Την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, αλλά και της απόφασης του Μακρόν να την εφαρμόσει χωρίς ψήφιση από τη Βουλή, η ανεξάρτητη κεντρώα συμμαχία LIOT κατέθεσε πρόταση μομφής, την οποία συνυπογράφει και ο συνασπισμός της Αριστεράς.
Η πρόταση μομφής, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία πιθανότατα τη Δευτέρα, φέρει τις υπογραφές 91 βουλευτών, από πέντε διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες. Ανάμεσά τους και η συμμαχία Nupes υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, που δήλωσε νωρίτερα ότι η «Ανυπότακτη Γαλλία» δεν θα καταθέσει δική της πρόταση, αλλά θα ψηφίσει αυτήν της LIOT.
Πρόταση μομφής, χωριστά, κατέθεσε και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, Εθνικός Συναγερμός. Σημειώνεται, ότι η Λεπέν, ήδη από την Πέμπτη, όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταθέσει πρόταση μομφής, είπε ότι οι βουλευτές του κόμματός της θα ψηφίσουν και τις άλλες προτάσεις μομφής που θα μπορούσαν να κατατεθούν από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες.
Μέχρι στιγμής υπέρ των κυβερνητικών επιλογών για χρήση του άρθρου 49.3 που δίνει τη δυνατότητα παράκαμψης της Βουλής τάσσεται μόνον το κόμμα του Μακρόν και οι Ρεπουμπλικάνοι που στηρίζουν την κυβέρνηση της της Ελιζαμπέτ Μπορν. Για να ψηφιστεί η πρόταση μομφής, η οποία με βάση την 48ωρη προθεσμία που δίνει το Σύνταγμα δεν μπορεί να συζητηθεί πριν την Κυριακή ούτε μετά την Τετάρτη, απαιτούνται 287 ψήφοι σε σύνολο 577 βουλευτών. Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία είναι μυστική και δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Τα σενάρια
Εάν η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί, τότε ο νόμος για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται και η κυβέρνηση πέφτει. Σε αυτή την περίπτωση το γαλλικό Σύνταγμα δίνει δύο δυνατότητες στον Μακρόν: ή να ορίσει νέο πρωθυπουργό ή να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει εκλογές.
Εάν η πρόταση μομφής δεν υπερψηφιστεί, τότε υπάρχουν δύο δυνατότητες:
α. Προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο εντός 15 ημερών από την υιοθέτηση του νόμου από τη Βουλή (μέσω του άρθρου 49.3) και με την υπογραφή 60 βουλευτών ή 60 γερουσιαστών
β. Διενέργεια δημοψηφίσματος
Το δημοψήφισμα είναι, ωστόσο, μια περίπλοκη διαδικασία, καθώς θα πρέπει να αιτηθεί από το ένα πέμπτο των μελών της Εθνοσυνέλευσης, δηλαδή 185 βουλευτές, και για να είναι έγκυρο θα πρέπει να έχει τη στήριξη του 1/10 των ψηφοφόρων, δηλαδή να συγκεντρωθούν περίπου 4.800.000 υπογραφές στήριξης μέσα σε εννέα μήνες. Η όλη πρωτοβουλία, ωστόσο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δημοσίευση της μεταρρύθμισης, πράγμα που στην συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται σχεδόν αδύνατον.
Την ίδια ώρα τα συνδικάτα καλούν σε συγκεντρώσεις σήμερα Παρασκευή και σε όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ έχουν κηρύξει νέα γενική απεργία για τις 23 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν και χθες, αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν οι κυβερνητικές αποφάσεις για παράκαμψη της Βουλής. Σε αυτές η κυβέρνηση Μακρόν απάντησε με χρήση αστυνομικής βίας και μόνο στο Παρίσι έγιναν 217 προσαγωγές.
Χατζηδάκης: Η αύξηση στον κατώτατο επιβάλλεται από τις ανάγκες των εργαζομένων