Κοινωνία

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου – μάρτυρας: Του άνοιξαν την πόρτα του θανάτου – Tον απειλούσαν με μαχαίρι στην καρωτίδα

Με νέες καταθέσεις αυτπτών μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστήριο (ΜΟΔ) η πολύκροτη δίκη των έξι κατηγορουμένων, των δύο καταστηματαρχών και των τεσσάρων αστυνομικών, για το λιντσάρισμα και το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος τον Σεπτέμβριο του 2018.

Στο βήμα ανέβηκε ο Κ.Φ. που σταμάτησε στο δρόμο, γιατί η μηχανή του έκανε διακοπές, όταν άκουσε τη φασαρία και είδε τον κοσμηματοπώλη να πετάει πέτρα στην τζαμαρία. Μάλιστα, ο μάρτυρας παρενέβη για να σταματήσει τον τελευταίο λέγοντάς του: «θα τον σκοτώσετε». 

«Έφυγα μαυρισμένος από την εικόνα» είπε ο μάρτυρας, περιγράφοντας ότι «οι άνθρωποι καθόντουσαν να παρακολουθούν χωρίς κανείς να επέμβει. Εγώ και ένα κύριος φωνάξαμε και τότε άρχισαν να φωνάζουν. Από τη μια αγριότητα και από την άλλη αδιαφορία. Σα να έβλεπαν τηλεόραση… Ο κοσμηματοπώλης καθάριζε και η αστυνομία δεν ασχολήθηκε με το ποιος έφερε το θύμα σε αυτή την κατάσταση αλλά είχε ως μέλημα μόνο να απομακρύνει τους πολίτες και ειδικά όσους τραβούσαν βίντεο»

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, ο Ζακ τελείωνε, του «άνοιξαν την πόρτα του θανάτου» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, είδε ένα παιδί «θολωμένο» αφού «αντί να περιμένει την αστυνομία μέσα στο κατάστημα, βγήκε έξω στον όχλο…Ο άνθρωπος ήταν πεσμένος, τώρα εγώ με το μυαλό το δικό μου βρίσκω άδικο να προσπαθείς να του βάλεις χειροπέδες» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως δεν επιτέθηκε στον τραυματιοφορέα με γυαλί, ούτε σε κάποιον από τους παριστάμενους, αλλά προσπαθούσε να ξεφύγει.

«Έτρωγε τόσες κλωτσιές στο κεφάλι, το κεφάλι του έφευγε και πήγαινε και κοπάναγε πάνω στις τσίτες που αφήνει η τζαμαρία» ανέφερε, ενώ σε άλλο σημείο εξέφρασε την εκτίμηση πως η τζαμαρία του είχε σπάσει από κλωτσιά. «Το παιδί προσπάθησε να βγει έξω, με τον πυροσβεστήρα αλλά όχι με τσαγανό, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα» εκτίμησε

Την ίδια εντύπωση, ότι ο ακτιβιστής δεν είχε απειλητική στάση, εξέφρασε κι άλλος μάρτυρας που καθόταν σε τραπεζάκι του φούρνου «Βενέτης» και έκανε λόγο για λιντσάρισμα που κράτησε πολλή ώρα. «Προσπαθούσαν να τον κρατήσουν μέσα με κλωτσιές. Από εκεί φαινόντουσαν όλα τα χτυπήματα. Ανησύχησα δύο φορές όταν ο πιο μεγαλόσωμος τού πάτησε το κεφάλι» είπε.

Τον έβριζαν οι αστυνομικοί

Νωρίτερα, υπάλληλος του «Βενέτη», σύμφωνα με τον οποίο όταν ήρθε ο διασώστης του ΕΚΑΒ ο 33χρονος ήταν «ξαπλωμένος, κράταγε το λαιμό του και δεν κουνιόταν. Εκείνη τη στιγμή νόμιζα ότι είχε φύγει γιατί κράταγε το λαιμό του».

«Ο ένας που του έκανε την χειροπέδηση φαινόταν ότι, από τη στάση, το αριστερό γόνατο πάταγε, χρησιμοποιούσε το βάρος στην περιοχή της μέσης, και το αριστερό στον αυχένα του», ενώ η καλύτερη κατάσταση (σ.σ. του Ζακ) που θα μπορούσε να πει κανείς ήταν ότι έχει λιποθυμήσει». 

Ο εργαζόμενος του φούρνου κατέθεσε ότι ακουγόταν πως οι αστυνομικοί βρίζανε το θύμα. «Θυμάμαι ότι μετά αφού τελείωσε, επειδή ήμουν δίπλα και ζητήσανε οινόπνευμα και ένας από αυτούς είπε τη λέξη πουσταράς ή πούστης κάτι τέτοιο» ανέφερε.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πώς όταν άκουσε το σπάσιμο της τζαμαρίας, βγήκε προς τα έξω και είδε ξαπλωμένο το θύμα να δέχεται χτυπήματα. «Όταν δέχθηκε τα χτυπήματα δεν πήγα εκεί, ήμουν σε απόσταση 10-15 μέτρα»

«Είδα ότι κράταγε το λαιμό, υπέθεσα ότι έχει τραυματιστεί, γιατί ήταν και σπασμένη η τζαμαρία. Ήταν κάτι του ΕΚΑΒ και του τύλιγε το κεφάλι. Κάποια στιγμή παίρνει ένα γυαλί και κινήθηκε επιθετικά προς τον εκαβίτη, και μετά προς τα τραπέζια, προς εμάς, μέχρι που τον συλλάβανε» είπε αλλά πρόσθεσε ότι δεν είχε κόσμο στα τραπεζάκια του υποκαταστήματος, όταν πήγε προς τα εκεί ο ακτιβιστής και έπεσε.

«Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο που έχει σφαχτεί απ’ όλα τα γυαλιά, έχει δεχθεί όλα τα χτυπήματα, έχει δεχθεί όλα τα χτυπήματα, τον βλέπεις ξαφνικά να έρχεται προς το μέρος σου με γυαλί, με κόσμο τριγύρω χωρίς να ξέρεις, νιώθεις ότι απειλείσαι γιατί δεν ξέρεις σε τι σημείο μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος.

«Σε αμόκ»

Ωστόσο, διαφορετική ήταν η τοποθέτηση ενός καταστηματάρχη, ο οποίος έδωσε μια διαφορετική εικόνα για το περιστατικό.

«Βγήκα έξω και βλέπω έναν άνθρωπο να σπάει το μαγαζί να παίρνει τα κοσμήματα και να τα πετάει. Εκείνη τη στιγμή δεν αντιλήφθηκα ότι κρατούσε μαχαίρι. Μαζεύτηκε κόσμος. Ξεκίνησε τη προσπάθεια του να βγει έξω από το μαγαζί. Έσπασε την εξωτερική τζαμαρία. Είδα έναν άνθρωπο σε κατάσταση αμόκ να κοπανάει την ταμειακή μηχανή στο πάτωμα.

Δε γνωρίζω εάν ήθελε να την καταστρέψει ή να την ανοίξει. Ήρθε μετά προς την πόρτα πήρε τον πυροσβεστήρα και έσπασε το πάνω μέρος της τζαμαρίας, βγήκε μποσουλώντας. Εκεί είδα να κρατάει μαχαίρι. Μόλις τον είδα να βγαίνει με το μαχαίρι τρομοκρατήθηκα. Έφυγα και τον έβλεπα από απόσταση. Μόλις ξεκίνησε να βγαίνει άρχισαν να τον χτυπάνε. Έφυγα, φαίνονταν γερός άνθρωπος» κατέθεσε.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι είδε το Ζακ Κωστόπουλου να κρατάει μαχαίρι στο αριστερό χέρι, ενώ μπουσουλούσε να βγει από τη βιτρίνα. «Ήμουν σε πλήρη σύγχυση, φοβερά τρομοκρατημένος, δεν θυμάμαι ποιος ξεκίνησε να χτυπάει ο μεσίτης ή ο κοσμηματοπώλης» ανέφερε ο μάρτυρας που είπε ότι τους γνωρίζει και τους δυο από τη γειτονιά.

Δήλωση της οικογένειας για προσβολές από την υπεράσπιση των αστυνομικών

Σημειώνεται ότι προκλήθηκε ένταση στο δικαστήριο όταν η Εβίτα Βαρελά, συνήγορος των αστυνομικών, επανέλαβε τα περί οικονομικών και προσωπικών συμφερόντων από την πλευρά της υποστήριξης της αγωγής. «Δεν υπάρχει κανένα ρατσιστικό κίνητρο, αν είναι δυνατόν, πώς θα μπορούσε κανείς να ξέρει τις σεξουαλικές προτιμήσεις» ισχυρίστηκε.

Η Αννυ Παπαρρούσου, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής κατέθεσε στο δικαστήριο επιστολή – απάντηση για τις προσβολές που ακούστηκαν σχετικά με οικονομικό κίνητρο. «Είναι μια επιστολή από την οικογένεια ως αντίδραση στα τεκταινόμενα εντός και εκτός αίθουσας γιατί δέχθηκαν ενόχληση και προσβολή από την υπεράσπιση, σε όλα αυτά αντιδρούν και διαμαρτύρονται» σημείωσε.

Έχουμε χρέος στο παιδί μας και στην κοινωνία , να ζητάμε δικαιοσύνη

Κατά τη δικάσιμο της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου 2021, η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων αστυνομικών κα Ευαγγελία Βαρελά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η οικογένεια του Ζαχαρία επιμένει να καταδικαστούν οι αστυνομικοί αποσκοπώντας να απαιτήσει αστικές αποζημιώσεις από το ελληνικό κράτος. Η οικογένεια μας, σεβόμενη τους δικαστικούς λειτουργούς και τη διαδικασία της δίκης, δεν διέκοψε ζητώντας τον λόγο, αν και η τοποθέτηση αυτή της συνηγόρου εκτός από βαριά απαξιωτική και προσβλητική ήταν και απόλυτα αναληθής. Εντούτοις, επιθυμούμε σήμερα, κατά την έναρξη της διαδικασίας, να δηλώσουμε σε σχέση με τη δήλωση αυτή τα εξής:

Κανένα χρηματικό ποσό δεν θα αντικαταστήσει τη χαμένη ζωή του παιδιού και αδερφού μας.
Έχουμε χρέος να ζητούμε την απόδοση δικαιοσύνης πρωτίστως απέναντι στο αδικοχαμένο μας παιδί και αδερφό, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία προκειμένου καμία άλλη οικογένεια να μην ξαναζήσει στο μέλλον αυτό που ζούμε εμείς εδώ και τρεισήμισι χρόνια.
Αυτού του περιεχομένου δηλώσεις υπερβαίνουν τα καθήκοντα και τον ρόλο ενός συνηγόρου υπεράσπισης ως παράγοντα της δίκης και βέβαια και της ευπρέπειας.

Ανεξάρτητα του ζήλου τους για την υπεράσπιση των κατηγορούμενων πελατών τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης οφείλουν να επιδεικνύουν σεβασμό απέναντι στα μέλη της οικογένειας του θύματος, αποφεύγοντας να απευθύνουν σ’ αυτά απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που μόνο επαυξάνουν την ήδη τεράστια οδύνη τους. Η παρακολούθηση της δίκης αυτής είναι από μόνη της εξαιρετικά επώδυνη για την οικογένειά μας, δεν αντέχουμε άλλη στεναχώρια. Ζητούμε 
από το Δικαστήριό Σας να μας προστατέψει από νέες άσκοπες προσβολές που μεγαλώνουν τον ήδη τεράστιο πόνο μας.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago