Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε από τηλεοράσεως σε συνέντευξη στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι οι εκλογές θα γίνουν στην Ελλάδα τον Μάιο. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:«Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος ότι οι εκλογές θα γίνουν το Μάιο. Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού». Εκμαιεύσατε, είδατε, κάποιες ειδήσεις από την συνέντευξη».
η
Η Κυριακή 21 Μαΐου ειχε μπει δυναμικά στο παιχνίδι, αν και το γεγονός ότι έχει εξαφανιστεί πλέον το θέμα από τον δημόσιο λόγο εδειχνε την τάση του Μαξίμου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική απομάκρυνση από την τραγωδία των Τεμπών. Δεδομένων των πολιτικών και κυρίως των κοινωνικών αντιδράσεων ο πρωθυπουργός δεχόταν διαφορετικές εισηγήσεις, οι οποίες κινούνται σε δύο βασικές κατευθύνσεις.
Η μία είναι ότι, όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο μικρότερη θα είναι η φθορά και η άλλη, η επικρατέστερη, ότι πρέπει να επιδιωχθεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρονική απομάκρυνση από το τραγικό συμβάν και τις αντιδράσεις και τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν και συνεχίζουν να υφίστανται έντονες στην ελληνική κοινωνία.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να υιοθετεί την δεύτερη άποψη και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Αυτό που έδειξαν όλες, άλλωστε, ήταν η απομάκρυνση της ΝΔ από το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, παρότι όλες κράτησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε τροχιά μη αμφισβήτησης, αφού έδειξαν ότι το κυβερνών κόμμα διατηρεί την πρωτιά.
Βλέποντας, ωστόσο, προσεκτικότερα την πρόθεση ψήφου στις δημοσκοπήσεις κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά η ΝΔ θα κινηθεί περίπου στο 32%. Αυτό το ποσοστό όμως, παρότι είναι ελάχιστα υψηλότερο από το 31,53% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, δείχνει μια ξεκάθαρη πτώση περίπου οκτώ μονάδων από το 39,85% της ΝΔ. Οι ίδιοι αναλυτές προσδιορίζουν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στο 29%, το οποίο ναι μεν δεν βάζει ζήτημα αμφισβήτησης του Τσίπρα, αλλά δεν καλύπτει και τον κεντρικό πολιτικό στόχο της Κουμουνδούρου για πρωτιά στις εκλογές, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια «προοδευτική διακυβέρνηση».
Ο μεγαλύτερος πάντως πονοκέφαλος για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι ότι, παρά τις παρεμβάσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην οικονομία (κατώτατος μισθός κ.α.) η οργή για την τραγωδία στα Τέμπη και κυρίως η απογοήτευση των πολιτών από το πολιτικό σύστημα δεν μετριάζονται. Εκεί δε που αυτά τα ποσοστά γίνονται τραγικά για την κυβέρνηση είναι οι νέοι, οι οποίοι φαίνεται ότι παγιώνουν την αρνητική στάση τους προς το πολιτικό σύστημα και κυρίως προς την κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό και με δεδομένη (από τις μετρήσεις τουλάχιστον) την απομάκρυνση από την αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στην εκτίμηση ότι η χρονική απομάκρυνση από την τραγωδία των Τεμπών, αν και δεν θα εξαλείψει τις αρνητικές εκτιμήσεις για την κυβέρνησή του, τουλάχιστον θα τις μετριάσει. Με την ελπίδα πάντα, ότι ίσως δεν θα χρειαστεί να πιει το «πικρό ποτήρι» της συγκυβέρνησης.
Πλήρη λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα ζητήσει η ΕΕ