Η γαλλική κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν επιβίωσε οριακά από τις προτάσεις μορφής εναντίον της, τόσο από το μικρό κεντρώο κόμμα Liot, όσο και από την ακροδεξιά παράταξη Εθνικός Συναγερμός (RN). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι πέρασε η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν, η οποία κρατά τους Γάλλους στον δρόμο, αλλά άφησε πολιτικά τραύματα στον Γάλλο πρόεδρο.
Αρχικά απορρίφθηκε η πρόταση μομφής του μικρού κεντρώου Liot, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτούνταν 287 ψήφους, αλλά υπερψηφίστηκε από 278. Στη συνέχεια απορρίφθηκε και η πρόταση μομφής του RN της Μαρίν Λεπέν, η οποία έλαβε λιγότερες ψήφους. Η Λεπέν είχε δηλώσει εξαρχής ότι οι βουλευτές της θα υπερψηφίσουν και τις προτάσεις που θα καταθέσουν άλλα κόμματα, ενώ οι βουλευτές της κεντροαριστέρας είχαν αποκλείσει την στήριξη της πρότασης του ακροδεξιού κόμματος.
Οι προτάσεις δυσπιστίας κατατέθηκαν, αφότου ο Γάλλος πρόεδρος παρέκαμψε την Εθνοσυνέλευση για να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που αυξάνει το όριο ηλικίας από τα 64 στα 62 έτη. Όπως πάντως σημειώνει το Reuters, παρότι και οι δύο προτάσεις δυσπιστίας έπεσαν στο κενό, η αποτυχία του Μακρόν να περάσει πλειοψηφικά από το κοινοβούλιο την συνταξιοδοτική μεταρρύθμισή του, δεν υπονόμευσε μόνον την πολιτική του στο θέμα, αλλά αποδυνάμωσε και την ηγεσία του. Οι πολιτικές του Γάλλου προέδρου θα τεθούν άλλωστε υπό αμφισβήτηση και τις επόμενες ημέρες, καθώς οι Γάλλοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την γενική απεργία της 23ης Μαρτίου.
Δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Πάτση
Ακόμα πιο κοντά Δένδιας και Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα ψηφίσει την Ελλάδα για το Συμβούλιο Ασφαλείας
Τι είπαν στον Αλέξη Τσίπρα σταθμάρχες και μηχανοδηγοί στη Λάρισα (video)