Κόσμος

Νέα επεισόδια στη μάχη επιρροής ΗΠΑ και Κίνας – Θρίλερ με αμερικανικό πολεμικό πλοίο στη Σινική Θάλασσα

Ένα νέο επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στον «πόλεμο» επιρροής ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να ανακοινώνουν ότι εκδίωξαν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο από τη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ουάσιγκτον να διαψεύδει. Το επεισόδιο έγινε, σύμφωνα με το Πεκίνο, όταν το αμερικανικό πολεμικό «διείσδυσε παρανόμως» σε αρχιπέλαγος που ελέγχεται από την Κίνα.

Πρόκειται για το αντιτορπιλλικό USS Milius, το οποίο κατά Κινέζο εκπρόσωπο  «διείσδυσε, χωρίς την έγκριση των κινεζικών αρχών στα ύδατα των νησιών Παρασέλ». Κατά τον ίδιο «κινητοποιήθηκαν άμεσα ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις  για να ακολουθήσουν και να επιτηρήσουν αυτό το πολεμικό πλοίο, καθώς και να του απευθύνουν προειδοποίηση και να το κάνουν να αποχωρήσει από τη ζώνη».

Ο Κινέζος εκπρόσωπος κατήγγειλε μάλιστα έναν αμερικανικό ελιγμό που «θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα» και διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις «παραμένουν σε επιφυλακή και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία».

«Η δήλωση της ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) είναι ψευδής» απάντησε  εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στον Ινδικό-Ειρηνικό. Πρόσθεσε επίσης ότι «το USS Milius διεξάγει επιχειρήσεις ρουτίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και δεν εκδιώχθηκε», υπογραμμίζοντας παραλλήλως ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν εκεί όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει».

Σημειώνεται ότι τα νησιά Παρασέλ αποτελούν ένα αρχιπέλαγος που βρίσκεται σε ίση απόσταση από τις κινεζικές και τις βιετναμικές ακτές και διεκδικούνται τόσο από το Πεκίνο όσο και από το Ανόι. Από το 1974 πάντως, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό πήρε τον έλεγχο του συνόλου των νησιών, έπειτα από μια ναυτική σύγκρουση.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι ήταν το πρώτο έθνος που ανακάλυψε και έδωσε όνομα στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, από τα οποία περνά σήμερα μεγάλο μέρος του εμπορίου ανάμεσα στην Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνα διεκδικεί ένα μεγάλο μέρος των νησιών αυτής της θαλάσσιας ζώνης, ανταγωνιστικές διεκδικήσεις κυριαρχίας προβάλλουν όμως και άλλα κράτη που βρέχονται από τη Νότια Σινική, όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι. Κάθε χώρα ελέγχει, άλωστε, νησιά και ατόλες, ιδιαίτερα στο αρχιπέλαγος Σπράτλι, το οποίο βρίσκεται νοτιότερα, όπου τα επεισόδια είναι πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι στα νησιά Παρασέλ.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν τακτικά στη Νότια Σινική Θάλασσα επιχειρήσεις που φέρουν την ονομασία «ελευθερία ναυσιπλοΐας» και στέλνει πολεμικά πλοία, αμφισβητώντας τις κινεζικές διεκδικήσεις. Το σημερινό επεισόδιο δεν είναι φυσικά το μοναδικό στην περιοχή. Έρχεται άλλωστε να προστεθεί στο γενικότερο πλαίσιο της μάχης επιρροής ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον σε αυτή τη θαλάσσια ζώνη και φυσικά εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αντιπαλότητας των δύο υπερδυνάμεων, η οποία περιλαμβάνει πέρα από τον «εμπορικό πόλεμο» πολλά άλλα ζητήματα, όπως την  Ταϊβάν, το TikTok, τη μεταχείριση της μειονότητας των Ουιγούρων από την Κίνα, αλλά και τη στάση του Πεκίνου στην ουκρανική κρίση.

Οι ειδήσεις σήμερα

ΥΠΟΙΚ: Κίνητρα και οφέλη για όσους εκδίδουν μόνο ηλεκτρονικά τιμολόγια

«Έρχονται και άλλα καλά νέα» το σχόλιο Μητσοτάκη για τα εύσημα του Bloomberg

Ουσιαστική συζήτηση για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης θα ζητήσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago