Ιδιαίτερα επικριτική για την ελληνική κυβέρνηση ήταν η επιτροπή LIBE στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων των επαφών που είχε στην Αθήνα, καθώς διέγνωσε κινδύνους για το Κράτος Δικαίου και διαφθορά που βλάπτει το κοινό καλό.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της LIBE, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας Σοφί Ιν’τ Φελν εξέφρασε την αποδοκιμασία της για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι της αστυνομίας, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και άλλοι αξιωματούχοι δεν ήταν διαθέσιμοι ή αρνήθηκαν να συναντήσουν τους ευρωβουλευτές.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Αθήνα η LIBE τονίζει ότι στην Ελλάδα, «ο δημοκρατικός έλεγχος από εξειδικευμένους φορείς και ελεύθερα ΜΜΕ έχει καταστεί κενό γράμμα, ενώ και η δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, δημιουργώντας κλίμα ατιμωρησίας». Συμπληρώνει επίσης ότι η διαφθορά στη χώρα «διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινά αγαθά» και ότι «οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών βρίσκονται υπό τεράστια πίεση».
Για το θέμα της ελευθερίας του Τύπου, η LIBE επισημαίνει το γεγονός ότι η δολοφονία του Γιώγου Καραϊβάζ παραμένει ανεξιχνίαστη και προσθέτει ότι «πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα, λεκτικές επιθέσεις (μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς), παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής με λογισμικό κατασκοπείας και στρατηγικής φύσεως προσφυγές στη δικαιοσύνη». Η Επιτροπή σχολιάζει αρνητικά και το γεγονός της υπερσυγκέντρωσης των ΜΜΕ σε λίγους. «Η ιδιοκτησία των ΜΜΕ από μικρό αριθμό ολιγαρχών επιδρά αρνητικά στην πολυφωνία, οδηγώντας σε δραματικά ελλιπή κάλυψη ορισμένων θεμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.
Εκφράζοντας την ανησυχία της «για την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τον περιορισμό των εξουσιών, τις αδιαφανείς διαδικασίες διορισμού και την παρενόχληση και τον εκφοβισμό υπαλλήλων ανεξάρτητων δημόσιων φορέων», η Επιτροπή σημειώνει ότι η «συνεχιζόμενη παρενόχληση» της Ελένης Τουλουπάκη, η οποία αθωώθηκε «προκαλεί επίσης σοβαρές ανησυχίες».
Τέλος χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ανησυχητική» τη μεταχείριση των μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη χώρα, συμπεριλαμβάνοντας τις καταγγελίες για συστηματικές επαναπροωθήσεις, χρήση βίας και αυθαίρετης κράτησης. Επισημαίνει δε ότι η νομοθετική διαδικασία στην Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί «με την χρήση πραγματικών και ουσιαστικών διαβουλεύσεων και με την κατάργηση της αμφιλεγόμενης πρακτικής των πολυνομοσχεδίων» και υπογραμμίζει ότι τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, οι Ρομά και άλλες εθνοτικές μειονότητες, όπως και οι γυναίκες δεν έχουν ίση μεταχείριση.
Ένταση και επεισόδια έξω από τη Βουλή – Τα ΜΑΤ προσπάθησαν να μπουν στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ (video)