Οικονομία

Ο πληθωρισμός θα είναι πιο «επίμονος» λέει τώρα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ισπανος Λουίς ντε Γκίντος παραδέχτηκε τώρα ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ θα διαρκέσει περισσότερο από ότι αρχικά αναμενόταν. «Ο πληθωρισμός μας είναι πιο επίμονος και όχι τόσο προσωρινός όσο περιμέναμε», είπε σε συνέντευξή του στον ισπανικό τηλεοπτικό σταθμό Cope.

Η εκτίμησή του είναι ότι πιθανώς θα παραμείνει πάνω από το 3% το επόμενο έτος και θα πέσει κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) του 2% προς το τέλος του έτους. Ωστόσο, οι προβλέψεις είναι πολύ αβέβαιες, μεταξύ άλλων λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά από μήνες κατά τους οποίους οικονομικοί εμπειρογνώμονες είχαν επανειλημμένα τονίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ: Στα τέλη Νοεμβρίου, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι ZDF ότι περίμενε ότι «η κορύφωση του πληθωρισμού θα θα επιτευχθεί τον Νοέμβριο και ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταδιακά ξανά το επόμενο έτος».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στις αρχές Δεκεμβρίου να συμμερίζεται αυτή την αξιολόγηση για την Ευρώπη. Σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες της Βρετανίας και των ΗΠΑ, η ΕΚΤ επιθυμεί αρχικά να αποφύγει αύξηση των επιτοκίων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ «Fed» είχε ήδη εγκαταλείψει την αρχική της διατύπωση ότι ο πληθωρισμός ήταν «προσωρινός» πριν από εβδομάδες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού, όπως παρατηρεί και το γερμανικό περιοδικό der Spiegel αναφερόμενο και στην απαισιοδοξία που αρχίζει να χαρακτηρίζει το οικονομικό κλίμα στη χώρα. Η πανδημία έχει διαταράξει πολλές αλυσίδες εφοδιασμού. Οι πρώτες ύλες είναι ακριβές, επίσης επειδή χώρες όπως η Ρωσία εμπλέκονται σε γεωπολιτικές συγκρούσεις για τις προμήθειες πρώτων υλών. Αν και σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις στις αποδοχές στη Γερμανία το τρίτο τρίμηνο, οι πραγματικοί μισθοί δεν αυξήθηκαν, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Το γεγονός ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί σε ονομαστικούς όρους έχει επίσης να κάνει με το γεγονός ότι πολύ λιγότεροι εργαζόμενοι εργάζονταν με σύντομο ωράριο. Τον Δεκέμβριο, το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών των τάσεων της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στον πληθωρισμό. «Τα υψηλά κρούσματα λόγω του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού με περαιτέρω περιορισμούς καθώς και οι σημαντικά αυξημένες τιμές επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το καταναλωτικό κλίμα», δήλωσε ο ειδικός καταναλωτών της GfK, Rolf Bürkl.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago