Την ανησυχία της κυβερνητικής παράταξης για το ενδεχόμενο να μην καταφέρει να φτάσει σε δεύτερη -ή ακόμα και σε τρίτη- κάλπη εξέφρασε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στη Γλυφάδα, λέγοντας ανοιχτά ότι υπάρχει «μαθηματικά» η πιθανότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, εφόσον υπάρξει συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «κάψει» αυτό το ενδεχόμενο, χρησιμοποιώντας βαριές εκφράσεις, καθώς χαρακτήρισε την πιθανότητα συνεργασίας των αντιπάλων του για σχηματισμό κυβέρνησης με βάση τα αποτελέσματα της απλής αναλογικής ως «τερατογέννεση».
Ο χαρακτηρισμός αυτός εξελήφθη από κύκλους της αντιπολίτευσης ως απόπειρα της κυβερνητικής πλευράς για πόλωση και τοξικοποίηση του πολιτικού κλίματος, αλλά και κινδυνολογίας προκειμένου να συσπειρώσει τον πολιτικό χώρο της Ν.Δ. ο οποίος βλέπει να φθείρεται η προοπτική αυτοδυναμίας -που αποτελούσε το κεντρικό αφήγημα Μητσοτάκη.
Οι μετρήσεις που φτάνουν στο Μαξίμου δείχνουν αφενός μια μεγάλη αβεβαιότητα αλλά και ότι τα ποσοστά των πολιτών οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ν.Δ. θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση έχουν υποχωρήσει και για το λόγο αυτό πρέπει να ενισχυθεί η εντύπωση ότι ο στόχος παραμένει εφικτός, ακόμα κι αν χρειαστεί προσφυγή σε τρίτη κάλπη ή συνεργασία με μεμονωμένους βουλευτές.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός επιχειρεί επίσης να στιγματίσει κάθε απόπειρα συνεννόησης των άλλων κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, παρότι κάτι τέτοιο είναι μια διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Το Μαξίμου ποντάρει στο γεγονός ότι το «παράθυρο» συνεργασίας μεταξύ των τριών κομμάτων θα μείνει ανοιχτό μόνο για λίγο μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου που θα γίνουν με απλή αναλογική, αφού στις επόμενες εκλογές θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική, με «μπόνους» 40 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μόνο εφόσον το κόμμα του έρθει πρώτο.
Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν κάμψει την ανησυχία της κυβερνητικής παράταξης για το ενδεχόμενο συνεργασίας των τριών, γεγονός που αντανακλά την ανασφάλεια για το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, όπως για παράδειγμα το σενάριο να υπάρχει μικρή διαφορά ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και να ενεργοποιηθούν έτσι άλλα «ρεφλέξ» στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και του ΜέΡΑ25, τα οποία ίσως αναδείξουν μια «ιστορική ευκαιρία», αναγκάζοντας τους επικεφαλής τους να αναθεωρήσουν τα δεδομένα.
Πηγή ανησυχίας είναι επίσης η ψυχρή πολιτική πραγματικότητα ότι η προεκλογική ρητορική σε σημαντικό βαθμό εκπνέει την επομένη των εκλογών. Παράγοντες κοντά στην κυβέρνηση, μάλιστα, έλεγαν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης απορρίπτει τη συνεργασία τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η ρητορική είναι διαφορετική.
Ενδεικτική για την τακτική Μητσοτάκη είναι η αποστροφή του κατά τη χθεσινή ομιλία του κατά την οποία είπε: «Άλλοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για το πώς φαντάζονται την προοδευτική διακυβέρνηση που λένε. Την απάντηση θα την πάρουν στις κάλπες. Αυτοί που λένε ότι θα προκύψει κυβέρνηση στις 22 Μαΐου, πρέπει να μας πουν με ποιον θα συνεργαστούν. Είχα μιλήσει για το ενδεχόμενο πολιτικής τερατογένεσης με Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη. Το φαντάζεστε; Ο,τι και να λέει ο Αλέξης Τσίπρας, το ενδεχόμενο μαθηματικά υπάρχει».
Πότε θα δοκιμαστεί το βέτο Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού
Η ευκαιρία της απλής αναλογικής – Χρειάζονται σχέδιο, συνεννόηση και συνεργασίες