Ενέργεια

Σταμάτησαν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal – Νέο σοκ με τις τιμές της ενέργειας

Να μην έχει τέλος φαίνεται ο ενεργειακός εφιάλτης που έχει ενσκύψει πάνω από την Ευρώπη. Η Γηραιά Ήπειρος προετοιμάζεται για ελλείψεις ενέργειας αλλά και ταυτόχρονα ενισχυμένη ζήτηση αυτή την εβδομάδα, καθώς στο ήδη… στραβό κλίμα ήρθε να προστεθεί η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal-Europe, την ώρα που κύμα κακοκαιρίας πλήττει τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ράλι στις τιμές ενέργειας που έκανε… ντεμπούτο ξανά αυτή την εβδομάδα, θα ενισχυθεί, λόγω της αδυναμίας ανταπόκρισης στη μεγάλη ζήτηση από τη μειωμένη προσφορά. Φυσικά, όλα αυτά θα σημάνουν νέα επιβάρυνση στους ήδη ασήκωτους λογαριασμούς ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το Bloomberg, οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το μηδέν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα, επιβαρύνοντας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη αντιμετωπίζουν χαμηλές ταχύτητες ανέμου και σοβαρές διακοπές πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία. Τα πράγματα χειροτέρεψαν καθώς η Ρωσία έδωσε σήμα ότι σκοπεύει να διατηρήσει περιορισμένες τις ροές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία τη Δευτέρα, αφότου περιόρισε τις προμήθειες το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα το πρωί ήρθε η “βόμβα”. Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Yamal-Europe σταμάτησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού διαχειριστή δικτύου αγωγών Gascade. Οι ροές μέσω του αγωγού, μιας σημαντικής οδού για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, σταμάτησαν μετά από πτώση της ροής το Σάββατο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Gazprom, που κατέχει το μονοπώλιο εξαγωγής φυσικού αερίου στη Ρωσία, δεν έχει κλείσει χωρητικότητα για εξαγωγές μέσω του αγωγού Yamal.

Οι τιμές της ενέργειας έχουν κάνει άλμα φέτος, με τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται περίπου κατά 600%. Καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπεται να πέσουν για λίγο κάτω από τον μέσο όρο για την εποχή στην αρχή της εβδομάδας, οι βραχυπρόθεσμες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πήραν την ανηφόρα. Στη Γαλλία, η ηλεκτρική ενέργεια παράδοσης τη Δευτέρα ανήλθε στο πιο υψηλό σημείο από το 2009, ενώ οι τιμές στη Γερμανία είναι οι τρίτες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Στις δημοπρασίες της Κυριακής, μόλις το 4% της χωρητικότητας διατέθηκε για την αποστολή φυσικού αερίου μέσω του σταθμού Mallnow της Γερμανίας, όπου τερματίζεται ο αγωγός που διασχίζει τη Λευκορωσία και την Πολωνία, έναντι 35% της χωρητικότητας που έχει κλείσει η Ρωσία για τις περισσότερες ημέρες αυτό τον μήνα. Η Ρωσία επέλεξε επίσης να μην κρατήσει επιπλέον χώρο στον αγωγό για τη ροή περισσότερου φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας τη Δευτέρα.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom θα κάνει μια τελευταία αλλαγή για να κρατήσει επιπλέον χωρητικότητα σε πολυάριθμες δημοπρασίες εντός της ημέρας, αποτρέποντας πιθανώς την κρίση της Δευτέρας. Η άνοδος των τιμών στην Ευρώπη έχει ήδη αναγκάσει τα μεταλλουργεία και τους παραγωγούς λιπασμάτων να περιορίσουν την παραγωγή, απειλώντας να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.

Την ίδια ώρα, την κατάσταση επιτείνει η απόφαση της Γερμανίας να κλείσει σχεδόν το ήμισυ της πυρηνικής της ισχύος πριν από το τέλος του έτους, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα ευρωπαϊκά δίκτυα που αντιμετωπίζουν ήδη ένα από τα χειρότερα ενεργειακά προβλήματα στην ιστορία της περιοχής.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι διακοπές λειτουργίας των Grohnde, Gundremmingen C και Brokdorf — μέρος της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας της χώρας — θα αφήσουν ενεργούς μόνο τρεις σταθμούς, οι οποίοι θα τεθούν εκτός λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2022.

Πέρα από τις πιέσεις στον εφοδιασμό, το κλείσιμο αφαιρεί μια βασική πηγή ισχύος χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε μία χώρα όπου οι εκπομπές ρύπων αυξάνονται.

Τα εργοστάσια ατομικής ενέργειας έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν ενέργεια όλο το εικοσιτετράωρο, παρέχοντας πολύτιμη υποστήριξη όταν η αιολική ή ηλιακή ενέργεια δεν επαρκεί.

Ενώ οι διακοπές λειτουργίας είναι γνωστές εδώ και χρόνια, είναι ένας λόγος για τον οποίο οι τιμές ρεύματος είναι υψηλότερες την επόμενη χρονιά: Η ηλεκτρική ενέργεια παράδοσης 2022 έχει υπερπενταπλασιαστεί φέτος.

EconomyNews

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago