Ενεργό ρόλο στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα παίζει η Κίνα, με τη διαπραγματευτική της ισχύ να αποκτά νέα δυναμική. Έχουν περάσει μόλις τέσσερις μήνες από τη συνάντηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον περασμένο Νοέμβριο, στο περιθώριο της G20 στην Ινδονησία, όπου διατρανώθηκε η ανάγκη αποφυγής ενός νέου Ψυχρού Πολέμου και την ίδια στιγμή διαμηνύθηκε, σε κάθε τόνο, ο αγώνας για τον αποκλεισμό της χρήσης πυρηνικών όπλων.
Με την ημερολογιακή έναρξη της άνοιξης, οι επαφές του Πεκίνου εμπλουτίστηκαν και τα διεθνή βλέμματα στρέφονται πλέον στους επικοινωνιακούς διαύλους που έχει ανοίξει ο Σι. Η συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα έχει ειδική σημασία, καθώς γίνεται την ώρα που έχει ήδη συμπληρωθεί ένα έτος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σε μία φάση που το Κρεμλίνο κλιμακώνει τις επιθέσεις με στόχο την ολοκληρωτική κατάληψη της ανατολικής Ουκρανίας.
Δεν μπορεί, μάλιστα, να μην επισημανθεί ότι η συνάντηση γίνεται, ενώ ο Πούτιν γνωρίζει μια σημαντική απομόνωση από τη Δύση, κάτι που επισφραγίστηκε από το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του, μετά την έκθεση του ΟΗΕ για αρπαγές παιδιών από την Ουκρανία και τις διεθνείς κατηγορίες για θηριωδίες. Η Μόσχα, ωστόσο, αντιμετώπισε το ένταλμα ως νομικά άκυρο από τη στιγμή που δεν μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν, αφού η Ρωσία δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και επομένως ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν μπορεί να δικαστεί ερήμην.
Σε αυτό το πυρακτωμένο, γεωπολιτικά, σκηνικό, και αφότου οι συνομιλίες Άγκυρας και Μόσχας φαίνεται να δημιούργησαν μια τρύπα στο νερό, καθώς η κλιμάκωση δεν αποφεύχθηκε, ο Σι καλείται από τη Δύση να εντείνει τις πιέσεις προς τη Ρωσία ώστε να βρεθεί έστω και μια κοινή γραμμή συνεννόησης με την Ουκρανία.
Παρά το γεγονός ότι από την έναρξη του πολέμου, το Πεκίνο αντιμετωπίστηκε ως σύμμαχος της Ρωσίας από τη Δύση, η οποία στηλίτευσε τη στάση του Σι λέγοντας ότι συνιστά κίνηση αναγνώρισης της βιαιότητας, η παγκόσμια κοινότητα κάθε άλλο παρά υποτιμά το επικοινωνιακό πλεονέκτημα της Κίνας, τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Απομονώνοντας κανείς τα πιο σημαντικά στοιχεία από τις συνομιλίες Πούτιν-Σι, δεν θα στεκόταν ούτε στις μεταξύ τους φιλοφρονήσεις ούτε στη φράση «αγαπητέ μου φίλε Βλαδίμηρε». Τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο συνομιλιών, οι δύο ηγέτες έθεσαν επί τάπητος το κινεζικό σχέδιο ειρήνης, το γνωστό σχέδιο των 12 σημείων. Η Ρωσία δήλωσε ανοιχτή και έτοιμη για διαπραγματεύσεις επί του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο κινείται στην κατεύθυνση του τερματισμού της σύρραξης, χωρίς όμως να αναφέρεται ανοιχτά στην απόσυρση στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη. Στο σχέδιο, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη διεξαγωγής διαλόγου, σεβασμού εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας και αποφυγής χρήσης πυρηνικών. Παραλλήλως, γίνεται αναφορά και στην απόσυρση των οικονομικών κυρώσεων.
Δεδομένου ότι το χάσμα ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία έχει ενταθεί, με αποτέλεσμα όλες οι μέχρι τώρα συνομιλίες να έχουν πέσουν στο κενό, η Κίνα βρίσκεται σε ρόλο διαμεσολαβητή, αν συνυπολογίσει κανείς ότι επικοινωνεί και με τις ΗΠΑ, ενώ προβλέπεται και το τηλεφώνημα του Σι στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σήμερα Τρίτη, πάντως, και ενώ ο Κινέζος πρόεδρος είναι ακόμη στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας πήγε στο Κίεβο, σε μια προσπάθεια να τονιστεί το διμερές κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης.
Σημειώνεται ότι στη διπλωματική φαρέτρα της Κίνας περιλαμβάνονται και συμφωνίες οικονομικού περιεχόμενου με την Μόσχα, με ορίζοντα το 2030. Ένα γεγονός που ισχυροποιεί τον ρόλο του Πεκίνου, ως δύναμη διαμεσολάβησης ανάμεσα στην Ρωσία και τη Δύση. Από την άλλη, οι ΗΠΑ πιέζουν την Κίνα να βάλει στο τραπέζι την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, κάτι που δείχνει ότι υπολογίζουν τον ρόλο του Πεκίνου στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Το ζήτημα που προκύπτει τώρα είναι εάν η Κίνα θα αξιοποιήσει τη Σύνοδο της G7 που φιλοξενεί τον Μάιο, προκειμένου να εξαντλήσει τα διαπραγματευτικά εργαλεία επί του ουκρανικού ζητήματος. Την ίδια ώρα, άλλωστε, η ενδυνάμωση των κινεζο-ρωσικών σχέσεων μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στον Πούτιν προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω κινήσεις κλιμάκωσης των εχθροπραξιών σε βάρος του Κιέβου και σταδιακά να οδηγηθεί στην κατεύθυνση του διαλόγου.
Πλήρη λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία θα ζητήσει η ΕΕ
Μήνυμα στη Δύση η επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές ρεύματος -Αισθητές μειώσεις στα τιμολόγια τον Απρίλιο
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…