έσοδα του κράτους, αλλά και την εξισορρόπηση του ανταγωνισμού, συν του ότι βοηθάει να μην κλείνουν μικρές επιχειρήσεις ή να ανοίγουν startups από νέους επιχειρηματίες με κατάργηση της προπληρωμής φόρων με έναν φορολογικό συντελεστή για μικρές επιχειρήσεις, ιδίως νεόφυτες της τάξης του 10%.
Γιατί κλείνει την πόρτα για μετεκλογικές συνεργασίες αν δεν υπάρξει προεκλογική σύγκλιση και για τη δήλωση Ανδρουλάκη ότι δε θα συνεργαστεί με το ΜέΡΑ25
Τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Προεδρεύει σε ένα κόμμα που έβαλε τη χώρα σε μια φυλακή χρέους με το Καστελόριζο του 2010. Ανακουφίστηκα όταν ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι δε θέλει να συνεργαστεί μαζί μας και του το ανταποδίδουμε.
Κλείνουμε μια πόρτα στην απαξίωση της απλής αναλογικής και στην απαξίωση της ιδέας για συγκυβέρνηση η οποία να είναι προς το δημόσιο συμφέρον.
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για προστασία της πρώτης κατοικίας εγώ δεν καταλαβαίνω τι εννοεί. Όταν υπάρχει ο «Ηρακλής», η δευτερογενής αγορά των κόκκινων δανείων και καθημερινά γίνονται μεγάλοι όγκοι συναλλαγών, αγοραπωλησίες κόκκινων δανείων που εμπεριέχουν εχέγγυα με πρώτες κατοικίες, με μικρομάγαζα. Πώς είναι δυνατόν να αφήσεις τον «Ηρακλή» να λειτουργεί έτσι και ταυτόχρονα να προστατέψεις την πρώτη κατοικία και τα μικρομάγαζα; Εγώ αυτό δεν το καταλαβαίνω. Ας μου το εξηγήσει κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να μου το εξηγήσει, να θέσουμε ερωτήματα. Εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση, εμείς πιστεύουμε στην κατάργηση του «Ηρακλή» και στην αντικατάστασή του από μία δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών χρεών στα πρότυπα της Γερμανίας, της Ισπανίας, όχι ο «Ηρακλής» που είναι το πρότυπο το ιταλικό και απολύτως αποτυχημένο.
Η προεκλογική συζήτηση την οποία εμείς προτείνουμε δεν θα οδηγήσει, σε καμία περίπτωση, σε συμφωνία στα πάντα. Άντε να συμφωνήσουμε σε 5-6 βασικά νομοσχέδια που θα πρέπει να περάσουν, σε όλα τα άλλα θα διαφωνούμε.
Ποια θα είναι αυτά τα 2-3 σημεία συζήτησης πριν τις εκλογές;
Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας γιατί το λέμε εμείς, το λέει το ΠΑΣΟΚ, το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε οι περισσότεροι, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία. Να κάτσουμε να σφυρηλατήσουμε ένα κοινό πρόγραμμα, να δούμε τι εννοούμε με αυτό.
Λέμε ότι χρειάζεται κατάργηση του «Ηρακλή», να δούμε μπορεί να γίνει αυτό;
Για το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για τους φορολογικούς συντελεστές, για το θέμα της νέας επόμενης πράσινης βιομηχανικής επανάστασης.
Αν δεν την κάνουμε τη συζήτηση δεν μπορώ να σας πω ότι θα συμφωνήσουμε.
Για το ψηφιακό νόμισμα των Κεντρικών Τραπεζών
Είναι η προφανής λύση. Είναι πολύ εύκολο η ΕΚΤ να μας δώσει σε όλους ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Εκεί να μπαίνει ο μισθός μας, να γίνονται οι πληρωμές, οι αποταμιεύσεις μας με 100% σιγουριά και ασφάλεια, εξασφαλισμένη από την Κεντρική Τράπεζα. Ήδη στην Κίνα υπάρχουν γύρω στα 150 εκατομμύρια τέτοια ψηφιακά πορτοφόλια, πολλά από αυτά ανήκουν σε γερμανούς επιχειρηματίες, σε αμερικανούς και το σύστημα λειτουργεί. Ξέρω ότι στην Κεντρική Τράπεζα της Φρανκφούρτης έχουν ξεκινήσει, ήδη, ένα πιλοτικό πρόγραμμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Νομίζω ότι θα μας βοηθήσει να πατάξουμε και τη φοροδιαφυγή. Αυτό που χρειάζεται είναι το ψηφιακό σύστημα να υπάρχουν τρόποι ελέγχου του ποιος έχει πρόσβαση στις πληροφορίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.