Στην ψήφιση του νομοσχεδίου που ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού προχωρά η κυβέρνηση, παρότι απέναντί του στέκονται πολίτες, δημοτικές επιχειρήσεις και φορείς, αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο έχει εκφράσει και το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ ζητήματα αντίθεσης στο Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες έχει επισημάνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Στη Βουλή η συζήτηση έγινε σε έντονο κλίμα αντιπαράθεσης με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατυπώνουν σε υψηλούς τόνους την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που επεκτείνει την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) σε ΡΑΑΕΥ, δηλαδή Ρυθμιστική Αρχή Απορριμμάτων Ενέργειας Ύδρευσης. Η αντιπολίτευση επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προοίμιο ιδιωτικοποίησης του νερού και αναδεικνύει τις σοβαρές διαστάσεις που προκύπτουν από αυτό. Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει στο νομοσχέδιο, με τα κόμματα να την κατηγορούν για αυταρχισμό.
Κατά του νομοσχεδίου έχουν εκφραστεί όλο το προηγούμενο διάστημα με κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, καθώς και σε όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης. Αντίθετοι με το νομοσχέδιο είναι και σχεδόν όλοι οι Δήμοι της χώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για το νομοσχέδιο σοβαρό θέμα θέτει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, ζητά άμεση συμμόρφωση με την απόφαση κατοχύρωσης του δημοσίου ελέγχου στο νερό.
Σοβαρές είναι και οι ενστάσεις που εξέφρασε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, το οποίο, στην 64 σελίδων έκθεσή του, υπογραμμίζει ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν και ότι η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας. Παραθέτει μάλιστα το κοινοτικό πλαίσιο για την πολιτική ύδατος και τη νομολογία του ΣτΕ και υπογραμμίζει ότι «τίθεται το ερώτημα αν και κατά πόσον οι µεταβιβαζόµενες µε το παρόν νοµοσχέδιο αρµοδιότητες στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. συµβαδίζουν µε τη νομολογία του Συµβουλίου της Επικρατείας».
Απομακρύνεται από την αυτοδυναμία και παίζει καθυστέρηση ο Μητσοτάκης
Πλήρη λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα ζητήσει η ΕΕ