Κόσμος

Ηχηρή παρέμβαση της Κίνας στη σύνοδο G20 -Μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν κατά της Ρωσίας

Το Πεκίνο «έσπασε» τελικά το μπλοκ της Ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη, καθώς αρνήθηκε να υπογράψει κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα χαρακτήριζε την ουκρανική κρίση ως «πόλεμο». Έτσι συντάχθηκε πλήρως με τις θέσεις της Ρωσίας που δεν αποδέχεται τον όρο «πόλεμος» και μιλά για «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις». Την ίδια ώρα ουδέτερη στάση κράτησε η Ινδία, η οποία φιλοξενεί τη Σύνοδο της G20 και ήταν επίσης απρόθυμη να υιοθετήσει αναφορές για «πόλεμο» στην Ουκρανία.

Ήδη από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στη Σύνοδο υπήρχαν δύο στρατόπεδα: από τη μία η Ρωσία και η Κίνα, με μια ιδιότυπη στήριξη από το Νέο Δελχί, και από την άλλη οι δυτικές χώρες, οι οποίες επίσης απειλούσαν ότι δεν θα υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν, εάν αυτό δεν περιλάμβανε την καταδίκη της ρωσικής εισβολής.

Τελικά έγινε το αναμενόμενο, καθώς καμία από τις δύο υποομάδες δεν υποχώρησε από τις θέσεις της, και η Ινδία, ως προεδρεύουσα χώρα, εξέδωσε περιληπτικό κείμενο με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της συνόδου, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της G20. Έτσι, η έκβαση της συνόδου ήταν αντίστοιχη εκείνης που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στο Μπαλί, όπου η Ινδονησία είχε εκδώσει τελική διακήρυξη με την παραδοχή ότι υπήρχε διάστασης απόψεων μεταξύ των μελών.

Την άποψη ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» το τελικό ανακοινωθέν να καταδικάζει την Ρωσία υποστήριξε σθεναρά η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάνετ Γέλεν, αλλά και οι ομόλογοί της της Γερμανίας και της Γαλλίας. Μάλιστα, μετά την τελική έκβαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι η Κίνα μπλόκαρε το τελικό ανακοινωθέν.

Σημειώνεται ότι το Πεκίνο δεν επιδοκιμάζει αλλά ούτε καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ επιρρίπτει μερίδιο ευθύνης στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ. Παραλλήλως έχει κάνει πλέον έκδηλη την επιθυμία του να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο, με τον υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, να επιβεβαιώνει, ήδη από τις 22 Φεβρουαρίου, στην συνάντησή του με τον Πούτιν, τις στενές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Στις τηλεοπτικές δηλώσεις του άλλωστε, μετά την συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Γι είχε αναφέρει ότι η Κίνα και Ρωσία είναι έτοιμες να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους.

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα εξάλλου, το Πεκίνο παρουσίασε σχέδιο για την  επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, μέσω του οποίου ζητείται από τη Μόσχα και το Κίεβο να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Το κείμενο έχει τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης» και ή Κίνα το παρουσίασε ως ουδέτερη χώρα στη σύγκρουση. Η Ινδία και η Κίνα απείχαν, άλλωστε, και από την ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης στον ΟΗΕ, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ζήτησε από την Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και να σταματήσει τον πόλεμο.

Οι ειδήσεις σήμερα

Σκληρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για τους πλειστηριασμούς

Αλέξης Τσίπρας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εδώ και τέσσερα χρόνια τρώει από τα έτοιμα -Τι είπε για εκλογές και συνεργασίες

Με «όραμα Τρικούπη» ο Μητσοτάκης για την επόμενη δεκαετία – Έρχεται η δεκαετία των σιδηροδρόμων, είπε

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago