Πολιτική

«Χολή» από την κυβέρνηση για τις δηλώσεις Ανδρουλάκη περί κυβερνήσεων συνεργασίας και το πρόσωπο του πρωθυπουργού

Αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον «διμέτωπο» και τις «ίσες αποστάσεις» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ άφηνε να διαφανεί εδώ και καιρό ότι δεν θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, η ξεκάθαρη τοποθέτησή του στο θέμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξής του προκάλεσε αντιδράσεις. Κυρίως από το κυβερνητικό στρατόπεδο, δεδομένου του ότι ο πρωθυπουργός, μία ημέρα νωρίτερα είχε εμφανιστεί περισσότερο διαλλακτικός απέναντι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και έκλεινε το μάτι στην Χαριλάου Τρικούπη για συζητήσεις και συνεργασία.

Σήμερα, και ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις προσκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε με καυστικό τρόπο στην δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας αλλά ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο, όμως, δεν «φωτογράφισε» καν.

«Η θέση του κυρίου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές, εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια, είναι και πολιτικά εξωφρενική» δήλωσε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Στη συνέχεια, ωστόσο, έβγαλε όλη την κυβερνητική ενόχληση, για όσα είπε σχετικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Λέει ψηφίστε με, αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο “άγνωστος Χ”. Καλεί να τον ψηφίσουν αλλά για το ουσιαστικό αυτό ζήτημα λέει, ότι πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ένας “άγνωστος Χ”. Η θέση αυτή δεν συνιστά πρόκληση μόνο στην κοινή λογική αλλά και στη δημοκρατική τάξη με την έννοια ότι οι πολίτες με την ψήφο τους θα διαλέξουν και πρωθυπουργό» είπε εμφατικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μάλιστα στη συνέχεια ανέβασε τους τόνους, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης μας έχει συνηθίσει σε επιδερμική προσέγγιση και ασάφεια» και ότι «το μόνο καθαρό είναι η νοσταλγία της ρητορικής της δεκαετίας του ’80». Επιμένοντας δε στην συγκεκριμένη αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «δεν μπορεί για το θέμα αυτό να παραπέμπει (ο Νίκος Ανδρουλάκης) στον “άγνωστο Χ”» και πρόσθεσε: «Εκτός, αν το κόμμα του αναζητά απλά την ψήφο διαμαρτυρίας ή αν θέλει να θολώνει τα νερά και να μην πει την προειλημμένη απόφαση που έχει στο μυαλό του: η διασταύρωση στην αρχή και η συμπόρευση στη συνέχεια με τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο, όπως λένε, της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πολλές φορές ότι «το ψηφίστε με και πρωθυπουργός ο “άγνωστος Χ” δεν συνιστά σοβαρή θέση», πριν περάσει στο θέμα των προσκλήσεων του πρωθυπουργού προς τον κ. Ανδρουλάκη για συνάντηση. Ένα θέμα, για το οποίο επέμεινε, ότι η πρόσκληση έγινε αμέσως μετά την εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά «υπήρξε μια πρωτοφανής περιφρόνηση από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη».

Τέλος, σχετικά με την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη ότι ο πρωθυπουργός σκόπευε να ενώσει την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την ΑΔΑΕ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση ό,τι προτάσεις είχε να κάνει τις έκανε στο κοινοβούλιο. Ο,τι προχώρησε, προχώρησε με βάση τους κανονισμούς και τους όρους που οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες επιβάλουν, ό,τι δεν προχώρησε οφείλεται στην άρνηση κομμάτων να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Το ζήτημα έχει να κάνει με την περιφρόνηση που έδειξε από την πρώτη στιγμή ο κ. Ανδρουλάκης σε μια τυπική, εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Το ότι σε κάποια πράγματα η ΝΔ, ο πρωθυπουργός πρότεινε, η αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να είχαν διαφορετική προσέγγιση και στο τι συζητούσαν μεταξύ τους όταν βρισκόταν σε διάφορες εκδηλώσεις είναι άλλης τάξης θέμα και απολύτως λογικό, θεμιτό να έχει ο καθένας την δική του θέση».

Οι ειδήσεις σήμερα

Νέα επεισόδια στη μάχη επιρροής ΗΠΑ και Κίνας – Θρίλερ με αμερικανικό πολεμικό πλοίο στη Σινική Θάλασσα

ΥΠΟΙΚ: Κίνητρα και οφέλη για όσους εκδίδουν μόνο ηλεκτρονικά τιμολόγια

«Έρχονται και άλλα καλά νέα» το σχόλιο Μητσοτάκη για τα εύσημα του Bloomberg

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago