Το πράσινο φως για τη σταδιακή απόσυρση των κρατικών μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών έναντι της ενεργειακής κρίσης και του ράλι των τιμών που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε το το σημερινό Eurogroup καθώς ενέκρινε σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επαναφορά της Ευρώπης στο μονοπάτι της δημοσιονομικής σύσφιγξης.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν συνέστησε τη σταδιακή επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία δεδομένου πως οι χειρότερες προβλέψεις για υποχώρηση της ευρωπαϊκής οικονομίας σε τεχνική ύφεση δεν επιβεβαιώθηκαν.
«Αν και η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας, ιδίως σε σχέση με γεωπολιτικούς και ενεργειακούς παράγοντες, παραμένει αυξημένη, οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη εμφανίζονται πιο ισορροπημένοι από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό ενισχύει την ανάγκη να παραμείνει ευέλικτη η δημοσιονομική πολιτική στο μέλλον» αναφέρει το ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Επομένως, οι υπουργοί συμφώνησαν πως «κατά την περίοδο 2023-24, οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διασφάλιση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, αυξάνοντας παράλληλα τη δυνητική ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο και αντιμετωπίζοντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τους στόχους ανθεκτικότητας μέσω επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων».
Υπό το φως, λοιπόν, των οικονομικών προοπτικών που έχουν δημιουργηθεί και με δεδομένο το περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού και των πιο «σφιχτών» χρηματοπιστωτικών συνθηκών, οι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι η ευρεία δημοσιονομική στήριξη για την τόνωση της ζήτησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, άρα δηλαδή να συνεχιστεί.
«Θα παρακολουθούμε στενά τον αντίκτυπο στη συνολική ζήτηση και στον δημοσιονομικό προσανατολισμό των πρόσθετων μέτρων ενεργειακής στήριξης ή την παράταση των υφιστάμενων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη την αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας. Πρέπει να αποφύγουμε μόνιμα μέτρα που αυξάνουν το έλλειμμα» αναφέρει το ανακοινωθέν, με την παράλληλη επισήμανση πως τα μέτρα που θα συνεχίζουν να λαμβάνονται δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργούν ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις φτωχότερες χώρες, έναντι των πλουσιότερων.
Σε κάθε περίπτωση, ελλείψει νέων σοκ στο μέτωπο των ενεργειακών τιμών, το Eurogroup ξεκαθάρισε πως αποτελεί μονόδρομο η σταδιακή απομείωση των μέτρων στήριξης, με απώτερο στόχο την μείωση των ελλειμμάτων.