Μπορεί, παρά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, ο ρόλος του Φέλιξ Μπίτζιου, να μην αναδείχθηκε μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές. Αυτό, ωστόσο, γίνεται για τον επιχειρηματία και συνεργάτη του Γιάννη Λαβράνου μέσα από το συγγενικό του περιβάλλον, όπως υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η Εφημερίδα των Συντκτών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώην σύζυγος του Φέλιξ Μπίτζιου, Ηρα Μαρία Σνάιντερ, σε αγωγή που κατέθεσε χαρακτηρίζει κυριολεκτικά «πρωταγωνιστή του σκανδάλου των παρακολουθήσεων» τον πρώην σύζυγό της και αποκαλύπτει σωρεία έκνομων πράξεών του. Σημειώνεται ότι η κ. Σνάιντερ έχει καταφέρει να δεσμεύσει την περιουσία του Φέλιξ Μπίτζιου σε Ελλάδα και Ευρώπη, τουλάχιστον έως τις 9 Μαΐου 2023, οπότε θα εκδικαστεί η αγωγή την οποία έχει καταθέσει εις βάρος του.
Η «Εφ.Συν.» επικαλείται όλα τα επίμαχα έγγραφα αυτής της υπόθεσης, σκέλος της οποίας αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, και επισημαίνει ότι στο κείμενο που έχει καταθέσει στις δικαστικές αρχές η πρώην σύζυγος του κ. Μπίτζιου, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο καθ’ ου ενεπλάκη πρωταγωνιστικώς στο σκάνδαλο των υποκλοπών». Η κα. Σνάιντερ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αναφέρεται και στην κυπριακή εταιρεία Santinomo, ιδιοκτησίας Μπίτζιου, η οποία φέρεται να κατείχε το 35% της Intellexa, της ελληνικής εταιρείας δηλαδή που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator.
Κατά την Εφημερίδα των Συντακτών, η αγωγή της Ηρας Μαρίας Σνάιντερ είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική, καθώς «πιάνει το νήμα της εμπλοκής του Φέλιξ Μπίτζιου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων από την αρχή». Όπως αναφέρεται άλλωστε, «περιλαμβάνει στην αγωγή της τις εταιρείες στις οποίες ο Φέλιξ Μπίτζιος ήταν είτε μέτοχος είτε διαχειριστής είτε CEO και οι οποίες εμπλέκονται και στο γνωστό σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς και της Libra Group».
Πρόκειται για μία υπόθεση για την οποία είχε ασκηθεί δίωξη στον Φέλιξ Μπίτζιο το καλοκαίρι του 2019 (για τον ρόλο του ως CEO της Libra Group) και για περίπου τρία χρόνια είχαν δεσμευθεί τα περιουσιακά του στοιχεία από την Αρχή για το Ξέπλυμα. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Εφ.Συν., οι αλλαγές που έφερε αναδρομικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο στον Ποινικό Κώδικα (με το άρθρο 12 παρ. 3 του Ν. 4637/2019 τροποποίησε το άρθρο 390 παρ. 1 εδ. β’ του Ποινικού Κώδικα για τις κακουργηματικές πράξεις απιστίας των τραπεζιτών) όσο και στη νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος οδήγησαν στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης και την αποδέσμευση των χρημάτων του Μπίτζιου και όλων των άλλων ελεγχόμενων προσώπων.
Αποκαλυπτικά είναι, κατά το ίδιο δημοσίευμα, όσα αναφέρει για τον Φέλιξ Μπίτζιο, στην αγωγή της, η πρώην σύζυγός του. Σε αυτήν, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Μπίτζιος «είχε και διατηρεί την πεποίθηση ότι με τα χρήματα τακτοποιούνται τα πάντα». Παραλλήλως, τον κατηγορεί ότι μετά το διαζύγιό τους έδωσε από 500.000 ευρώ στην ίδια και στα δύο παιδιά τους (σύνολο 1,5 εκατ. ευρώ) ως δάνειο, παρότι η περιουσία που είχε συγκεντρωθεί κατά το διάστημα που ήταν παντρεμένοι ήταν πολλαπλάσια. Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι η κ. Σνάιντερ προέρχεται από εύπορη επιχειρηματική οικογένεια και όπως η ίδια αναφέρει για τον πρώην σύζυγό της, έκανε τα πρώτα επιχειρηματικά του βήματα στο πλευρό του πατέρα της.
Δεν ήταν δάνειο
Στην αγωγή της η κα. Σνάιντερ αναφέρει επίσης ότι τα ως άνω ποσά δεν ήταν δάνειο. «Τα χρήματα αυτά μας τα δάνεισε μια από τις εταιρείες του για λόγους φορολογικούς όπως ισχυρίστηκε άνευ εγγυήσεως… Το δήθεν δάνειο που σύναψα με την παντελώς άγνωστή μου εταιρεία Boritaco Holdings Limited με έδρα στην Κύπρο δεν ήταν δάνειο αλλά καταβολή δόσεως χρημάτων έναντι οφειλής του εναγόμενου αναγνωρισθέντων προφορικώς ενώπιον μαρτύρων», αναφέρει στην αγωγή της η πρώην σύζυγος του Φέλιξ Μπίτζιου.
Από την αγωγή της Ήρας Μαρίας Σνάιντερ αποκαλύπτεται επίσης ότι το συνολικό ποσό που φέρεται να είχε συμφωνήσει να δώσει στην πρώην σύζυγό του ο κ. Μπίτζιος ανερχόταν στα 25 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για ένα πράγματι υπέρογκο, αφού μέχρι το 2016 ο κ. Μπίτζιος εμφανίζεται να βιοπορίζεται ως μισθωτός. Όπως υποστηρίζει η ίδια, όταν ο κ. Μπίτζιος σταμάτησε να πληρώνει τις δόσεις, τότε κι εκείνη με τη σειρά της κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, η οποία φαίνεται πως βρήκε βάσιμους τους ισχυρισμούς της πρώην συζύγου. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι στην απόφασή της, στις 6 Δεκεμβρίου 2022, δεν δεσμεύει απλώς ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ, αλλά ολόκληρη την περιουσία του κ. Μπίτζιου σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το δημοσίευμα αναφέρει τέλος ότι η «Εφ.Συν.» έστειλε mail με ερωτήματα στον κ. Μπίτζιο, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση στο χρονικό όριο που είχε θέσει.
Πηγή: Εφ.Συν